TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Sonus faber Maxima Amator har et vindue til sit indre

Det her har de aldrig gjort før, i hvert fald ikke på denne måde.

forfatter
Publiceret 01/12/2020 - 16:11

En gulvstående højttaler med to enheder er ikke i sig selv noget at hæve øjenbrynene over. Men når det er Sonus faber, der står bag, følger vi lidt ekstra nøje med.

For en højttalerproducent, der har skabt sig et navn ved at lave velspillende tovejshøjttalere i italiensk valnød, ville den mest naturlige ting i verden være at blive ved sin læst. Forfine, forædle, forbedre, altid med den samme grundopskrift.

Som de gjorde med Electa Amator III, Minima Amator II og Ex3ma. Kompakte højttalere til reol eller gulvstandere med en lydkvalitet, der kan give tårevædede oplevelser.

112 cm høje og hele 38 kg tunge.

Med erfaringerne fra vores tests in mente er der al mulig grund til at forvente store ting fra den nye Maxima Amator. Som er en højttaler, Sonus faber ikke har begået før.

Den gulvstående Amator-udgave er en ren tovejshøjttaler – i high-end-klassen, vel at mærke – som ikke er baseret på nogen tidligere udgave. Der har ikke fandtes en Maxima før.

Måling af en prototype af det nye delefilter med Interactive Fusion Filtering.

Højttaleren er heller ikke en Special Edition. Den bliver lavet i hånden af kunsthåndværkerne hos Sonus faber i Italien og følger den klassiske opskrift med to enheder placeret tæt sammen i et kabinet af valnøddetræ med samme design, som Sonus faber har haft siden 1980’erne, men forladt i nyere tid.

Maxima hører til Sonus fabers Heritage-serie; derfor genintroduktionen af det ældre kabinetdesign, som her strækker sig helt ned til marmorbasen i bunden.

Mens designet er fra en svunden tid, er lyden det næppe. I hvert fald hvis vi skal gå ud fra lyden på de andre Heritage-modeller. Paolo Tezzon og hans team har udviklet et nyt delefilter og brugt den samme 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome), som vi testede i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med membran af lufttørret cellulosefiber.

Paolo Tezzon.

Den silkebløde diskant-enhed har en lille labyrint på indersiden af kabinettet, lavet i gran, som også bruges i guitarer, og bas-enheden får hjælp af en basrefleksport på bagsiden.

Her kan man også se delefilteret, der er monteret på indersiden af kabinettet med en glasplade foran, så komponenterne er tilgængelige for beskuelse.

Maxima Amator bagfra.

Ellers er kabinettet opdelt i tre kamre for at sikre et stivere og mere resonansfrit miljø for højttaler-enhederne, og den 112 cm høje højttalers følsomhed er opgivet til 88 dB. Altså ganske følsom, og det skal blive interessant at finde ud af, om den trives med en lille rørforstærker.

Den nominelle impedans er opgivet til 4 ohm, frekvensresponsen til 35 Hz – 35 kHz, og delefrekvensen er sat til 2,1 kHz.

Sonus faber Maxima Amator kommer i salg til december, og prisen bliver 15.000 euro pr. par.

Maxima, Minima og Electa Amator.

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Samsungs bedste soundbar på testbænken En af vores yndlings-soundbars er tilbage i en opdateret version. Samsung HW-Q995B giver fantastisk lyd til film!
Mindre og billigere Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ud, som om Sonos' planlagte Sub Mini bliver nogle måneder forsinket.
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend