MWC 2016

I hvert fald hvis man spørger Samsung, LG og Mark Zuckerberg!
forfatter

Da Samsung lancerede de nye flagskibs-mobiler Galaxy S7 og Galaxy S7 edge på Mobile World Congress i Barcelona, var det en helt anden begivenhed, der stjal opmærksomheden.

Ikke fordi de nye Samsung Galaxy-mobiler ikke virker særdeles lovende – for det gør de – men op til lanceringen havde Samsung været hullet som en si, og de fleste detaljer om S7 var blevet lækket på forhånd, så rent indholdsmæssigt bød aftenen ikke på de store overraskelser.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Og mens vi allesammen sad og så på en VR-video om mulighederne i den nye luksus-mobil, listede ingen ringere end Mark Zuckerberg fra Facebook sig op på scenen. Han postede selv senere et billede (se herunder) på Facebook, som er blevet delt flittigt og har fået kritikerne op ad stolen … for er vi da allesammen blevet passive zombier, der lever i en elektronisk drømmeverden?

Her er billedet, som mange allerede nu mener, vil blive det mest delte på de sociale netværk i 2016. Foto: Facebook
Her er billedet, som mange allerede nu mener, vil blive det mest delte på de sociale netværk i 2016. Foto: Facebook

Hvis det står til Facebook og Samsung – og også andre firmaer, som vi besøgte på MWC 2016, f.eks. LG og HTC – så er svaret på en måde ja. Helt sikkert er det i hvert fald, at 2016 bliver året, hvor vi vil blive bombarderet med virtual reality og 360 graders video fra alle fronter.

For hvad sagde Mark Zuckerberg egentlig, da han stod på scenen ved Samsungs store show i Barcelona? Her kommer et par udpluk (se hele hans præsentation i videoen herunder):

“For ti år siden, var det meste af det, vi delte med hinanden på internettet, tekst. Og så blev det billeder. Nu er vi i en verden, hvor det er video. Men meget snart kommer vi til at leve i en verden, hvor alle og enhver har muligheden for at dele og opleve hele hændelsesforløb, som om man selv er personligt til stede.”

“Når min datter tager sine første skridt, så vil jeg optage en 360 graders video. På den måde kan mine forældre og min familie opleve øjeblikket som om de var til stede selv. Sammen med os. VR er den næste sociale platform!”

Og så fortsatte han med at snakke om Samsungs førnævnte virtual reality headset, Gear VR, som er udviklet af koreanerne i fællesskab med Oculus, der som bekendt ejes af netop Facebook. Gear VR vil følge gratis med, hvis man forudbestiller den nye Samsung Galaxy S7 smartphone – et tilbud, som også gælder i Danmark – og købt separat skal den ikke koste mere end USD 99.

Men dertil kommer, tilføjede Zuckerberg, at Facebook allerede i et stykke tid har arbejdet på at blive den bedste platform for 360 graders video – eller bare 360 video – der er optaget i 360 grader hele vejen rundt om fotografen, hvilket betyder, at den der ser videoen med virtual reality briller føler sig som om, han eller hun selv er til stede midt i optagelsen. Mere end én million brugere ser allerede i dag 360 videoer på Facebook, forklarede Zuckerberg, og der findes allerede over 20.000 af slagsen på Facebook (på tjenesten Facebook 360), mens hundredevis af nye bliver uploadet hver dag.

Brugerskabt indhold er netop dét, der for alvor skal gøre virtual reality socialt, og her kom Samsungs sidste lancering ind i billedet. For samtidig med Galaxy S7-mobilerne præsenterede Samsung også et helt nyt såkaldt 360-graders kamera, som vil gøre det muligt for helt almindelige mennesker at producere det indhold, som vil blive delt via virtual reality – hvis tingene går, som Mark Zuckerberg forestiller sig det.

Gear 360
Navnet på det nye kamera er Gear 360, og det er udstyret med to CMOS 15 MP fisheye-kameraer med en DRIMe5s billedprocessor. Det muliggør 360-graders højtopløst videomateriale, og understøtter også 30 MP still-billeder. Ved blot at anvende et af kameraerne, kan man filme og tage billeder i 180-graders vinkel. Sit indhold kan man gemme på hukommelseskort. Gear 360 understøtter microSD op til 128 GB.

Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk
Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 leverer videofiler i MP4-format i en opløsning på 3840 x 1920 pixel med 30 fps (men selvom opløsningen er næsten 4K, vil kvaliteten på grund af 360 graders perspektivet svare nogenlunde til Full HD), og det understøtter både 802.11 ac/a/b/g/n Wi-Fi (2,4/5 GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 og NFC. Det bliver lanceret senere på året til en endnu ukendt pris, men vi fik allerede mulighed for at lege lidt på kameraet på Samsungs stand i løbet af messen, og det første indtryk er positivt.

Er vi underlige, eller ligner Gear 360 ikke lidt BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk
Er vi underlige, eller ligner Gear 360 ikke lidt BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 har form som en kugle, der kan ligge i hånden, så det er let og nemt at bruge, og det kan streame direkte til mobiltelefonen. I hvert fald til en Samsung Galaxy S7. Herunder kan du se en kort demonstration af kameraet.

360 CAM og 360 VR
Også LG havde et 360 graders video-kamera med på MWC 2016, som blev lanceret sammen med LG’s bud på et virtual reality headset, 360 VR.

Kameraet kommer med to 13 MP vidvinkel linser, 4 GB indbygget lager, og det kan også, ved hjælp af hele tre mikrofoner, optage 5.1 surround-lyd.

LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk
LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk

LG 360 VR-brillen tilsluttes via et dedikeret kabel den nyeste LG-smartphone LG G5, som også blev lanceret på mobilmessen, og fordi headsettet ikke kræver en mobil indsat i enheden, er den kun omtrent en tredjedel så tung som Samsungs Gear VR. Vi kender hverken pris eller lanceringsdatoer for 360 CAM eller 360 VR.

Tjenester
Indhold fra både Gear 360 og 360 CAM kan uploades til Facebook 360, Google Street View og YouTube 360 (hvordan du uploader 360 video til YouTube kan du læse her).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.