Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets højttalere

Der er meget, der spiller ind, når man skal købe højttalere. For det første er der lyden; det er trods alt højttalerne, der lægger sidste hånd på det, du hører.

Skrevet af / 26/01/2013 - 00:00
Årets højttalere

Det er let at forelske sig i lyden fra en højttaler, men det er ikke sikkert, at den højttaler egentlig passer til dig, dit hjem og dine lyttevaner. Eller din tegnebog. Gå ud og lyt til forskellige højttalere, så får du lettere en idé om, hvad du egentlig er ude efter.

For det andet er der hjemmet. Store højttalere kan give masser af lyd, men de optager meget plads. Små højttalere kan give fin opløsning og er oftest nemmere at integrere visuelt i rummet, men de skal placeres ordentligt for at yde deres bedste. Surround betyder, at vi har brug for flere højttalere; her er størrelsen og det visuelle indtryk af hele systemet af endnu større betydning.

For det tredje er der prisen. Hvor meget må de egentlig koste? En tommelfingerregel er – præcis som med hvidvin – altid at købe noget, som er lidt dyrere og bedre, end man havde tænkt sig. Det får man ofte igen rent oplevelsesmæssigt. Sparsommelighed snyder ofte fornuften; det er ikke meningen, at alt kun skal handle om, hvor billigt det kan blive. Og som du kan se på de følgende sider, er højttalerne nu ganske enkelt blevet både bedre og smukkere. Ja, undtagelser findes naturligvis, men du burde egentlig ikke længere have problemer med at kunne finde en højttaler, som både passer øret, øjet og tegnebogen.

Ting, du skal tænke på, når du skal købe højttalere

Hvad er dit behov?
Er du musikelsker, som møblerer dit rum efter, at højttalerne skal stå så godt som muligt? Eller vil du i stedet helst kunne spille musik som baggrund og måske til fester? Eller vil du helst have en 5.1-løsning til hjemmebiograf? Tre forskellige scenarier, som kræver tre forskellige løsninger. Tænk på, hvad det er, du egentlig vil med dine højttalere og din måde at lytte på; det kan give helt nye løsninger og ideer.

Størrelse
Hvor stort er dit rum? Skal højttalerne kunne fylde hele rummet, eller er det f.eks. bare foran tv’et, du har brug for god lyd? Hvis vi laver en kraftig generalisering, kan vi sige, at jo større højttalere, desto mere lyd får du at fylde dit rum med. Men i dag er der kommet højttalere, som kan hænges på væggen, og som kan give rigtig god lyd, og for dem, der bor trangt eller er designbevidste, kan det være en interessant løsning. Tænk også på, at små reolhøjttalere egentlig har bedst af at stå på et stativ og dermed optager samme plads som en gulvstående højttaler, til trods for at de visuelt måske ser slankere ud.

Placering
Jo mere krævende en lytter du er, desto vigtigere bliver det, at højttalerne får en ordenlig placering i rummet. Men også for den mindre og enklere løsning findes der masser at hente rent lydmæssigt ved ikke bare at tvinge højttalerne ind på en møbleringsmæssigt forudbestemt plads. Eksperimentér – du kan høre forskel selv med små justeringer!

Tal med butikken
En god butik kan hjælpe dig. Fortæl om dine behov, og hvordan du har tænkt dig, at det skal fungere. Har du også en lille skitse af, hvordan rummet ser ud, og hvordan højttalerne er tænkt placeret, så kan du få masser af hjælp og gode råd. I en rigtig butik, hvor der sælges lydløsninger, har de mange års erfaring, som du kan få helt gratis med i købet. Her har du også mulighed for en ordentlig prøvelytning.

Kombination
Sørg for at skaffe produkter, der passer sammen. Det er ikke sikkert, at dine nye højttalere er nogen sensation sammen med din gamle forstærker. Det kan tænkes, at det ikke bare er højttalere, du skal investere i. Alt skal også kobles sammen, og kabler behøver for så vidt ikke at være dyre, men selv blandt billige kabler er der stor kvalitetsforskel.

