Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

JBL tilbage til rødderne efter 75 år

JBL fejrer 75 år med jubilæumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retro-forstærker SA750. We wanna rock!

Skrevet af / 18/01/2021 - 21:55
JBL tilbage til rødderne efter 75 år

Få højttalere er blevet så ikoniske som de klassiske JBL L100. Kompakte, men kapable kabinetter huser en hidsig 12 tommers bas, klar til at fyre den af når som helst og hvor som helst.

Rockede retro-højttalere

Den nye model hedder L100 Classic 75 og har samme 1970’er-retro-look som originalen. Kabinetterne er i ægte træfinér, og fronterne i klassisk Quadrex-skum huskes af alle hi-fi-entusiaster, som voksede op med Jimi Hendrix, The Rolling Stones og The Beatles – og nogle af os andre, der har været heldige nok til at blive opdraget af den generation.

Classic 75-versionen har fået titaniumdiskant og et forbedret delefilter samt dobbelte højttalerterminaler.

 

Der laves kun 750 par af JBL L100 Classic 75. (Foto: JBL)

JBL L100 Classic 75: Pris og tilgængelighed

Der bliver lavet 750 par af højttaleren på verdensplan, og vi regner med, at et af disse par vil blive sendt i vores retning, når den lanceres til april. Prisen bliver 5.500 dollars pr. par, og det kan man gange med otte for at få en omtrentlig dansk pris, når den tid kommer.

Læs pressemeddelelsen her.

JBL SA750 er en integreret forstærker med retro-look, men topmoderne indmad. Bl.a. har den både Chromecast og AirPlay 2. (Foto: JBL)

Moderne forstærker i retro dragt

Hvis du spekulerer på, hvad du skal drive de rockede højttalere med, hvad så med en helt ny JBL-forstærker? Også den i retro-design med et udseende baseret på SA600 og SA660 fra 1960’erne og 70’erne?

Hvor SA750 på ydersiden ligner noget fra 70’erne, er indersiden langt mere moderne. For det første bruger den en særlig forstærkerteknologi kaldet klasse G. Det er oprindelig en Arcam-teknologi (Arcam er nu, ligesom JBL, under Harman Group), der er baseret på traditionel standard klasse AB med to og to transistorer i push-pull-konfiguration. I modsætning til klasse A, hvor hver transistor forstærker både den positive og den negative del af lydbølgen.

Der, hvor den ene transistor tager over fra den anden i klasse AB, opstår der en tidsforskydning, som giver lidt forvrængning. Hvilket er grunden til, at man siger, at klasse A er den reneste form for forstærkning, da dette problem ikke eksisterer her. Problemet med klasse A er til gengæld, at det ikke er særlig effektivt, da meget af effekten bliver til varme.

Klasse G er derimod en forbedring af AB-princippet, hvor den transistor, der skal tage over fra den første, starter på et tidligere tidspunkt, så de to har en vis overlapning, som i høj grad eliminerer problemet.

JBL SA750 leverer 2 x 120 watt i 8 ohm og 2 x 220 watt i 4 ohm.

Noget, der er meget lidt retro, er digitalindgange, indbygget Chromecast og AirPlay 2 og fuld understøttelse af højopløst MQA-lyd (som bl.a. bruges af Tidal).

Heftigt udstyret, med andre ord, og vi må sige, at det minder meget om Arcam SA30. Vi håber, at der ikke bare er tale om en SA30 i et andet kabinet, men at der faktisk er noget anderledes ved JBL-forstærkeren.

Læs også Meget vildere bliver det ikke JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!

JBL SA750: Pris og tilgængelighed

JBL SA750 kommer til at koste 3.000 dollars, hvilket vil sige ca. 24.000 danske kroner, når den kommer i begyndelsen af april.

Læs pressemeddelelsen her.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Franske højttalere får mundvandet til at løbe

Berømt kunstner udsmykker B&O

Se den vildeste JBL-samling i verden

Se hvilken højttaler der er tilbage!

Superdiskant er kronen på værket

En ny stjerne på højttalerhimlen

Jordskælv i dagligstuen

Sonos Roam opdateres til sommeren

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Scroll to Top