Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2019: 75 tommers MicroLED fra Samsung

Samsung har formået at skrumpe deres MicroLED-moduler for at give ægte 4K UHD-opløsning på et 75 tommers tv. De havde også andre lækkerier at vise frem.

Skrevet af / 07/01/2019 - 11:20
CES 2019: 75 tommers MicroLED fra Samsung

Vi så konceptet The Wall på CES-messen sidste år, dengang i form af et 146 tommer stort tv. Panelet anvender MicroLED-teknologi, som har det tilfælles med OLED, at hver pixel er sit eget lys. Og at sort dermed bliver perfekt sort. Forskellen er, at MicroLED ikke er organisk og derfor ikke har nogen problemer med indbrænding. Noget, som OLED døjer med, omend i mindre grad, end vi husker fra plasmatiden. Et MicroLED-panel forringes heller ikke nævneværdigt over tid.

I 2020 vil vi sandsynligvis se en produktionsmodel af Samsungs 75 tommers MicroLED-tv med Ultra HD-opløsning. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

I år har Samsung formået at skrumpe pixeltætheden på panelmodulerne siden sidst, så det nu er muligt at få 4K UHD-opløsning på skærme ned til 75 tommers størrelse.

Men da teknikken er skalérbar, er der selvfølgelig ikke noget til hinder for at gå amok med hele 245 tommer!

Vi kunne godt leve med et 245 tommers MicroLED-tv i stuen … (Foto: Lyd & Billede)

Konceptet med The Wall er, at du skal kunne skalere det til den størrelse, du vil have, og det størrelsesforhold, du ønsker. Dette takket være moduler i form af “fliser”, som kan klikkes sammen for at give den ønskede størrelse. Da det betyder, at flisernes pixels må gå helt ud til kanterne, så der ikke er nogen synlige samlinger, kan et MicroLED-tv gøres helt rammeløst.

Vi fik nogle skærmkoncepter at se på Samsungs “First Look” ved CES søndag, og der var mange lækre sager! Kulsorte skygger kombineret med intens lysstyrke i højlys og en vanvittig farvegengivelse viser, at det er et koncept, der er værd at holde øje med i fremtiden.

Betragtningsvinklen på årets QLED-paneler er blevet endnu bedre end før. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Samsung fremviste også en ny QLED-skærm med meget bedre betragtningsvinkel end tidligere, og vi blev synligt begejstret for en ultrabred 49 tommers gaming-skærm med 2 x QHD-opløsning (5120 x 1440) og HDR med respektable 1000 nit. Vi så også en ny, forbedret version af Samsungs 8K-skærm med endnu bedre opskalering og skarphed. Og desuden HDMI 2.1 og dermed uforbeholden understøttelse af ægte 8K-videoindhold.

Gaming-skærmen Samsung CHG90 er buet, og skærmformatet 32:9 skulle være bredt nok! Opløsningen er hele 2 x QHD. (Foto: Lyd & Billede)

Bortset fra gaming-skærmen – som bærer navnet CHG90 – drejer det sig udelukkende om konceptmodeller. Rygtet vil også vide, at vi får et 75 tommers 4K MicroLED-tv at se i 2020.

De kommende 8K-tv’er får HDMI 2.1 og bedre billede. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top