Nyhed

Drømmehøjttalere fra Marten

Svenske Marten bygger højttalere som få andre. Diamant, beryllium og keramik går hånd i hånd i det nye flagskib, Mingus Septet. Og prisen? Tja, hvad skal vi sige ...

Marten håndbygger sine højttalere i Sverige med eksklusiv teknologi og de mest eksotiske materialer.

Det er nøjagtig 20 år siden, jeg oplevede Leif Olofsson demonstrere sine flagskibshøjttalere, Coltrane, på gulvet på Hi-Fi Messen i Stockholm. Med keramisk membran på alle enhederne. Det var der, jeg blev introduceret for Sophie Zelmani, for hendes stemme på sangen Why stod bare ud i rummet, hvor højttalerne syntes at være forsvundet ud af ligningen. Dengang hed virksomheden Mårten, men det var nok et smart træk internationalt, at man siden droppede bollen over å’et.

Spol frem til i dag, og Marten er blevet en yderst anerkendt high-end-producent, som kan tillade sig at bruge endnu dyrere og flottere materialer end på dengang. For hvor Coltrane så vidt jeg husker kostede omkring jeg mener Coltrane vel kostet rundt 80.000 kroner i 2003, skal man nu op i både én og flere millioner for en flagskibshøjttaler, som bærer Marten-logoet.

Mingus Septet lægger sig i midten af serien, med Orchestra i toppen og Quintet 2 som mindste model. (Foto: Mingus)

Mingus Septet

Denne gang er det Mingus-serien, som får en ny model, nemlig den 95 kilo tunge Mingus Septet. I størrelse lægger den sig under Mingus Orchestra og er dermed mere placeringsvenlig i normale stuer. Og så koster den det halve. Men eftersom Mingus Orchestra koster i nabolaget af to millioner kroner, er det spørgsmålet, om du har råd alligevel …

Mingus Septet er en firevejs-højttaler med ikke færre end syv højttalerenheder og et nyudviklet delefilter til at binde det hele sammen.

Diskanten er i diamant. (Foto: Marten)

Diamant og beryllium

To af enhederne er designet af Marten selv, nemlig en diskant i industriel diamant og en egen enhed, som kun skal gengive øvre mellemtone. Dette er noget så specielt som en 3-tommers domeenhed, hvor domen er i ren beryllium. Dyrt og dejligt!

Keramisk bas/mellemtone

Men det stopper ikke der, for det er ikke bare mellemtone og diskant, som bruger dome. Hvad siger du til en bas/mellemtone med en stor 7-tommers dome?? Denne er keramisk, som er et bedre ­– og mere økonomisk ­– valg end beryllium til lavere frekvenser.

Læs også Vanvittig råt fra KEF Jeg er ligeglad med, om det er rock eller klassisk, du hører. Disse højttalere af en anden verden ryster din krop igennem og giver dine ører den fineste massage.

Under disse igen sidder to 8-tommers basenheder med to lag aluminiumsmembraner med forskellige resonansfrekvenser, således at den ene styrker og dæmper den anden.

Endelig skal trykket i kabinettet udlignes. I stedet for at gøre dette med en basrefleksport bruger Marten to 10-tommers passive slavebasser, forsynet med samme type aluminiumsmembran. Tilsammen udvider disse basresponsen helt ned til 23 Hz.

Nye isolerende fødder. (Foto: Marten)

Delefiltrene

Delefiltrene er af førsteordenstypen, som er mindre stejle. Det gør, at så lidt energi som muligt går tabt i delefilteret, men også at man skal sikre, at hver enhed har en meget ens respons omkring delefrekvensen, så man undgår faseproblemer i overgangen. Nogle ville vælge det samme materiale til alle enhederne for at opnå mest mulig homogenitet, men hos Marten går man ind for at maksimere gengivelsen i hvert frekvensområde ved at konstruere en membran med det materiale, der fungerer bedst i det pågældende frekvensområde.

Marten anvender overalt kvalitetskabler fra Jorma.

Man kan vælge mellem flere farver på top- og bundpladerne. (Foto: Marten)

Kabinettet

Kabinettet er konisk for at minimere refleksioner. Der er anvendt omhyggeligt udvalgt MDF med ‘optimal stivhed’, og indvendigt er det både afstivet og dæmpet. Frontpanelet er fremstillet af 4 mm tykt aluminium med en dæmpemåtte indeni, og top- og bundpladerne er fremstillet af træ. Endelig står højttalerne på specialdesignede isolationsfødder for nærmest total kontrol over resonanser.

Kabinetterne er omhyggeligt lakeret i op til syv lag og håndpoleret mellem hvert lag.

Foto: Marten

Marten Mingus Septet: Pris og tilgængelighed

Marten Mingus Septet er ikke hvermandseje. Det sørger prisskiltet på 108.000 euro for. Det vil sige i nabolaget af 800.000 kroner … Skulle du føle dig fristet til at opgradere til Statement-udgaven med endnu bedre interne kabler og delefilterkomponenter, kan du lægge yderligere 13 procent oveni.

Mere info: marten.se

Les videre
Exit mobile version