Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vores nye musikhverdag

Forvirret over de uendelige mængder af musikformater og streaming-tjenester? Det er du ikke ene om. Se her, hvordan du får den mest strømlinede musikoplevelse.

Skrevet af / 14/10/2015 - 14:00
Vores nye musikhverdag

For ikke så længe siden var det cd’er, vi brugte for at høre musik. Før det var det lp’er og kassettebånd. I dag kommer musikken som abstrakte lydfiler i form af digitale signaler fra en harddisk eller streamet fra netskyen. Men de færreste er klar over, at lydfilerne kommer i vidt forskellige formater.

Mange af dem er komprimeret for at fylde så lidt som muligt, mens andre er større – ligesom lydfilerne på en cd – og atter andre fylder endnu mere og overgår de andre i lydkvalitet.

Formålet med digitale formater er at gøre det nemt. Men i virkeligheden er musikken blevet mere fragmenteret, og for at du kan høre musik på den måde, du gerne vil, betyder det pludselig noget, om du har det ene eller det andet produkt.

Det er dog ikke så slemt, som det kunne lyde. Det gælder bare om at orientere sig lidt, og desuden understøtter filbaserede musikafspillere flere og flere musikformater, så du efterhånden ikke behøver at bekymre dig så meget om teknologien bag musikken. Hvad enten det er et af de mange filformater, du lagrer på din harddisk, eller du abonnerer på en streaming-tjeneste som Spotify, Tidal eller Apple Music.

 

Fleksibelt med computeren

Hvis du er bange for ikke at være kompatibel med nye musikformater i fremtiden, er en almindelig computer det oplagte valg. Den kan afspille alt, både lavopløste og højopløste musikformater. Du kan købe og downloade musikfiler fra iTunes og andre online-musikbutikker, og det betyder ikke så meget, om filformatet hedder MP3, AAC, FLAC eller ALAC. Du skal bare have det rigtige program, og mange af disse er gratis.

Pc og Mac understøtter også alle streaming-tjenester, så her er det bare at slå sig løs.

 

Digitalkonverter

For at få den bedst mulige lyd fra computeren anbefaler vi en digitalkonverter med USB-indgang. Den tager over som lydkort og giver lydsignalet ordentlig hi-fi-behandling. Selv komprimerede MP3-filer kan lyde ganske godt, hvis digitalkonverteringen er god.

YBA DESIGN WD202 DAC USB fernbedienbar
YBA WD202 er en virkelig god digitalkonverter til prisen med flere digitale indgange ud over USB. Den perfekte partner til computeren, og så har den hovedtelefonudgang. Foto: YBA

Eksempler på prisbillige konvertere med fabelagtig lydkvalitet er Pinell DAC Mini 2, Henry Audio USB DAC 128 mkII og Musical Fidelity V90-DAC. De skal alle kobles til et eksisterende stereoanlæg. Ønsker du derimod hovedtelefonudgang, bør du se nærmere på YBA WD202, Cambridge Audio DacMagic Plus eller Hegel HD12. Ellers køb det bedste, du har råd til.

 

Let med mobilen

Mange synes, at computeren bliver for uhandy og upraktisk som musikformidler, og vil hellere afspille direkte fra mobilen. Du kan selvfølgelig forbinde din mobiltelefon til anlægget med et almindeligt analogt stereokabel, men der findes bedre løsninger.

Læs også: Få superlyd fra mobilen!

No distance is too great with video chatting
Den mindst formatafhængige musikkilde er stadig computeren. Sammen med en digitalkonverter kan den også lyde fantastisk. Foto: iStock

En af dem er Bluetooth. Hvis dit musikanlæg understøtter Bluetooth, er det bare at bruge det og afspille direkte fra telefonen. Hvis ikke kan du investere i en Bluetooth DAC som f.eks. Mass Fidelity Relay.

Musikk_smartmobil
Da mange af os i forvejen bruger mobiltelefonen som musikkilde, kan det være en stor fordel at kunne koble den trådløst til musikanlægget. Foto: iStock

 

Spotify Connect og AirPlay

Lydprodukter, som virkelig forenkler streaming, er dem med indbygget understøttelse af Spotify Connect. Det gælder stadig flere produkter, fra små digitalradioer til forstærkere og receivere med netværkstilslutning. Du skal bruge et Spotify Premium-abonnement, og så kan du let streame musik trådløst over internettet. Det hele styres med Spotify-app’en på din smartphone.

Spotify_Connect
Hvis dit anlæg har Spotify Connect, er det nemt at streame fra mobilen. Foto: Spotify

Flere streaming-tjenester bliver tilgængelige, hvis enheden også har AirPlay. Det bruges på omtrent samme måde som Spotify Connect, men forskellen er, at du kan bruge en hvilken som helst musiktjeneste – også YouTube – og at musikken streames fra telefonen til musikanlægget.

Det sidste betyder, at hvis der kommer et opkald på telefonen, er du nødt til at afbryde musikken for at svare; og hvis mobilen løber tør for batteri, er det også slut med tonerne. Det gælder ikke for Spotify Connect, da musikken streames direkte fra internettet og ikke via mobiltelefonen.

