Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

POWER fjerner JBL Live 400BT fra sortimentetet

Efter tysk test viste tilstedeværelse af kræftfremkaldende stoffer, fjerner elektronikkæden POWER hovedtelefoner fra hylderne i hele Norden.

Skrevet af / 30/07/2020 - 13:33
POWER fjerner JBL Live 400BT fra sortimentetet

For få dage siden kunne Lyd & Billede fortælle, at den tyske forbrugerorganisation Stiftung Warentest (den tyske pendant til Forbrugerrådet Tænk i Danmark) havde konstateret tilstedeværelsen af en meget stor mængde polyaromatiske hydrocarboner, også kaldet PAH-stoffer, i de trådløse hovedtelefoner JBL LIVE 400BT.

PAH-stoffer findes bl.a. i udstødningsgas fra biler, skorstensrøg og røg fra skovbrande og kan være kræftfremkaldende selv i meget små mængder.

Nordisk elektronikkæde fjerner produkt

Eftersom ørepuderne sidder direkte på huden, er tilstedeværelsen af kræftfremkaldende stoffer selvfølgelig et stort problem, og Stiftung Warentest fraråder decideret, at man anvender produkter, der indeholder store mængder af f.eks. polyaromatiske hydrocarboner.

Den tyske organisation lavede en såkaldt lyntest af JBL LIVE 400BT, fordi produktet for et par uger siden var på tilbud i den tyske Aldi-kæde for blot EUR 60 (svarende til 447 kroner).

Men en hurtig research viste, at hovedtelefonerne også bliver solgt i stort set alle elektronikkæder i Danmark. Derfor rettede Lyd & Billede henvendelse til bl.a. Elgiganten, Expert, POWER, Proshop og WUPTI, der alle har JBL LIVE 400BT i deres sortiment.

Både Elgiganten, Expert, POWER, Proshop og WUPTI har JBL LIVE 400BT i deres sortiment. (Foto: JBL)

Og både POWER og Expert, der deler sortiment og ejerkreds, reagerede prompte på vores henvendelse. Elektronikkæderne var ikke på forhånd bekendt med resultaterne af den tyske test. Men forbrugerbeskyttelse har højeste prioritet, siger en talsmand fra kæderne.

Hos POWER kan man altid være tryg ved, at man får en lav pris. Men også tryg ved at man får sikre produkter, udtaler Henning Lahus, Nordic Category Director S&V.

Han fortsætter:

Med udgangspunkt i den tyske test af JBL LIVE 400, stopper vi indtil videre salget af den model i både expert og POWER.

JBL afviser

Producenten af de omstridte hovedtelefoner afviser, at JBL LIVE 400BT bør give forbrugerne grund til bekymring.

Således svarede JBL via firmaets PR-bureau følgende på vores henvendelse i begyndelsen af ugen:

At Harman, Customer Safety Is Our Highest Priority. Our Products Are Developed To Meet Applicable Safety Regulations In All Global Markets Including The European Union. The JBL Live400BT And All Our Products Conform With Safety Requirements Under REACH Regulation.

Stiftung Warentest har dog oplyst til Lyd & Billede, at mængden af skadestoffer i hovedtelefoner ikke blot bliver undersøgt i forhold til grænseværdier i REACH, men også i forhold til GS 2014:01 PAK, som er en vejledning fra det tyske føderale institut for arbejdssikkerhed og -sundhed.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse spiller i 100 timer

Creatives nyeste har et partytrick

Åbne hørepropper fra Beyerdynamic

Det kribler i fingrene efter disse

Vi er de bedste - siger Huawei

Uhørt lang batteritid til prisen!

Jabras bedste hørepropper bliver endnu bedre

Head-fi: Tjek disse hovedtelefoner!

Nye produkter - og nye rygter - fra Creative

Hovedtelefoner vil revolutionere måden du lytter på

Oplev Sennheiser indefra

Sonos havde et es i ærmet

Scroll to Top