Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Danske højttalere i massevis

Nye modeller fra gamle kendinge og en understrøm af nye danske producenter.

Skrevet af / 26/10/2015 - 12:00
Danske højttalere i massevis

Danmark har en stolt tradition for højttalere, der går helt tilbage til højttalerens opfindelse for 100 år siden. Der selvfølgelig tilskrives en dansker, nemlig Peter L. Jensen.

Siden dengang har vores lille land kunnet prale af et antal højttalerproducenter, der langt overgår vores størrelse på verdenskortet. Det gælder både højttalerenheder og færdige, komplette systemer.

Den tradition lever videre i bedste velgående. Det var Hi-Fi & Surround-messen et glimrende eksempel på.

Dynaudio Emit M10 fylder ikke meget ved siden af Evidence Pllatinum. Det er der på den anden side ikke meget, der gør. Foto: John Alex Hvidlykke
Dynaudio Emit M10 fylder ikke meget ved siden af Evidence Platinum. Det er der på den anden side ikke meget, der gør. Foto: John Alex Hvidlykke

Fra de i forvejen etablerede producenter kunne man høre nyheder i alle prisklasser. Fra den skoæskestore Dynaudio Emit M10 til blot 4.500 kroner sættet, som spillede en 250 kvadratmeter stor sal op – trukket af en McIntosh-forstærkerpark på 2,4 kilowatt – og til de anderledes kostbare Raidho XT-2 til 129.000 kroner sættet. Prisen var voldsom, men så er der også titanbelagte kerakmikmembraner i de to bas/mellemtoneenheder og Raidhos meget lækre bånddiskant. Og skulle det ikke være nok, havde de også en storebror med fire basser til en kvart million pr. sæt. Var budgettet mindre overdådigt, kunne man hos søsterselskabet Scansonic finde modeller, baseret på mange af principperne fra Raidho, men til en noget lavere pris.

Raidho XT-2 med titanbelagte keramikmembraner. Foto: John Alex Hvidlykke
Raidho XT-2 med titanbelagte keramikmembraner. Foto: John Alex Hvidlykke

Messen bød desuden på flere nye producenter

nordicaudio_gida2
Nordic Audio Gida. Foto: John Alex Hvidlykke

Nordic Audio demonstrerede sin debuthøjtaler, Gida. En kompakt, aktiv højttaler med trådløs streaming via både Bluetooth og Wi-Fi. Til knap 8.000 kroner for et sæt lød de som en konstruktion, vi kommer til at høre mere til, og som vi glæder os til at lære nærmere at kende i vores testrum.

Studiosound spillede på NuPrime IDA-16, Aurelic Aries - og deres eget højttalerprojekt. Foto: John Alex Hvidlykke
Studiosound spillede på NuPrime IDA-16, Aurelic Aries – og deres eget højttalerprojekt. Foto: John Alex Hvidlykke

Studiosound kender vi som forhandler af hi-fi i den tunge ende, men forretningen vil nu til at prøve kræfter med rollen som højttalerproducent. Det sker med en tovejskonstruktion, der oprindelig er amerikansk. Producenten gik imidlertid konkurs under finanskrisen, og Studiosound har siden erhvervet retten til at producere højtalerne, der kendes på sine gevaldig store waveguides. Vi hørte dem trukket af NuPrime IDA-16-forstærkeren.

buchardt_hygge2
Der var hyggebelysning og glødende flasker hos Buchardt Audio. Foto: John Alex Hvidlykke

Hos Buchardt Audio blev der holdt hof for folk, der ville høre årets mest omtalte højttalere, S200 og S300. Intet nyt, men der kommer flere modeller “meget snart”.

Hos aalborgensiske Alto kunne man se usædvanligt dansk udstyr i form af Alto Magnum-højttaleren med kabinet i bambus, en kombination af åben baffel og basrefleks og fire ottetommers fuldtoneenheder, hjulpet af en forhyldt titandome fra Supravox i toppen. Højttaleren var stort set uden delefilter. Kun en enkelt sølvfoliekondensator beskyttede den nedadtil ved 17 kHz.

alto_magnum2
Alto Magnum, dansk singledriver-højttaler med fire fuldtoneenheder. Foto: John Alex Hvidlykke

Alto præsenterede også nogle meget flotte 300B-rørforstærkere af egen avl.

alto_rør1
Altos rørforstærker. Foto: John Alex Hvidlykke

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Scroll to Top