TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Hvor f*nden er mine fotos?

Har du opdateret din iPhone eller iPad til iOS 8 har du måske undret dig over, hvor alle dine billeder er blevet af. Her er svaret.

For få dage opdaterede jeg min iPhone 5S til iOS 8, den nyeste udgave af Apples mobile operativsystem.

Efter opdateringen var jeg sikker på, at jeg måtte have begået en eller anden form for fejl – måske var der gået noget galt med min backup – for alle de fotos, jeg havde taget med telefonens kamera var sporløst forsvundet, og det samme var kamera-mappen, Camera Roll, i app’en Fotos.

Ved nærmere eftersyn var også mappen Photo Stream forsvundet fra Fotos, så ikke alene var alle de billeder, jeg havde taget med min iPhone pist borte, også billeder fra mine andre iOS-enheder kunne jeg ikke længere finde nogen steder.

Hvis du har oplevet det samme – og det har du, hvis du har opdateret til iOS 8 – så ved du, hvad jeg taler om.

Men nu har jeg fundet alle mine billeder. Og opdaget, at Apple med iOS 8 har indført en helt ny måde at organisere fotos på. Det er ikke en løsning, jeg er særligt begejstret for, men nu hænger jeg – og alle andre iOS 8-brugere, på den, så derfor vil jeg gerne dele med jer, hvad der er sket med jeres fotos:

I app’en Fotos finder du nederst to valgmuligheder. Fotos og Album. Før i tiden var Camera Roll en mappe under Album, og det samme gælder Photo Stream. Disse to mapper er nu blevet erstattet af en fælles mappe ved navn Sidst tilføjet, som altså nu indeholder både de billeder, du har taget med telefonens kamera OG billeder fra dine andre iOS-dimser, hvis du vel at mærke har aktiveret Photo Stream på alle enhederne under iCloud-indstilingerne.

Mapperne Camera Roll og Photo Stream under Album er nu blevet erstattet med mappen Sidst tilføjet.
Mapperne Camera Roll og Photo Stream under Album er nu blevet erstattet med mappen Sidst tilføjet.

Der bliver altså ikke længere skelnet mellem om et billede er taget med den ene eller den anden enhed – alting havner i samme mappe. Og hvor den gamle Camera Roll kunne indeholde så mange billeder, der var plads til på din telefon, mens Photo Stream-mappen indeholdt de seneste 1.000 billeder fra dine andre enheder, så indeholder den nye Sidst tilføjet-mappe kun fotos fra de sidste 30 dage. Derefter forsvinder de fra mappen!!!

Sidst tilføjet indeholder billeder fra alle dine iOS-enheder (hvis Photo Stream er aktiveret), men kun fra de sidste 30 dage.
Sidst tilføjet indeholder billeder fra alle dine iOS-enheder (hvis Photo Stream er aktiveret), men kun fra de sidste 30 dage.

Men de forsvinder altså ikke fra din telefon. Du skal bare kigge et andet sted for at finde dem. Og det sted du skal kigge er under Fotos, som sender dig over i visningen År, Samlinger og Øjeblikke.

IMG_1716

Denne visning organiserer dine fotos efter årstal og herunder efter geografisk position koblet med tidspunkt. Jeg kan altså finde mine billeder fra min tur til New York i juni måned ved at dykke ned i år 2014 for derefter at vælge New York & Downtown, som er en samling af fotos fra den 11. til den 19. juni. Vælger jeg den pågældende samling får jeg en mere detaljeret oversigt over mine fotos fra New York, ligesom jeg også kan få en oversigt på kort, hvor jeg så kan se, hvor billederne er taget.

Her er visningen År, Samlinger og Øjeblikke.
Her er visningen År, Samlinger og Øjeblikke.

Præcis som mappen Sidst tilføjet under Album indeholder År, Samlinger og Øjeblikke under Fotos alle de billeder du tager – både med den pågældende enhed og de fotos, du har delt via Photo Stream.

Her er vi dykket ned i Øjeblikke, hvor jeg både kan se specifikke steder og datoer fra min tur til New York.
Her er vi dykket ned i Øjeblikke, hvor jeg både kan se specifikke steder og datoer fra min tur til New York.

Du kan godt lave en mappe under Album – for eksempel New York – og så finde de ønskede billeder i visningen År, Samling og Øjeblikke og føje dem til mappen, men det kræver en del arbejde og er besværligt.

Du kan sagtens dele fotos direkte fra År, Samling og Øjeblikke til for eksempel Facebook, men hvis du omvendt bruger Facebook-app’en og vil dele et billede herfra, så har app’en kun adgang til billeder, som er organiseret i mapper under Album. Det vil muligvis blive løst med en senere opdatering af Facebook-app’en, men lige nu må du finde dig i, at ældre billeder enten må deles direkte fra Apples egen Fotos-app eller også må man bruge tid på det manuelle sorteringsarbejde og smide billederne ud i nogle mapper.

Jeg er begejstret for mange af ændringerne i iOS 8, men dette er ikke en af dem!

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Lyd & Billede