Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Specielle norske højttalere

High-end-højttaleren Manta fra Sigberg giver mere direkte lyd og mindre rumklang.

Skrevet af / 06/02/2023 - 13:56
Specielle norske højttalere

Norske Sigberg Audio står bag en af vore favoritter blandt smalle subwoofere, nemlig Inkognito 12, som slår hårdt og spiller meget rent for en slank subwoofer, der kan hænges på væggen og endda kan sniges ind under enkelte sofaer.

Derfor har vi høje forventninger, når Sigberg nu lancerer den aktive højttaler Manta, som er en såkaldt bredbåndet kardioidhøjttaler. Det lyder måske som hokus-pokus, men det handler om i højere grad at sende lyden gennem rummet og undgå nogle af refleksionerne mellem vægge og loft. Når en større del af den direkte lyd når frem til lytterens øre, vil man opleve en bedre dynamik og rytme, et renere lydbillede og generelt mindre forvrænget lyd.

Sigberg Audio Manta 4
Foto: Sigberg Audio

Hvad er kardioid?

Kardioid beskriver spredningskarakteristikken, som i dette tilfælde er hjerte/nyreformet. Musikere og musikproducenter vil nikke genkendende  den nyreformede følsomhedskarakteristik, da dette er langt den mest almindelige spredningskarakteristik for mikrofoner. De opfanger stemmen i front, men så lidt som muligt fra siderne og næsten ingenting bagfra. Hvis man vender dette om til en højttaler, betyder det, at lyden reflekteres minimalt fra væggen bag højttalerne og også i mindre grad fra sidevæggene, før den når frem til lytteren.

Læs også Fladpakket jordskælv Endelig en interiørvenlig subwoofer, der giver ordentlig fysisk bas! Ja, den koster, men det betaler sig tilbage i form af fornemme bastoner på musik og heftige effekter på film. I et slankt format, der kan hænges på væggen.

Kardioidkarakteristikken fungerer kun over et begrænset frekvensregister, for jo lavere du går i frekvens, desto bredere bliver spredningen. Dybbas vil altid sprede sig 360 grader.

Sigberg Audio hævder at have skabt en kardioid form over et bredere frekvensområde, deraf betegnelsen “bredbåndet kardioidhøjttaler”.

Sigberg Audio Manta 3
Foto: Sigberg Audio

Retningsbestemt over bredt register

Højttaleren har bredere direktiv båndbredde end for eksempel Dutch & Dutch 8C, som er retningsbestemt ned til 100 Hz. Sigberg Manta er derimod både mere retningsbestemt opad i frekvens (fra 600 Hz og op), med væsentlig mere dæmpning bagud end D&D 8C. Derudover holder den kardioidekarakteristikken længere ned i frekvens, helt ned til den ruller af ved 90 Hz (-3dB).

Ingen dypbas

Ja, for den har nemlig ikke dybbas, selv om den har en heftig 12-tommers basenhed i front. Sigberg-høyttaleren er nemlig beregnet til at bruge sammen med subwoofer.

Og subwooferen skal være hård i filten for at følge med her. Sigberg Manta skal nemlig kunne spille så højt som 96 dB (1m) med bare 0,5 procent harmonisk forvrængning. Det er næsten uhørt. Og hvad med maksimalt lydtryk? Prøv 122 dB. Hold dig for ørerne!

Sigberg Audio Manta rear
Balancerte og ubalancerede indgange. Og en kraftig 3-vejs Klasse D-forstærker. (Foto: Sigberg Audio)

Koaksialhøjttaler

Højttaleren skal give et meget præcist lydbillede, takket være koaksialenheden på toppen, som huser mellemtonen med diskanten i midten. Det betyder, at diskanten rammer øret nøjagtig samtidig med mellemtonen, uanset hvilken vinkel du lytter fra (men husk altså, at spredningen er snæver).

Basenheden nedenunder måler som nævnt hele 12 tommer, det er med andre ord en stor højttaler. Derfor virker det næsten kontraintuitivt, at højttaleren ikke går dybere end 90 Hz, men det er et valg, man har truffet for at bevare spredningskarakteristikken – og øge kraftoverskuddet og dynamikken.

Elektronik

Manta er en aktiv højttaler, hvilket betyder, at du slipper for at tænke på en forstærker. Den er nemlig indbygget i højttaleren, og den er i dette tilfælde af typen HypeX NCore med tre kanaler til hver højttaler, på tilsammen 650 watt. Det er altså pr. højttaler! Og med et aktivt, DSP-baseret delefilter i stedet for et energislugende passivt et.

På bagsiden finder du også en 9-bånds parametrisk EQ, sådan at du kan justre lyden, så den passer nøjagtigt til rummet.

Sigberg Audio Manta 2
Foto: Sigberg Audio

Sigberg Audio Manta: Pris og tilgængelighed

Sigberg Audio Manta kan forhåndsbestilles nu, med levering i juli. Prisen er 92.000 kroner for et par inkl. fragt og ekskl. moms.

Højttaleren sælges udelukkende gennem sigbergaudio.no, som også sender til udlandet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos vil gøre livet lettere med en ny app

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top