TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Jubilæumshøjttaler fra Tannoy

Tannoy fejrer sit 85-års jubilæum med en ny version af den klassiske Turnberry-højttaler. Nemlig Turnberrry/85LE.

forfatter
Publiceret 12/12/2012 - 12:31

Jubilæumsmodellen Tannoy Turnberry/85LE bærer udseendet fra den oprindelige Turnberry-model.

Modellen blev påbegyndt i 2011, som et mindesmærke for Tannoys 85 år lange liv i branchen indtil videre. Navnet har intet med grundlæggerens navn at gøre. Han hed Guy R. Fountain og grundlagde selskabet i 1926. Derimod opstod navnet på grund af den specielle legering, som blev brugt i en særegen ensretter (dimsen, som gør at vekselstrøm bliver til jævnstrøm), som Fountain opfandt. Legeringen var en blanding af tantal og bly, på engelsk Tantalum-Lead Alloy, som navnet Tannoy bygger på.

Diskanten sidder i midten af mellemtonebassen for at give optimal faserespons.

Koaksialelement
Tannoy Turnberry/85LE huser et 10-tommers koaksialelement, altså en stor mellemtonebas med diskantelementet i midten af dette, for at opnå bedst mulig fase mellem de to elementer, uanset om du lytter på optimal akse eller ej, i forhold til højttalerelementerne. Tannoy kalder dette princip Dual Concentric – i dette tilfælde Dual Concentric ALCOMAX-III. Elementet er huset i et 100 liters kabinet for at gengive musikken med kraftig bas helt ned til det fundamentale grundtoneområde. Den dækker hele frekvensområdet mellem 29 Hz og 22 kHz og med en følsomhed på hele 93 dB med én watt målt fra en meters afstand, er dette slet ingen lille fyr. At højttaleren desuden tåler op til 300 watt er en yderligere indikation på, at den lavet for at tackle højt lydtryk!

Basmembranen er af et papir med en speciel belægning udenpå, for mest mulig naturlige og musikalske egenskaber, samtidig med at forvrængning reduceres og transientresponsen, altså dynamikken, bevares.

Basrefleks
Kabinettet er af typen basrefleks, med åbning nederst i porten på begge sider af den forreste del af kabinettet. Den skal sørge for dybere bas med høj præcision. Midt på fronten, nedadrettet, sidder delefiltret, som kan justeres, hvilket gør det muligt at øge elle sænke diskantniveauet indtil 3 dB delt ind i fem trin. Dermed kan højttaleren bedre tilpasses rum og smag.

Intern kabling er af typen Van den Hul, med sølvbelagt kobber. Hovedkondensatorerne er lavet af ClarityCap, også kendt som ICW. Store spoler med kobbertråd vinklet rundt om en lamineret jernkerne med høj tæthed påstås at have ekstremt lavt energitab.

Terminalerne er af typen bi-wiring, med en ekstra terminal for jord.

Hvornår og hvor dyr?
Vi ved ikke, hvornår modellen kommer på markedet, eller om den kommer til Danmark. Prisen er ukendt, men til sammenligning koster dagens Turnberry SE 40.000 kroner.

Tannoy Turnberry/85LE er lige så klassisk som den er speciel.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærede sig sig døde, blev der gjort regning uden vært. For mærket Onkyo lever videre på amerikanske hænder.
De bedste trådløse vi har hørt KEF’s trådløse, gulvstående LS60 Wireless er intet mindre end brillante.
Sonos: Alle rygterne var sande! Så er der sat dato og navn på Sonos' stemmestyring og soundbar. Der er også bærbare nyheder.
Vanvittig råt fra KEF Jeg er ligeglad med, om det er rock eller klassisk, du hører. Disse højttalere af en anden verden ryster din krop igennem og giver dine ører den fineste massage.
Steinway Lyngdorf indleder badesæsonen Steinway & Sons Marine Speaker er luksuslyd til vandige omgivelser.
Præcisionsværktøj du kan bruge derhjemme Genelec er først og fremmest kendt for sine højttalere til lydstudier, men 6040R kan også bruges derhjemme.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend