TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022
Nyhed

Jubilæumshøjttaler fra Tannoy

Tannoy fejrer sit 85-års jubilæum med en ny version af den klassiske Turnberry-højttaler. Nemlig Turnberrry/85LE.

forfatter
Publiceret 12/12/2012 - 12:31

Jubilæumsmodellen Tannoy Turnberry/85LE bærer udseendet fra den oprindelige Turnberry-model.

Modellen blev påbegyndt i 2011, som et mindesmærke for Tannoys 85 år lange liv i branchen indtil videre. Navnet har intet med grundlæggerens navn at gøre. Han hed Guy R. Fountain og grundlagde selskabet i 1926. Derimod opstod navnet på grund af den specielle legering, som blev brugt i en særegen ensretter (komponenten, der omdanner vekselstrøm jævnstrøm), som Fountain opfandt. Legeringen var en blanding af tantal og bly, på engelsk Tantalum-Lead Alloy, som navnet Tannoy bygger på.

Diskanten sidder i midten af bas/mellemtonen for at give optimal faserespons.

Koaksialenhed
Tannoy Turnberry/85LE huser en 10-tommers koaksialenhed, altså en stor bas/mellemtone med diskantenheden i midten af denne, for at opnå bedst mulig fase mellem de to enheder, uanset om du lytter på optimal akse eller ej, i forhold til højttalerenhederne. Tannoy kalder dette princip Dual Concentric – i dette tilfælde Dual Concentric ALCOMAX-III. Enheden er anbragt i et 100 liters kabinet for at gengive musikken med kraftig bas helt ned til det fundamentale grundtoneområde. Den dækker hele frekvensområdet mellem 29 Hz og 22 kHz og med en følsomhed på hele 93 dB ved én watt målt fra en meters afstand, er dette slet ingen lille fyr. At højttaleren desuden tåler op til 300 watt er en yderligere indikation på, at den lavet for at tackle højt lydtryk!

Basmembranen er af et papir med en speciel belægning udenpå, for mest mulig naturlige og musikalske egenskaber, samtidig med at forvrængning reduceres og transientresponsen, altså dynamikken, bevares.

Basrefleks
Kabinettet er af typen basrefleks, med åbning nederst i foden på begge sider af den forreste del af kabinettet. Den skal sørge for dybere bas med høj præcision. Midt på fronten, nedadrettet, sidder delefiltret, som kan justeres, hvilket gør det muligt at øge elle sænke diskantniveauet indtil 3 dB delt ind i fem trin. Dermed kan højttaleren bedre tilpasses rum og smag.

Intern kabling er af typen Van den Hul, med sølvbelagt kobber. Hovedkondensatorerne er lavet af ClarityCap, også kendt som ICW. Store spoler med kobbertråd vinklet rundt om en lamineret jernkerne med høj tæthed påstås at have ekstremt lavt energitab.

Terminalerne er af typen bi-wiring, med en ekstra terminal for jord.

Hvornår og hvor dyr?
Vi ved ikke, hvornår modellen kommer på markedet, eller om den kommer til Danmark. Prisen er ukendt, men til sammenligning koster dagens Turnberry SE 40.000 kroner.

Tannoy Turnberry/85LE er lige så klassisk som den er speciel.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede