TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Retro-Fi anno 2013

De gode gamle dage er her igen. Selv om alt er nyt og splitterdigitalt, behøver du ikke føle dig fremmedgjort over udstyret. Der var masser af nostalgisk udseende grej på IFA.

forfatter
Publiceret 10/09/2013 - 10:25

Alting var bedre i gamle dage. Undtagen nostalgien, for den er lige nu mere livskraftig end nogensinde tidligere! På IFA-messen i Berlin så vi overalt udstyr med design, der viste tilbage tilbage mod tider, hvor livet var enklere.

En af de nye tendenser igennem det seneste år er f.eks., at den gode, gammeldags, solide stereoreceiver er kommet igen. Den har i mellemtiden fået digitalindgang, men ellers ligner den det udstyr, der blev sat på ærespladsen i reolsystemet i 1970’erne. Dem så vi mange af på IFA. Og det var kun begyndelsen.

SONY DSC

Hos Teac (gen)så vi det klassiske alt-i-et-konfirmationsanlæg. Komplet med trækabinet og pladespiller på toppen! Teac bragte også gensyn med en anden 70’er-klassiker: Rack-anlægget med forplader i aluminium og solide håndtag på hver komponent. Forstærkeren har indbygget DAC og afspilning af musik fra USB. Vi giver ekstra stilpoints for de runde VU-metre med visere. Dog var anlægget kun i halv størrelse og sort, frem for det klassiske 19-tommers format med aluminiumsfront.

SONY DSC
Rackhåndtag og VU-metre hos Teac.

Teacs retro-radio i 50’er-stil var også kommet med, i et udvalg af højglansfarver. I pagt med årets mode er den blevet udstyret med Bluetooth-modtagelse, så du kan streame musik fra mobil og tablet.

SONY DSC

Også LG anslog de klassiske toner med denne retro-radio, som selvfølgelig understøtter trådløs forbindelse med Bluetooth.

LG-retro1_lo

 

Stig Carlssons højttalere genopstår
Det svenske hipster-firma Teenage Engineering har kastet sin kærlighed på den afdøde højttalerguru Stig Carlsson. Medarbejderne på standen fortalte, at de alle har restaurerede udgaver af hans rundstrålende højttalere derhjemme. OD-11 er en remake af Carlssons klassiske Sonab-højttaler af samme navn fra 1978. Af ydre ligner den sit forbillede, men er nu udstyret med indbygget forstærker og trådløs elektronik, så man kan spille Wi-Fi-musik. OD-11 er endnu på prototypestadiet, men Teenage-folkene lover, at den er leveringsklar i marts 2014.

retro_teenage1
Teenage Engineering har genoplivet gammel Carlsson-højttaler, som var populær i 1974. Højttaleren er kun den hvide terning. Resten er udstillingsspodiet.

Vinyl-renæssance
At LP’erne (undskyld: vinylerne!) er kommet tilbage, er tydeligt. Der presses igen vinylskiver på højtryk. Og er man musiker med ambitioner ud over det blotteste mainstream, skal man naturligvis udkomme på vinyl. Og også på kassettebånd, hvis man tilhører avantgardens inderkreds.

SONY DSC

Pladespiller-klassikeren Lenco var ikke sen til at fremhæve sin fortid. På Lenco-standen så man godt nok ingen nye pladespillere, men to booth-babes på rulleskøjter delte gratis LP’er ud til publikum.

Radiogrammofoner og 30’er-design
Prisen for mest ekstreme nostalgitrip gik til Soundmaster. Ud over transistorradioer i 1950’er-design og radiomøbler, der af udseende lignede noget fra 1930’erne, 40’erne og 50’erne, havde man også på standen en ægte tragtgrammofon. Og den er – næsten) rigtig nok: Den kan spille plader, og lyden kommer ud af tragten. Men der dog er indbygget elektronik, og den kan endda også afspille cd’er.

cSONY DSC

30’er-nostalgi. Radioen tager både FM og AM, men mangler dog kortbølgemodtagelse. Til gengæld er der skjult en cd-afspiller i den også.

SONY DSC
30’er-nostalgi fra Soundmaster.

Grammofonmøbler á la 1950’erne så vi mange af. Der manglede dog datidens automatiske pladeskifter, som dengang gjorde et muligt at spille en hel stak plader én ad gangen – og endda ridse dem alle imens.

SONY DSC
Radiomøbel i 50’er-stil. Det er måske mest for sjov, men prisen er til at leve med. Den kan købes flere steder på nettet til ca. 1.800 kroner.

Holandske Ricatech havde snesevis af retromodeller på sin stand. Firmaet er specialister i jukebokse, men havde også radiogrammofoner på programmet.

SONY DSC
Det ligner resultatet af en steampunk-hobbyists udfoldeler, men er faktisk et kommercielt produkt!

Rejsegrammofonen har også fået en renæssance hos Ricatech. Denne gang er resultatet faktisk næsten blevet pænt!

SONY DSC
Rejsegrammofon med indbyggede højttalere, som for en gangs skyld var store nok til at give en hæderlig lyd.

Hvis det ikke kan blive ekstremt nok, er løsningen nok denne jukeboks. Og hvad den måtte mangle i lydkvalitet, har den i overmål i kraft af sit udseende. Indbygget pladespiller, cd – og forvalgsknapper til yndlingsnumrene. Den tager selvfølgelig også USB-nøgler og SD-kort. Den kræver dog noget af sin ejer. RR3100 XXL, som den hedder, vejer 46,7 kg, og fylder som et køleskab.

SONY DSC

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Primare + Roon: Nu sker det! Nu får din Primare Prisma-forstærker endelig fuld og total Roon-understøttelse!
lbpluss
Streaming uden bøvl med NAD CS1 NAD's billige CS1 kan afspille din musik direkte fra mobilen. Du behøver ikke installere en særlig app.
lbpluss
Endelig får Hegels forstærkere AirPlay 2 Hegels forstærkere får bedre streamingfunktion med AirPlay 2 og understøtter dermed også dit Smart Home bedre.
lbpluss
Forstærkere som bør sætte liv i hjemmebiografen Hvis en forstærker på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster. Sig hej til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
Retroforstærker for samlere NAD C 3050 LE er en næsten perfekt replika af den forstærker, der definerede NAD-designet. Er det bare ny vin på gamle flasker?
Følg Lyd & Billede