Sonus faber Maxima Amator har et vindue til sit indre

Det her har de aldrig gjort før, i hvert fald ikke på denne måde.
Annonce
Annonce
forfatter

En gulvstående højttaler med to enheder er ikke i sig selv noget at hæve øjenbrynene over. Men når det er Sonus faber, der står bag, følger vi lidt ekstra nøje med.

For en højttalerproducent, der har skabt sig et navn ved at lave velspillende tovejshøjttalere i italiensk valnød, ville den mest naturlige ting i verden være at blive ved sin læst. Forfine, forædle, forbedre, altid med den samme grundopskrift.

Som de gjorde med Electa Amator III, Minima Amator II og Ex3ma. Kompakte højttalere til reol eller gulvstandere med en lydkvalitet, der kan give tårevædede oplevelser.

112 cm høje og hele 38 kg tunge.

Med erfaringerne fra vores tests in mente er der al mulig grund til at forvente store ting fra den nye Maxima Amator. Som er en højttaler, Sonus faber ikke har begået før.

Den gulvstående Amator-udgave er en ren tovejshøjttaler – i high-end-klassen, vel at mærke – som ikke er baseret på nogen tidligere udgave. Der har ikke fandtes en Maxima før.

Måling af en prototype af det nye delefilter med Interactive Fusion Filtering.

Højttaleren er heller ikke en Special Edition. Den bliver lavet i hånden af kunsthåndværkerne hos Sonus faber i Italien og følger den klassiske opskrift med to enheder placeret tæt sammen i et kabinet af valnøddetræ med samme design, som Sonus faber har haft siden 1980’erne, men forladt i nyere tid.

Maxima hører til Sonus fabers Heritage-serie; derfor genintroduktionen af det ældre kabinetdesign, som her strækker sig helt ned til marmorbasen i bunden.

Mens designet er fra en svunden tid, er lyden det næppe. I hvert fald hvis vi skal gå ud fra lyden på de andre Heritage-modeller. Paolo Tezzon og hans team har udviklet et nyt delefilter og brugt den samme 28 mm DAD-diskant (Damped Apex Dome), som vi testede i Electa Amator III, i kombination med en 18 cm bas med membran af lufttørret cellulosefiber.

Paolo Tezzon.

Den silkebløde diskant-enhed har en lille labyrint på indersiden af kabinettet, lavet i gran, som også bruges i guitarer, og bas-enheden får hjælp af en basrefleksport på bagsiden.

Her kan man også se delefilteret, der er monteret på indersiden af kabinettet med en glasplade foran, så komponenterne er tilgængelige for beskuelse.

Maxima Amator bagfra.

Ellers er kabinettet opdelt i tre kamre for at sikre et stivere og mere resonansfrit miljø for højttaler-enhederne, og den 112 cm høje højttalers følsomhed er opgivet til 88 dB. Altså ganske følsom, og det skal blive interessant at finde ud af, om den trives med en lille rørforstærker.

Den nominelle impedans er opgivet til 4 ohm, frekvensresponsen til 35 Hz – 35 kHz, og delefrekvensen er sat til 2,1 kHz.

Sonus faber Maxima Amator kommer i salg til december, og prisen bliver 15.000 euro pr. par.

Maxima, Minima og Electa Amator.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
Nu kommer der endelig en Hegel-forstærker til vinylentusiaster.
Den har været 40 år undervejs.
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?