Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

De fleste apps indsamler flere oplysninger, end de har brug for

Næsten 87 procent af Android-apps og 60 procent af iOS-apps ønsker at få adgang til funktioner uden grund.

Skrevet af / 22/10/2023 - 23:00
De fleste apps indsamler flere oplysninger, end de har brug for

Når vi installerer nye apps, står vi over for en masse tilladelsesspørgsmål. “App’en skal have adgang til din lokation”, “Har app’en adgang til dine kontakter” eller “App’en vil gerne bruge din mikrofon”. Mange af os klikker sikkert bare ja uden at tænke for meget over, hvorfor app’en skulle have brug for den information.

Grafik: NordVPN

Nu har cybersikkerhedsfirmaet NordVPN analyseret de 103 mest populære apps i 18 kategorier. Hver femte anmodning om adgang er helt unødvendig for, at app’en kan fungere, og kun 8 procent af apps indsamler ikke unødig information.

Brugere bør altid overveje, om den pågældende app har brug for bestemte data for at udføre sit arbejde, før de trykker på ‘Accepter’, eftersom indsamlede data kan blive brugt imod vores interesser. Det er især vigtigt at være mere opmærksom på visse apps, der er mere påtrængende, såsom sociale medier eller besked-apps,” siger Adrianus Warmenhoven, cybersikkerhedsekspert hos NordVPN

Skurkene indenfor dataindsamling

Sociale netværk, beskeder, navigation og dating apps anmoder om adgang til flest tilladelser sammenlignet med andre kategorier. I gennemsnit anmoder sociale netværksapps om adgang til 10 unødvendige tilladelser. For eksempel var en tredjedel af den information, Facebook-app’en ønskede adgang til, ikke noget, app’en rent faktisk skulle bruge for at fungere.

Grafik: NordVPN

Apps fra Østasien beder om den største mængde tilladelser, både i det hele og hvad angår unødvendige anmodninger. Hong Kong og Taiwan topper listen for både Android og iOS. Android-apps fra Japan og Singapore skiller sig også negativt ud.

Dette skyldes sandsynligvis to aspekter. På den ene side har forskellige regioner forskellige regler. Men samtidig er disse tal påvirket af typen af ​​populære apps, der undersøges. Østasiatiske lande er dårligere med hensyn til tilladelser på grund af den brede brug af sociale medieværktøjer samt andre medieapps,” siger Warmenhoven

Sådan beskytter du dine personlige data

  • Download altid apps fra de officielle app-butikker Google Play Store og Apple App Store.
  • Sæt dig ind i privatlivspolitikken, inden du downloader app’en. Hvis det virker lyssky, så kig efter nogle andre apps.
  • Tjek datatilladelser. Når du installerer app’en, skal du fravælge alt hvad der virker urimeligt, eller som du ikke vil dele. Du kan også gennemgå dine allerede installerede apps og fjerne tilladelser fra dem.
  • Begræns lokationstilladelser. De fleste apps behøver kun at kende din lokation, mens de er i brug, i stedet for hele tiden.
  • Log ikke ind på konti med sociale netværk, såsom “Log ind med Facebook”. Så får app’en adgang til dine personlige oplysninger der, og nogle gange også dine venners.
  • Fjern gamle apps. De kan fortsætte med at indsamle oplysninger om dig, selvom du holder op med at bruge dem.

Kilde: NordVPN

Læs også:

Mozilla kalder 25 bilmærker for data-mareridt på hjul

Forskere siger, at den største trussel mod dit privatliv kan være parkeret i din indkørsel.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top