TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

10 ting du bør vide om iPhone X

Apples nye iPhone X er ugens samtaleemne, men vidste du dette om den?

forfatter
Publiceret 13/09/2017 - 11:42

Når Apple lancerer nye mobiler, modtages de ofte med en skuldertræk. Bortset fra blandt fansene, der bliver himmelhenrykte, uanset hvad Apple gør.

Men denne gang er det virkelig en stor nyhed, det er værd at tale om. iPhone X er ikke bare jubilæumsmodellen fra Cupertino, det er også den mest teknologisk avancerede hidtil. Og absolut den smukkeste, som du kan se af vores første indtryk her.

Vi har allerede dækket nyheden iPhone X, men her er 10 smarte detaljer i Apples flagskib, du er måske ikke opmærksom på:

1

Fingeraftrykslæseren – og Home-knappen – er væk til fordel for avanceret ansigtsgenkendelse. Det vil genkende dig selv, selv om du har anlagt skæg. Den bruger en projektor, infrarødt kamera og ditto -lys til at scanne dit ansigt. 30.000 IR-punkter bruges til at oprette en matematisk model af ansigtet, så kun et levende ansigt kan låse telefonen op.

2

Foto: Apple

Et (faktisk to) helt nye 12-megapixel kameraer med 4K-video, bedre farvefiltre og dybere sensorpunkter, der fanger mere lys, samt en bedre billedprocessor. Det skal give bredere farvegengivelse, hurtigere fokus og finere HDR-billeder. Vidvinkelkameraet har blænde 1.8, imens teleobjektivet har blænde 2.4. Begge har optisk billedstabilisator og en ny LED-baseret flash, kaldet True Tone Flash, med Slow Sync, som også udnytter flashen på længere lukkertider. Apple praler voldsomt med deres kamera, så vi vil tage dem på ordet, og tage iPhone X med i en test mod almindelige systemkameraer.

3

Portrættilstand med, hvad Apple kalder Portrait Lighting skaber studio-effekter, der ser fantastiske ud. Man kan tilføje den berømte Rembrandt-effekt (Clair Obcsur) til portrætter, hvor lyset synes alene at falde på ansigtet, og baggrunden slettes. Dybdeffekten reducerer også skarpheden, så kun ansigtet er skarpt, som på billedet herunder:

Foto: Apple

4

Skærmen er den største på nogen Apple-mobil. Men selv med 5,8 tommers skærm er iPhone X mindre end en iPhone med en 5,5 tommer skærm. Super Retina-skærmen går fra kant til kant, og den er meget tyndere her. skærmen er af OLED-typen, der giver bedre kontrast og sortere sort end en LED/LCD-skærm, og Apple opgiver kontrasten til 1: 1.000.000. Opløsningen er 458 punkter pr. tomme, og skærmen understøtter HDR, Dolby Vision og HDR10-standarden. Det giver uovertruffen farvegengivelse og bedre læsbarhed.

5

Foto: Apple

Som billedet antyder, er iPhone X stænktæt. Den er også mere robust end før, med det mest hårdføre glas, både for og bag, som Apple nogensinde har brugt. En rustfri stålramme beskytter glaskanterne, og glasset er antirefleksbehandlet, og har et optisk lag, der forbedrer farven. iPhone X leveres i sølvgrå og Stellar Grey fra 3. november.

6

Den glasbelagte mobiltelefon kan også oplades trådløst. Enten med Apples kommende AirPower (kommer i 2018), som er en opladningsmåtte med plads til flere enheder, eller andre opladere. Apple har valgt Qi-standarden til trådløs opladning, så du kan bruge opladningssæt fra tredjepartsleverandører. Så er du ikke låst til Apples eget tilbehør.

Foto: Apple

7

Der er intet logo, der afslører det, men iPhone X understøtter Augmented Reality (udvidet virkelighed). For at opnå det har Apple udviklet en ny A11-processor. Den kører med seks processorkerner, og hævdes at være 70 procent hurtigere end den tidligere generation af processorer. Det betyder, at det kan løse flere tunge opgaver samtidig, i realtid, og sammen med en ny grafikkerne skal den klare AR-apps og 3D overlegent bedre. Apple siger, at processoren er i stand til at lave op til 600 milliarder beregninger i sekundet. Ikke underligt, at AR ser ret så godt ud på iPhone X.

Foto: Apple

8

Face ID eller ansigtsgenkenelse kan bruges til at godkende køb. For eksempel i Apple Pay eller på App Store. Handsker eller våde finge er ikke længere et problem. Bare se på skærmen for at godkende købet.

9

Selfiekameraet kan også bruges sammen med Animojis. Der er animerede emojis, 12 forskellige til at begynde med, som du kan vælge imellem, og tilføje din egen mimik og bevægelser. Animojis kan selvfølgelig deles med andre, der endelig kan få at se, hvordan du ser ud som kat, gris eller panda.

10

IPhone X er 143,6 x 70,9 x 7,7 mm i størrelsen, og vejer 174 gram. Den kan købes fra 3. november fra 8.999 kroner for 64 GB-udgaven.

Foto: Apple
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye smart-ure fra Samsung med fokus på sundhed Den nye Galaxy Watch5-serie skal bl.a. muliggøre mere indsigtsfuld søvnregistrering.
Samsung opgraderer sine foldbare mobiler De to foldbare mobiler kommer bl.a. med lynhurtig processor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend