TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

High-end-højttalere til hovedet fra Focal

Focal lancerer spændende hovedtelefoner i high-end-klassen, herunder en ny Utopia-model!

Hovedtelefoner er den varmeste og bedst sælgende produktkategori i hi-fi-branchen i øjeblikket. Derfor er det ikke underligt, at en ressourcestærk højttalerspecialist som Focal ønsker en bid af kagen.

Den franske producent har allerede lavet flere modeller, som vi har været meget tilfredse med, men i går afslørede de nyheder af en helt anden kaliber.

Læs også: Hovedtelefoner til det hvide ud af øjnene. Hvorfor skal de bedste være så dyre?

Fabrique en France
Noget, der karakteriserer Focal som højttalerproducent, er, at de producerer næsten alt selv, herunder højttalerenhederne, der ofte er fremstillet af eksotiske materialer. Den tætte dialog mellem design, udvikling og produktion har resulteret i high-end-serier som Sopra og Utopia, og det er klart, at Focal har ønsket at udnytte denne ekspertise til “hovedhøjttalere” også.

Foto: Focal
Foto: Focal

Focal har tydeligvis ambitioner om at blive et referencemærke indenfor high-end-hovedtelefoner. Og for at opnå dette, må de satse stort. Derfor meddelte de tirsdag, at de starter en ny produktionslinje på fabrikken i St. Etienne, for ikke at nævne tre de spændende produktnyheder: Listen, Elear og Utopia.

Focal listen

Focal Listen. Foto: Focal
Focal Listen. Foto: Focal

Den første model i Focals nye serie hedder Listen, og synes at være en naturlig videreudvikling af Spirit One S, som vi har testet tidligere. Den nyankomne bruger 40 millimeter elementer af mylar og titan, og er ligesom sin forgænger designet til at være rejsevenlig. Den er sammenklappelig og med lukkede ørekopper. Både ørekopper og hovedbøjle har rigelig polstring, og er udstyret med en med multi-touch fjernbetjening.

Focal Elear og Utopia

Focal Elear og Utopia. Foto: Focal
Focal Elear og Utopia. Foto: Focal

De næste modeller i serien hedder Elear og Utopia, og det er her, det begynder at blive spændende for hi-fi-nørderne. Der er tale om to modeller baseret på et helt nyt design, hvor Focal har forsket specifikt i hvordan lyden udbredes så tæt på ørerne, samt især hvordan det er afgørende for lydkvaliteten. Dette har resulteret i nogle meget specielle drivere, der ikke tidligere er blevet anvendt i hovedtelefoner.

Foto: Focal
Foto: Focal

Både Elear og Utopia er af den åbne type, og anvender nyudviklede “M-formede” højttalerenheder med gummiophæng. Både membranenophæng og svingspole er designet til at være så lette som muligt, og samtidig opretholde en lineær vandring. Når dette gøres korrekt, kræves der ingen filtrering for at opnå den korrekte frekvensgang. Focal understreger også, at den åbne konstruktion gør det muligt for driverne at spille frit uden kompression. Hvilket alt sammen resulterer i den renest mulige lyd i øregangene.

Focal Utopia. Foto: Focal
Focal Utopia. Foto: Focal

Elear og Utopia har mange ligheder: De væsentligste forskelle ligger i brugen af materialer, som er mere ekstrem i Utopia. Mens Eleri bruger en membran af magnesium, er der i Utopia membraner af ultralet (og ultradyrt!) Beryllium, kendt fra Focals dyre højttalere. Utopia har også et mere eksklusivt design i kulfiber og perforeret læder. Der skal sandelig ikke mangle noget!

Focal synes i det hele taget ikke at have været sparet på komforten noget steds: Ørekopperne sidder på en bøjle, der er udformet til (sammen med skind og polstring) at sørge for at sprede belastningen jævnt over hovedet, samtidig med, at den lukker optimalt omkring øret.

Det næste spørgsmål er naturligvis hvornår de kommer, og hvad de koster? Det ser ud til, at vi kan vente dem på vore breddegrader i midten af juli, og at de danske priser bliver ca. 1.600 kroner for Listen, ca. 9.000 kroner for Elear og ca. 33.500 kroner for Utopia-modellen.

Læs også: Test af 10 hi-fi-hovedtelefoner

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.