TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Verdens kraftigste anlæg

The Grateful Dead havde brug for et bedre PA-anlæg; løsningen blev unik.

forfatter
Publiceret 22/01/2020 - 23:21

Med næsten 30.000 watt var The Grateful Deads lyd-rig verdens kraftigste PA-anlæg. Med 600 højttalere og forstærkere fra McIntosh vejede anlægget hele 75 ton.

Anlægget blev kaldt The Wall of Sound og var både PA og monitor for bandet på samme tid.

Det var sat sammen af The Deads lydtekniker på det tidspunkt, Owsley Stanley III, der ønskede at skabe et anlæg uden forvrængning og med lige så god lyd for publikum som for bandet på scenen.

Ideen kom i 1972, efter at Stanley havde siddet inde en periode (han fremstillede også LSD i stor stil). Sammen med bandets lydteknikere og en række andre – inklusive ingeniøren John Curl – konstruerede de anlægget sådan, at 11 separate kanaler drev seks lydanlæg, og hvert instrument ned til de mindste bækkener havde sin egen højttaler.

Der verserer lidt forskellige oplysninger om, hvad anlægget præcis bestod af, men de fleste mener, at den udgave af The Wall of Sound, der blev sat op til koncerten på The Cow Palace uden for San Francisco den 23. marts 1974, bestod af følgende:

  • 586 JBL-højttalere bestående af 15, 12 og 5 tommers enheder
  • 54 diskanter fra Electro-Voice
  • I alt 48 McIntosh MC-2300 transistorforstærkere
  • Tilsammen 28.800 watt kontinuerlig effekt

Først i verden

På den tid var det en virkelig massiv PA-rig, og som man kan se af diagrammet ovenfor, var bandet placeret foran højttalerne, der fungerede som monitor for alle musikerne på scenen.

Det var sandsynligvis også det første line array-system, hvor højttalerne er placeret på linje og, som man kan se, med store dele af højttaler-riggen buet for bedre spredning.

Forstærkerne fra McIntosh i Binghamton, New York, var ikke først og fremmest PA-forstærkere, men blev brugt af The Grateful Dead på grund af deres pålidelige konstruktion og rene lyd. De brugte også MC-3500, som var en rørforstærker, og guitarist Jerry Garcia brugte MC-2300 på scenen i mange år efter The Wall of Sound.

McIntosh MC-2300 – 300 watt stereo, 600 watt mono, produceret fra 1971 til 1980. (Foto: McIntosh)

Hentet med helikopter

Der fortæller en historie fra en koncert, som fandt sted i Finger Lakes uden for New York City i 1973. Her spillede The Band, The Allman Brothers Band og The Grateful Dead på Watkins Glen Summer Jam foran 600.000 mennesker.

Der måtte flere højttalertårne til for at få lyden ud til så mange, men der var ikke forstærkere nok til at drive alle højttalerne. Festivalens lydtekniker, Janet Furman, lejede en helikopter og fløj til Binghamton og købte fem ekstra forstærkere for 6.000 dollars, der blev fløjet tilbage i helikopteren. Som så havde så meget overlast, at den kun lige akkurat undgik at ramme de højeste bygninger på vejen.

Efter bandets turné i 1974 blev The Wall of Sound-riggen pillet ned for sidste gang og senere erstattet af et mere praktisk anlæg.

Kilder: Wikipedia, The Vice, McIntosh

McIntosh MC-3500 – 350 watt rørforstærker, produceret fra 1988 til 1971. (Foto: McIntosh)

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend