TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Martin Logan med rumkorrektion

Den kommende Renaissance ESL 15A får både integreret subwoofer og avanceret rumkorrektion for optimal lyd.

Det er længe siden, Martin Logan fandt ud af, at det var en god idé at integrere en basenhed med deres elektrostatiske højttalere. Det bedste fra to verdener så at sige. Med en lodret elektrostatisk membran parret med en almindelig basenhed er det nemlig muligt at få ordentlig bas uden at skulle øge arealet med elektrostatiske membran så meget, at højttaleren vil være meget vanskelig at placere.

Læs testen af ​​Martin Logan Montis her

Dette hybridprincip har Martin Logan anvendt med succes i en række højttalere. Og snart kommer endnu en udgave med samme princip. Renæssance ESL 15A har både den integrerede subwoofer og avanceret rumkorrektion for optimal lyd.

Højttaleren benytter et nyt 15″ bredt såkaldt Curveliear Line Source (CLS) XStat elektrostatelement med vakuumpåført elektrostatmembran og en ny udgave af MicroPerf-teknologien, der fungerer som drivere for membranen. Alt er monteret på MartinLogans AirFrame-ramme med to 12″ basenheder med aluminiumsmembraner.

Disse drives af to 500 W klasse-D forstærkere, som styres af en 24-bit Vojtko DSP-kreds, og bruger ARC (Anthem Room Correction) rumkorrektion for optimering af højttaleren akustiske respons i lokalet.

Med ARC kalibreres en højttaler på samme måde, som man kalibrerer et hjemmebiografsystem. En mikrofon opfanger frekvensgangen af højttalerne i rummet og sender data til DSP-kredsløbet, som korrigerer for afvigelser. Det gør det lettere at få højttaleren til at fungere godt i rummet.

Pris og tilgængelighed? Renæssance ESL 15A kommer til foråret i ikke  mindre end 10 forskellige designs, til USD 24.995 parret. Så vi lander nok lidt over 200.000 kroner.

Foto: Martin Logan
Martin Logan ElectroMotion ESL X. Foto: Martin Logan

Lidt billigere bliver nok den nye udgave af ElectroMotion (læs testen her), ElectroMotion ESL X. Det er kort fortalt en større version med større elektrostatmembran og to 8-tommer basenheder, der bevæger mere luft og dermed giver en mere effektiv højttaler.

Frekvensgangen er opgivet til 41 Hz til 22.000 Hz ± 3 dB, og højttaleren er tilgængelig i foråret, prissat til USD 4.000 parret. Eller ca. 35.000 kroner.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.