Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Sonus faber Maxima Amator har et vindue til sit indre

Det her har de aldrig gjort før, i hvert fald ikke på denne måde.

Skrevet af / 01/12/2020 - 16:11
Sonus faber Maxima Amator har et vindue til sit indre

En gulvstående højttaler med to enheder er ikke i sig selv noget at hæve øjenbrynene over. Men når det er Sonus faber, der står bag, følger vi lidt ekstra nøje med.

For en højttalerproducent, der har skabt sig et navn ved at lave velspillende tovejshøjttalere i italiensk valnød, ville den mest naturlige ting i verden være at blive ved sin læst. Forfine, forædle, forbedre, altid med den samme grundopskrift.

Som de gjorde med Electa Amator III, Minima Amator II og Ex3ma. Kompakte højttalere til reol eller gulvstandere med en lydkvalitet, der kan give tårevædede oplevelser.

112 cm høje og hele 38 kg tunge.

Med erfaringerne fra vores tests in mente er der al mulig grund til at forvente store ting fra den nye Maxima Amator. Som er en højttaler, Sonus faber ikke har begået før.

Den gulvstående Amator-udgave er en ren tovejshøjttaler – i high-end-klassen, vel at mærke – som ikke er baseret på nogen tidligere udgave. Der har ikke fandtes en Maxima før.

Måling af en prototype af det nye delefilter med Interactive Fusion Filtering.

Højttaleren er heller ikke en Special Edition. Den bliver lavet i hånden af kunsthåndværkerne hos Sonus faber i Italien og følger den klassiske opskrift med to enheder placeret tæt sammen i et kabinet af valnøddetræ med samme design, som Sonus faber har haft siden 1980’erne, men forladt i nyere tid.

Maxima hører til Sonus fabers Heritage-serie; derfor genintroduktionen af det ældre kabinetdesign, som her strækker sig helt ned til marmorbasen i bunden.

Mens designet er fra en svunden tid, er lyden det næppe. I hvert fald hvis vi skal gå ud fra lyden på de andre Heritage-modeller. Paolo Tezzon og hans team har udviklet et nyt delefilter og brugt den samme 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome), som vi testede i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med membran af lufttørret cellulosefiber.

Paolo Tezzon.

Den silkebløde diskant-enhed har en lille labyrint på indersiden af kabinettet, lavet i gran, som også bruges i guitarer, og bas-enheden får hjælp af en basrefleksport på bagsiden.

Her kan man også se delefilteret, der er monteret på indersiden af kabinettet med en glasplade foran, så komponenterne er tilgængelige for beskuelse.

Maxima Amator bagfra.

Ellers er kabinettet opdelt i tre kamre for at sikre et stivere og mere resonansfrit miljø for højttaler-enhederne, og den 112 cm høje højttalers følsomhed er opgivet til 88 dB. Altså ganske følsom, og det skal blive interessant at finde ud af, om den trives med en lille rørforstærker.

Den nominelle impedans er opgivet til 4 ohm, frekvensresponsen til 35 Hz – 35 kHz, og delefrekvensen er sat til 2,1 kHz.

Sonus faber Maxima Amator kommer i salg til december, og prisen bliver 15.000 euro pr. par.

Maxima, Minima og Electa Amator.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Overraskende billig high-end

Pillen der virker på humøret

Legendarisk guitarorstærker får nyt liv

Boom for evigt

Ekstrem soundbar fra Steinway Lyngdorf

Skjulte basmuskler fra Neat

Franske højttalere får mundvandet til at løbe

Berømt kunstner udsmykker B&O

Se den vildeste JBL-samling i verden

Se hvilken højttaler der er tilbage!

Superdiskant er kronen på værket

En ny stjerne på højttalerhimlen

Scroll to Top