AirPlay
Har anlægget har AirPlay, kan du let finde det med din iPad eller iPhone. Eller bruge iTunes på pc og Mac. Foto: Apple

 

Multirumssystemer

Den hurtigst voksende metode til at streame musik er trådløse netværksafspillere, ofte med multirumsfunktion. Disse produkter afspiller musikken trådløst via hjemmenetværket på andre kompatible enheder overalt i huset. Så kan du let spille musik i alle rum, og det hele styres fra mobiltelefonen.

Produkterne er sjældent kompatible med andre mærker, så man er som regel låst til ét mærke. Tidligere var Sonos det eneste rigtige valg, men nu vrimler markedet med producenter, der gerne vil have deres del af streaming-kagen. Eksempler på spændende systemer er Raumfeld og HEOS by Denon, ligesom Yamaha i øjeblikket indbygger deres multirumsløsning MusicCast i mange af deres produkter, fra receivere og forstærkere til aktive højttalere.

Læs også: Test af trådløse multirumshøjttalere

Mange af producenterne har meget ens produkter, der gerne rangerer fra små vindueskarmshøjttalere til store gulvhøjttalere. Der findes også særlige streaming-forstærkere, som kobles til dine eksisterende højttalere.

Det er vigtigt at vide, om produktet understøtter dine foretrukne musikformater. Har du f.eks. musikformater med højere lydkvalitet end cd (24 bit/48-192 kHz), så er Sonos udelukket. Og bruger du abonnementsbaserede streaming-tjenester som Tidal, Spotify eller Apple Music, er det heller ikke sikkert, at alt understøttes. Så husk at dobbelttjekke!

Sonos_lifestyle
De mange multirumsløsninger gør, at du kan spille enten den samme eller forskellig musik i mange rum ad gangen. Trådløst! Foto: Sonos

 

Professionel installation

Hvis du vil være sikret mod kludder i netværket og problemer med afspilningen, og i øvrigt bor i egen bolig, kan du overveje at få en professionelt udført installation. F.eks. systemet Control4, der er lige så avanceret, som det er enkelt i brug. Så kan du tilslutte alle de produkter, du vil, og styre dem med en fælles app på din tablet eller telefon.

Systemet er ikke begrænset til musik, men kan styre alt fra tv’et over projektor og lærred til overvågningskameraer og hvidevarer. Men det er dyrt – og kun værd at overveje, hvis du har et større hjem.

 

Streaming-tjenester

Hvis du vil streame musikken med et abonnement i stedet for at downloade den, er det ikke uden betydning, hvad du vælger. Dengang valget nærmest kun stod mellem Spotify og Tidal/WiMP, var det mest brugerfladen, der afgjorde, hvilket abonnement man valgte. Og brugerfladen er stadig vigtig, ligesom lydkvaliteten (Tidal og Deezer er de eneste, der kan streame i ægte cd-kvalitet).

Men nu er amerikanerne kommet på banen – med Apples streaming-tjeneste Apple Music og Jay-Z’s køb af Tidal – og vi oplever i højere grad, at indholdet varierer fra tjeneste til tjeneste.

 

Musikken spredes

Desværre er det blevet sådan, når kunstnere og pladeselskaber pludselig står som ejere af streaming-tjenester, at de promoverer deres egen musik gennem deres egne tjenester, og lige pludselig bliver der indgået mange flere eksklusivaftaler. Dr. Dre, der nu arbejder for Apple, udgiver eksklusivt på Apple Music først, mens Jay-Z har fået en række andre kunstnere med sig, som først og fremmest udgiver på Tidal.

AppleMusic
Abonnementsbaserede streaming-tjenester findes på alle platforme og gør det let at finde sin yndlingsmusik. De har forskellige brugerflader, og udvalget kan variere en del. Her Apple Music. Foto: Apple

Blandt dem, der er eksklusivt på Tidal, er Prince og Neil Young – sidstnævnte fordi han synes, at lyden stinker på alt andet. Rammstein er i øjeblikket kun at finde på Spotify og Apple Music, mens Ani DiFrancos seneste udgivelser kun findes på Apple Music. Du skal også på Apple Music for at få det seneste album fra Taylor Swift.

Det ville unægtelig være rart, hvis musikudgiverne kunne blive enige om at behandle alle streaming-tjenester ens, som de var rimelig gode til før. Men vi frygter, at det tværtimod kan blive endnu mere fragmenteret, ligesom vi ser det med tv-tjenester som HBO, Netflix og Amazon.

Hvis du ikke vil abonnere på flere tjenester, er det derfor en fordel at tjekke, om netop din yndlingsmusik er repræsenteret.

Læs også: Test af 6 streaming-tjenester

 

Et hav af muligheder

Som man kan se, er det en sand jungle derude, og mulighederne er mange. Men det er ikke helt så besværligt, hvis man har kortlagt sine behov på forhånd. Og jo flere muligheder, jo bedre er oddsene også for at finde noget, der er skræddersyet til netop dit behov.

Men husk: Uanset musiktjeneste og streaming-metode, så anbefaler vi at være opmærksom på lydkvaliteten!

Gammelt_stereoanlegg
Selv et gammelt stereoanlæg kan opdateres til at streame musik på moderne vis. Foto: iStock

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

0
Lyd & Billede
Scroll to Top