Surround
Er det højttalere til surround, du er ude efter, så er det lykkedes en del producenter at få rigtig god lyd frem selv fra små højttalere. I en normal stue er der næppe mulighed for at opbygge en rigtig biograf, men man kan få stort udbytte af mindre. De underlødige surround-systemer, som tidligere blev solgt for en slik og oversvømmede markedet, har nærmest udslettet sig selv. Tænk på, at kvalitet betaler sig i længden.

Årets kompakthøjttalere, budget

Boston-A251

Boston Acoustics A25

Testvinderne fra Boston Acoustics er vores oplagte valg i prisklassen. Og de kan løfte lydkvaliteten fra de fleste anlæg betragteligt.

At de er små, skal de ikke lastes for. A25 kommer fra en producent med en lang tradition for prisgunstige kompakthøjttalere. Boston Acoustics er måske ikke blandt de mest kendte mærker, men de har holdt ved siden 1970’erne og er nærmest for specialister at regne. A-serien er en ren budgetserie og består nu, som dengang, af en række højttalere, hvor målet er at få så meget som muligt ud af så lidt som muligt. Højttalerne er langtfra dårlige af den grund.

Udførelsen i træfinér, sort eller hvid lak og den buede front giver A25 et tidløst og elegant præg. De får fint plads i en reol eller på en hylde, som ikke er dybere end 24 cm, og trives udmærket på et par stive gulvstativer. Læg et par hundredlapper oveni til anstændig kabelkvalitet, og de små A25 vil garanteret få farverne frem i tilværelsen.

De er effektive nok til, at selv en Sølvsuper fint får godt med tryk. Og fylder let en middelstor stue. I vores gruppetest stak de af med sejren, fordi de leverede vældig fyldig bas kombineret med et stort lydbillede. Med rigtig god balance og definitionsevne. Dér, hvor andre små højttalere beder om nåde, når man skruer lidt op, trives disse endnu bedre.

Boston Acoustics A25 er fremragende allround-højttalere, som ikke optager meget plads, og som er let at kunne lide. At de passer i reolen og lyder som meget større højttalere, gør dem til komplette budgethøjttalere.

Læs hele testen her

 

Årets gulvhøjttalere, budget

MonitorAudioBronzeBX5_black

Monitor Audio Bronze BX5

De kompakte og velspillende Bronze BX5 er simpelthen et fund til prisen.

De bitte små Bronze BX5 fra Monitor Audio har en flot udførelse og et praktisk format. Det slanke kabinet har afrundede kanter, og stofgrillen sættes fast ved hjælp af magneter, ikke grimme plastic-plugs. Dermed får højttalerne et meget rent udseende, hvad enten man vælger at lade grillen blive siddende eller fjerner den. Bronze-serien har ingen fancy hvid højglanslakering, men den sorte træimitation bør tiltale dem, der foretrækker, at højttalerne ikke stikke for meget ud i stuen.

Lyden er derimod bestemt ikke diskret: Bronze BX5 har en spændstig lydgengivelse, som umiddelbart falder i testpanelets smag. Her får man et større, tydeligere optegnet lydbillede med mere “krop” i vokalerne, end man skulle forvente af en så kompakt gulvhøjttaler. Det hører vi f.eks. på Maria Solheims vokal, som lyder skræmmende realistisk. Mellemtonen er fyldig med godt med tryk og autoritet i stemmegengivelsen, uden at blive for tynd eller spids.

Samtidig er det nemt at skelne stemmer og instrumenter fra hinanden. Vi gætter på, at det kan skyldes, at det mere kompakte kabinet er mindre udsat for resonanser og farvning af lyden. BX5 er for små til at have et kæmpe tryk i bassen, men de har god balance og fylde opover i bassen, samtidig med at de kan spille både højt og rent. Lyden er i det hele taget usædvanlig velafstemt for en højttaler i denne prisklasse!

