Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Apple vandt, hvad nu?

Før weekenden afsagde retten i San Jose, Californien, sin endelige dom i patentsagen mellem Samsung og Apple. Sidstnævnte vandt en knusende sejr, men det sidste ord er ikke sagt i sagen, mener Samsung.

Skrevet af / 27/08/2012 - 00:36
Apple vandt, hvad nu?

Den store retssag mellem amerikanske Apple og koreanske Samsung er foreløbig overstået, og Apple vandt en knusende sejr.

Sagen var anlagt af Apple, som havde sagsøgt Samsung for at have krænket en lang række af Cupertino-firmaets patenter. Dels skulle Samsung i flere tilfælde have kopieret Apples industrielle design ved at designe sine smartphones og tablet-computere på en sådan måde, at det kunne forvirre forbrugerne og få dem til at tro, at de havde fat i et Apple-produkt, selvom der i virkeligheden var tale om Samsungs produkter. Og dels skulle Samsung have kopieret et større antal funktioner i Apples mobile operativsystem, iOS.

Samsung havde på forhånd afvist alle beskyldninger, hvilket firmaets advokater holdt fast i gennem hele retssagen, og tværtimod, hævdede den koreanske elektronikgigant, var det Apple, som var skyldige i at have krænket en række af Samsungs teknologiske patenter.

Læs også: I er lige gode om det!

Men juryen var enig med Apple på stort set alle punkter, og mens Samsung ikke fik medhold i et eneste af firmaets søgsmål, så kan Apple til gengæld glæde sig til at modtage godt en milliard amerikanske dollars i erstatning!

Konkret, mener juryen, har Samsung krænket et stort antal af Apples patenter, som juryen i øvrigt ikke ville erklære ugyldige, hvilket Samsung ellers havde argumenteret for i løbet af retssagen.

Læs også: Apple stjal fra Samsung

Det drejer sig blandt andet om diverse funktioner i iOS som ”bounce-back”, betjening med to fingre på touch-skærmen og ”prik for at zoome”. Men Samsung har også krænket flere design-patenter, afgjorde juryen, hvilket blandt andet indebærer, at Apple nu har rettens ord for, at firmaet ejer designet med en række af ikoner i bunden af telefonens hjemmeskærm.

Det var med vilje
Udover at skulle betale Apple en masse penge, så mistede Samsung også ansigt i stor stil som en konsekvens af afgørelsen. Juryen konkluderede nemlig, at Samsung bevidst havde krænket Apples patenter – det vil sige kopieret for eksempel iPhone’s design og funktioner i iOS med vilje! Det var især en række interne emails fra Samsungs ledelse, som overbeviste juryen på dette punkt.

Læs også: Samsung var jaloux på iPhone

En lille trøst for Samsung…
På et enkelt punkt fik Apple dog ikke magt, som firmaet havde agt. Retten i San Jose besluttede nemlig, at Apple ikke har noget særligt krav på det generelle design af tablet-computere, og dermed kan man ånde lettet op, hvis man er en Samsung Galaxy Tab.

…som ikke giver op!
Efter retssagen kom der naturligvis reaktioner fra både Apple og Samsung. Sidstnævnte var ikke overraskende temmelig utilfredse med sagens udfald og lovede at kæmpe videre. I en meddelelse, som kom ud kort efter dommen, sagde Samsung blandt andet:

”Dagens dom bør ikke blive set som en sejr for Apple, men som et tab for den amerikanske forbruger. Den vil føre til færre valg, mindre innovation og potentielt højere priser. Det er uheldigt, at patentlovgivningen kan blive manipuleret på en sådan måde, at det giver et bestemt firma patent på rektangler med afrundede hjørner, eller på teknologi, som bliver forbedret hver dag af Samsung og andre selskaber. Forbrugerne har ret til at vælge, og de ved, hvad de køber, når de køber Samsungs produkter. Dette er ikke det sidste ord i denne sag eller i de mange kampe, som bliver udkæmpet ved domstole rundt omkring i verden, hvoraf nogle allerede har forkastet mange af Apples påstande.”

Få timer efter ovenstående meddelelse erfarede CNN fra Samsung, at selskabet agter at anke sagen.

Næste skridt bliver dog et retsmøde den 20. september, hvor det skal afgøres, om der skal udstedes forbud mod salg af de berørte Samsung-produkter som konsekvens af dommen. Det vil i givet fald dreje sig om produkter som Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II og Samsung Nexus S.

Et forbud vil kun berøre det amerikanske marked. Samsung Galaxy S III har ikke været omfattet af sagen.

Du kan selv læse hele dommen her.

Kilder:
The Verge
CNET
CNN
Gizmodo

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top