Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Stratton Acoustics Elypsis 1512

Du har næppe oplevet noget lignende i lang tid.

Skrevet af / 27/03/2023 - 19:29
Stratton Acoustics Elypsis 1512

De helt nye højttalere fra Stratton Acoustics i England ligner 70’ernes enorme monitorhøjttalere fra JBL, Altec og Tannoy, og de er bygget efter flere af de samme kriterier, som var gældende dengang.

Designerne hos Stratton Acoustics beskriver højttalerne som et produkt af et ønske om at opbygge en effektiv konstruktion med bredt frekvensområde, fri for farvning og forvrængning.

Størrelsen og de mange enheder betyder også et stort lydbillede med potentiale for mærkbar dynamik.

Foto: Stratton Acoustics

Dengang monitorer som disse ikke var et usædvanligt syn i et studie, var volumen i antal liter beskrivende for, hvor meget lyd, man kunne regne med at opnå i et rum. Disse har en volumen på 230 liter, og vægten er opgivet til 140 kilo. Pr. styk.

Det er ikke så sært – med to 15-tommers basenheder øges vægten ganske væsentligt.

Foto: Stratton Acoustics

De to basenheder skal kunne klare en effekt på 800 watt og en 11,3 cm svingspole med dobbelt ophæng og en flux-stabiliserende ring (faraday-ring) i aluminium. Enheden skal kunne bevæge sig ± 14 mm.

Foto: Stratton Acoustics

Mellemtonen er heller ingen sart mimose. Den er 30 cm eller 12 tommer og har en 7,5 cm svingspole, et magnetsystem med neodymium-jern-bor-magnet, kobberbelagt polstykke og forstærkede papmembraner svarende til dem, der bruges i basenhederne.

Mellemtoneenheden har et eget lukket og dæmpet kammer, mens basenhederne har fire basrefleksporte, som er tunet til 34 Hz.

Foto: Stratton Acoustics

Ved siden af mellemtonen sidder en 29 mm domediskant i centrum af en skålformet waveguide i aluminium, som er fræset ud i en CNC-maskine. Den giver en mere ensartet spredningskarakteristik, samtidig med at den øger følsomheden i diskantområdet.

Foto: Stratton Acoustics

Enheden er monteret på en patenteret afkoblingsplade, som isolerer enheden fra uønskede vibrationer. Diskanten drives af en neodymium-jern-bor-magnet med et kobberbelagt dobbelt T-formet polstykke med et bagkammer, som er optimeret til at fjerne kompression bag enheden.

Foto Stratton Acoustics

Følsomheden er angivet til 96 dB, og Stratton Acoustics fortæller, at Elypsis1512 aldrig kommer under 8 Ohm, hvilket betyder, at vi taler om en ganske skånsom belastning for forstærkeren.

Frekvensområdet opgives til at være 45 Hz – 18 kHz (±2 dB), men de er i stand til at nå ned til 28 Hz ved -6 dB.

image-989x413 image-1
<
>
Impedans og fasekurver for Elypsis1512, hvor man kan se, at modstanden ikke kommer under 8 Ohm, og at fasevinklerne er ganske moderate.

Det store kabinet måler én meter i bredden, 87,6 cm i højden, og det er 51,5 cm dybt. Det er bygget af 24 mm og 18 mm CNC-fræsede plader af birkefiner med indvendig forstærkning og dæmpning. Frontbaflen er dækket af akryl, også den fræset med en CNC-maskine.

Foto: Stratton Acoustics

Stratton Acoustics Elypsis 1512 kan bestilles allerede nu, i Storbritannien er de prissat til 69.000 pund pr. par. Det er lige under 600.000 kroner.

Foto: Stratton Acoustics

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Stratton Acoustics Elypsis 1512”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

0
Scroll to Top