Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Retro-Fi anno 2013

De gode gamle dage er her igen. Selv om alt er nyt og splitterdigitalt, behøver du ikke føle dig fremmedgjort over udstyret. Der var masser af nostalgisk udseende grej på IFA.

Skrevet af / 10/09/2013 - 10:25
Retro-Fi anno 2013

Alting var bedre i gamle dage. Undtagen nostalgien, for den er lige nu mere livskraftig end nogensinde tidligere! På IFA-messen i Berlin så vi overalt udstyr med design, der viste tilbage tilbage mod tider, hvor livet var enklere.

En af de nye tendenser igennem det seneste år er f.eks., at den gode, gammeldags, solide stereoreceiver er kommet igen. Den har i mellemtiden fået digitalindgang, men ellers ligner den det udstyr, der blev sat på ærespladsen i reolsystemet i 1970’erne. Dem så vi mange af på IFA. Og det var kun begyndelsen.

SONY DSC

Hos Teac (gen)så vi det klassiske alt-i-et-konfirmationsanlæg. Komplet med trækabinet og pladespiller på toppen! Teac bragte også gensyn med en anden 70’er-klassiker: Rack-anlægget med forplader i aluminium og solide håndtag på hver komponent. Forstærkeren har indbygget DAC og afspilning af musik fra USB. Vi giver ekstra stilpoints for de runde VU-metre med visere. Dog var anlægget kun i halv størrelse og sort, frem for det klassiske 19-tommers format med aluminiumsfront.

SONY DSC
Rackhåndtag og VU-metre hos Teac.

Teacs retro-radio i 50’er-stil var også kommet med, i et udvalg af højglansfarver. I pagt med årets mode er den blevet udstyret med Bluetooth-modtagelse, så du kan streame musik fra mobil og tablet.

SONY DSC

Også LG anslog de klassiske toner med denne retro-radio, som selvfølgelig understøtter trådløs forbindelse med Bluetooth.

LG-retro1_lo

 

Stig Carlssons højttalere genopstår
Det svenske hipster-firma Teenage Engineering har kastet sin kærlighed på den afdøde højttalerguru Stig Carlsson. Medarbejderne på standen fortalte, at de alle har restaurerede udgaver af hans rundstrålende højttalere derhjemme. OD-11 er en remake af Carlssons klassiske Sonab-højttaler af samme navn fra 1978. Af ydre ligner den sit forbillede, men er nu udstyret med indbygget forstærker og trådløs elektronik, så man kan spille Wi-Fi-musik. OD-11 er endnu på prototypestadiet, men Teenage-folkene lover, at den er leveringsklar i marts 2014.

retro_teenage1
Teenage Engineering har genoplivet gammel Carlsson-højttaler, som var populær i 1974. Højttaleren er kun den hvide terning. Resten er udstillingsspodiet.

Vinyl-renæssance
At LP’erne (undskyld: vinylerne!) er kommet tilbage, er tydeligt. Der presses igen vinylskiver på højtryk. Og er man musiker med ambitioner ud over det blotteste mainstream, skal man naturligvis udkomme på vinyl. Og også på kassettebånd, hvis man tilhører avantgardens inderkreds.

SONY DSC

Pladespiller-klassikeren Lenco var ikke sen til at fremhæve sin fortid. På Lenco-standen så man godt nok ingen nye pladespillere, men to booth-babes på rulleskøjter delte gratis LP’er ud til publikum.

Radiogrammofoner og 30’er-design
Prisen for mest ekstreme nostalgitrip gik til Soundmaster. Ud over transistorradioer i 1950’er-design og radiomøbler, der af udseende lignede noget fra 1930’erne, 40’erne og 50’erne, havde man også på standen en ægte tragtgrammofon. Og den er – næsten) rigtig nok: Den kan spille plader, og lyden kommer ud af tragten. Men der dog er indbygget elektronik, og den kan endda også afspille cd’er.

cSONY DSC

30’er-nostalgi. Radioen tager både FM og AM, men mangler dog kortbølgemodtagelse. Til gengæld er der skjult en cd-afspiller i den også.

SONY DSC
30’er-nostalgi fra Soundmaster.

Grammofonmøbler á la 1950’erne så vi mange af. Der manglede dog datidens automatiske pladeskifter, som dengang gjorde et muligt at spille en hel stak plader én ad gangen – og endda ridse dem alle imens.

SONY DSC
Radiomøbel i 50’er-stil. Det er måske mest for sjov, men prisen er til at leve med. Den kan købes flere steder på nettet til ca. 1.800 kroner.

Holandske Ricatech havde snesevis af retromodeller på sin stand. Firmaet er specialister i jukebokse, men havde også radiogrammofoner på programmet.

SONY DSC
Det ligner resultatet af en steampunk-hobbyists udfoldeler, men er faktisk et kommercielt produkt!

Rejsegrammofonen har også fået en renæssance hos Ricatech. Denne gang er resultatet faktisk næsten blevet pænt!

SONY DSC
Rejsegrammofon med indbyggede højttalere, som for en gangs skyld var store nok til at give en hæderlig lyd.

Hvis det ikke kan blive ekstremt nok, er løsningen nok denne jukeboks. Og hvad den måtte mangle i lydkvalitet, har den i overmål i kraft af sit udseende. Indbygget pladespiller, cd – og forvalgsknapper til yndlingsnumrene. Den tager selvfølgelig også USB-nøgler og SD-kort. Den kræver dog noget af sin ejer. RR3100 XXL, som den hedder, vejer 46,7 kg, og fylder som et køleskab.

SONY DSC

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Bambusspiller fra Lenco

Revuelto får bedre lyd

Streamer og streamingforstærkere fra Arcam

Guitarformet kendis-pladespiller

Heftig mono-topmodel fra Mola Mola

Dansk debut i særklasse

Nu har de lavet en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbage

Den så vi ikke komme

Polsk hi-fi er en ting

Denne har du næppe set før

Scroll to Top