TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Ekstrem monitor med lydkalibrering

Genelecs flagskib vejer 182 kg, har to 18-tommers basser og flere kilowatt forstærkereffekt.

Den nye Genelec-højtaler er ikke til at overse. Med dobbelte 18-tommer basenheder og tilhørende forstærker er Genelec 1236 SAM et seriøst værktøj til de store lydstudier.

Selv om de godt kan stå i en stue, er de bygget til monitorbrug i et kontrolrum, og design, tilslutninger og tilpasning af lyden er alle lavet med henblik på et professionelt studiemiljø.

Højttalerne er trevejs med to 18″ basenheder, to 5″ mellemtoner og en 2″ diskant. For at få plads til alt dette er de blevet temmelig store: næsten 1,2 meter i højden, 96 cm i bredden og 65 cm i dybden.

Den har Genelec Smart Active Monitoring (SAM), med indbygget rumkalibrering, så man kan optimere frekvensgangen til det rum, de skal opstilles i.

Foto: Genelec
Foto: Genelec

Systemet leveres med et 3U rackkabinet med klasse D-forstærkere på 2 x 1000 W til bassen, til 800W til mellemtonen og 400W til diskanten. Mellemtone og diskant er monteret i den såkaldte Genelec Directivity Control Waveguide (DCW). En slags hornladning, som styrer spredningen af ​​lyden og øger effektiviteten.

De tunge højttalere lavere hele 130 dB lydtryk, og Genelec hævder, at de rækker fra 17 Hz til 26 kHz, hvilket skulle gøre en subwoofer overflødig. Og de fleste subs ville da også virke lidt klejne ved siden af kæmpekabinettet og de to 18″ basser.

Højttalerne leveres med en målemikrofon, software og et USB-interface til nem optimering af lyd i udvalgte lyttepositioner.

Prisen er ikke kendt, men her befinder vi os i et sekscifret territorium.

Tekniske oplysninger:

  • Lydtryk: 130 dB
  • Frifeltsfrekvensgang: 17 Hz – 26 kHz (-6 dB), 21 Hz – 20 kHz (+/- 2 dB)
  • Delefrekvenser: 400 Hz og 3,2 kHz
  • Bestykning: 2 x 458 mm bas, 2 x 125 mm mellemtone, 50 mm diskantenhed  med kompressionshorn + DCW
  • Forstærkereffekt: 2 x 1 kW til bas, 800 W til mellemtone, 400 W til diskant
  • Dimensioner: 960 mm x 1.180 mm x 650 mm; RAM XL: standard 3U/19″ rackmonteret
  • Vægt: 182 kg
  • Tilslutninger: 1 XLR analog indgang, 2 x XLR AES/EBU digital. Udgange: 2 x RJ45 kontrolnetværk
Foto: Genelec
Foto: Genelec

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Lyd & Billede