Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Nyhed

Yamaha vil massere dine ører – og lænse din bankkonto

Husk navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiøse flagskib blandt hovedtelefoner.

Skrevet af / 21/11/2022 - 11:07
Yamaha vil massere dine ører – og lænse din bankkonto

Yamaha har produceret de ultradyre YH-5000SE som en stærk demonstration af deres lydfilosofi, som de selv kalder True Sound. Det går ud på at gengive musikken så naturligt som overhovedet muligt, men ikke nødvendigvis så neutralt som muligt. I stedet har hi-fi-afdelingen og musikafdelingen samarbejdet henimod hvad de kalder et fælles klangideal, hvor målet er at instrumenterne skal fremstå med dybe klangfarver i et gigantisk lydbillede, således at lytteren bliver helt opslugt af musikken.

Foto: Yamaha

Yamaha er meget stolte over, at de både laver instrumenter, hi-fi-produkter og studieudstyr, og hævder at afdelingerne faktisk samarbejder og udnytter hinandens kompetencer, for at kunne skabe så gode produkter som overhovedet muligt.

Yamaha YH-5000SE SPREAD
Foto: Yamaha

Inspiration fra fortiden

Yamaha har taget udgangspunkt i og videreudviklet teknologien i den planmagnetiske (Orthodynamic) model HP-1 fra 1976. YH-5000SE er håndlavet på Yamahas fabrik i Japan, hvor de også producerer deres dyreste flygler og andet lydudstyr, og “kombinerer exceptionelt høj byggekvalitet med enestående komfort”. Yamaha lover, at hovedtelefonerne er så komfortable, at du glemmer, at du har dem på.

Yamaha HP-1
Originalen: Yamaha HP-1. Foto: Yamaha

Planmagneter

De planmagnetiske drivere, som Yamaha kalder Orthodynamic, benytter en tynd og ultralet membran for at opnå “exceptionel dynamisk kontrast mellem svage og stærke partier”.

Læs også Audezes dyreste er blandt de bedste vi har hørt LCD-5 er mindre og meget lettere end nogen af de andre hovedtelefoner i serien. Men sikke en lyd!

Hovedtelefonerne skal ifølge Yamaha levere en eksakt gengivelse af de mest subtile lydændringer, og vi loves en rig og dyb bas med stor transparens.

Membranen er betydelig lettere end i en konventionel dynamisk driver, og står for de fine nuancer og stemningen i musikken. Mikroperforerede luftspjæld med høj gennemtrængelighed på begge sider skulle garantere, at membranbevægelserne er korrekte, og at musikkens dynamik gengives rigtigt.

Foto: Yamaha

Form og komfort

Selve ørekopperne omslutter ørerne helt, og har god stor intern volumen for at fungere optimalt med den ultratynde membran. Den åbne bagside forhindrer den kompression, man ellers ville få fra en lukket konstruktion på grund af over- og undertryk.

For at skabe den optimale form og komfort har man efterstræbt så lette og samtidig robuste hovedtelefoner som muligt. Derfor er konstruktionen hovedsageligt i magnesium af samme standard som anvendes i fly- og rumfartsindustrien, og hele konstruktionen vejer blot 320 gram uden kabel. Til sammenligning vejer Focal Utopia 490 gram, og Hi-FiMAN HE-1000se vejer 440 gram. Yamaha’erne er faktisk også lettere end Sennheiser HD 800S, som er blandt de letteste i deres klasse. Kun Audio-Technica ATH-ADX5000 vejer mindre, af alle dem, jeg kan komme i tanke om.

Yamaha YH-5000SE
Ruskind til venstre, glat kunstlæder til højre. Foto: Yamaha

Tilbehør

Yamaha YH-5000SE leveres med to par ørepuder; både ruskind og glat kunstlæder. Dem i glat kunstlæder er perforeret, med et finmasket net som beskytter driveren mod støv. Ruskindspuderne er af typen Toray Ultrasuede, som skulle være ekstra behagelige.

Læs også Sublim japansk ­lydkunst Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.

To forskellige kabler følger med, både ubalanceret 3,5-6,3 mm og balanceret 4,4 mm Pentaconn, begge med sølvbelagt OFC kobber. Hvis man ønsker en 4-pins XLR-kabel i stedet, kan dette købes som ekstraudstyr. Som prikken over i’et medfølger der også et dedikeret stativ i aluminium.

YH5000_11.eps YH5000_10.eps YH5000_25.eps YH5000_12.eps YH5000_20.eps
<
>
Foto: Yamaha

Yamaha YH-5000SE: Tilgængelighed og pris

Yamaha YH-5000SE har formodet levering i slutningen af januar, og koster … hold nu fast … ca. 40.000 kroner. Vi har selvfølgelig bestilt dem til test.

Læs hele pressemeddelelsen her (pdf, engelsk)

Foto: Yamaha
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top