Læs hele testen her

 

Årets højttalere, topklasse

MartinLogan-EM-ESL

MartinLogan ElectroMotion ESL

Elektrostathøjttalere er eksotiske, kostbare og pladskrævende. Her er undtagelsen, der bekræfter reglen.

At man studser over udseendet, er ikke det mindste underligt. ElectroMotion ESL er nemlig ikke, som højttalere er flest. Den gennemsigtige folie er faktisk en højttaler. Sammen med en 20 cm bashøjttaler i kabinettet nederst spiller den vertikale elektrostatmembran over hele det praktisk hørbare frekvensområde. Højttalerne kombinerer nemlig et unikt princip med det mere almindelige dynamiske højttaler-element. Med god effekt.

Mens sidstnævnte højttalertype bruger en vinklet spole limet fast i en tragtformet membran, drevet af strøm i gabet mellem magneten og spolen inden i højttaleren, har elektrostaten næsten ingen bevægelig masse. En tynd folie er spændt op i en aluminiumramme. De perforerede paneler foran og bag folien – som har et ledende lag – skaber et elektrostatisk flet mellem sig. Som sætter folien i bevægelse, når strømmen sluttes til. Princippet er ikke så forskelligt fra, hvis man gnider en ballon på hovedet, og håret løfter sig, når man tager ballonen væk.

Lyden af sådanne højttalere er ikke noget, man glemmer lige med det samme. Og ElectroMotion er rent ud sagt opsigtsvækkende gode. Her får du enormt med spilleglæde, en enestående gennemsigtighed og detaljegengivelse, som vi ikke har hørt magen til i denne prisklasse. Kan du lide et åbent og fokuseret lydbillede, vægtløs og neutral mellemtone, kombineret med lynhurtig dynamik? Så er du nødt til at høre ElectroMotion, før du bestemmer dig for højttalere. Faren for, at du bliver afhængig for livet, er absolut til stede, men bare rolig, du vil nyde hvert sekund med MartinLogan ElectroMotion ESL.

 

Årets højttalere, high-end

Dali-Epicon-61

Dali Epicon 6

Højttalere helt uden forvrængning? Det lyder som en umulighed. Alle har prøvet, men ingen er lykkedes. Dali har sat sig for at blive de første, der gør det!

Dali har arbejdet hårdt og længe på at få bugt med forvrængningen i deres nye topserie og har klaret at udvikle helt specielle højttaler-elementer. Hemmeligheden ligger først og fremmest i magneterne. I centrum af dem har Dali taget et materiale i brug, som de kalder SMC (soft magnetic compound), og som ligner keramik. Materialet er først knust til et fint pulver, som så bages i en ovn – hvorpå det stivner og får den egenskab, at det er magnetisk, men samtidig næsten ikke leder strøm.

Andre elementer har jern i midten, som også er meget magnetisk, men også leder strøm. Det her bliver lidt teknisk, men jern har den ulempe, at det leder strøm forskelligt ved forskellige frekvenser, så induktionen af svingspolen går op ned, ujævnt sammen med musikken, og skaber meget af det, vi kalder modulationsforvrængning.

Lydkvalitet
Dali har implementeret nyskabende teknologi for at få forvrængningen i Epicon 6 ned på et absolut minimum. Og det kan høres. De er så forbandet fri for forvrængning, at man kommer langt tættere på musikken. Den dynamiske kontrast er ekstrem, opløsningen er i særklasse, og lydbilledet er stort og præcist.

Det gør også, at man bliver mere opmærksom på lydkvaliteten på selve indspilningen. Højttalerne afslører også elektronikken, og det kan godt være, du oplever, at du sidder med en forstærker, som du troede var fantastisk, men som pludselig virker grovkornet. Men det er ikke højttalernes skyld.

Dali Epicon 6 favoriserer ikke nogen type musik, bare indspilningen er god og dynamisk. Da fylder de stuen med et virkelig stort og dejligt lydbillede! Vær opmærksom på, at der ikke er nogen blære-effekt eller “morskabsfaktor” her. Ønsker du dét, kan det løses med elektronik.

Læs hele testen her

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

0
Scroll to Top