TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Topmoderne retro-grammofon

Her er pladespilleren, der ser ud til at være 40 år gammel, men er fyldt med moderne teknologi for bedre lyd.

Faktisk er Pro-Ject Classic en drøm, der er gået i opfyldelse. Pladespillerens design er ikke nogen tilfældighed, da det minder Pro-Jects grundlægger, Heinz Lichtenegger, om de pladespillere, han som ung solgte fra moderens tankstation.

Unge Heinz startede med pladespillere, dengang markedet var enormt, og alle havde brug for en:

I mit første år som hi-fi-forhandler arbejdede jeg fra min mors tankstation, og brugte hendes erhvervstilladelse. Da det lykkedes mig at sælge 50 Thorens 166 MK 2 i en by med 2.000 indbyggere, fik jeg alle til at tro på hi-fi …

Senere udvidede Lichtenegger udvalgte med Linn, Ariston, Heybrook med flere.

Dengang var en pladepiller gerne bygget på en metalplade, der var skruet fast i et trækabinet. Det var relativt simple konstruktioner med bælte- eller mellemhjulstræk, som i dag ville have svært ved at leve op til lydkvaliteten fra en af Pro-Jects økonomimodeller.

Foto: Pro-Ject
Foto: Pro-Ject

Heinz Lichteneggers retrogrammofon er bygget over samme læst som dem fra 1960’erne og 70’erne, men med moderne teknologi om bord for bedre lyd.

Som datidens pladespillere er også The Classic bygget med en topplade i et trækabinet. Her er der lavet en stiv og resonansfattig sandwichplade, der hviler på seks små kugler af blødt termoplast (TPE), og pladespillerens træramme hviler på justerbare dæmpefødder, som vist herunder:

Foto: Pro-Ject
Foto: Pro-Ject

Ydertallerkenen i aluminium har også TPE-dæmpning, og den hviler på en indertallerken, der igen hviler på en hærdet stålaksel, der er nedsænket i et teflonbelagt bronzeleje for minimal friktion. Ifølge Pro-Ject er tolerancen 10 gange strengere end for de mekaniske dele på en Debut-pladespiller fra samme producent.

Foto: Pro-Ject
Foto: Pro-Ject

Pladespilleren har også fået en ny arm med konisk armrør i aluminium, som er belagt med kulfiber. Ideen er, at aluminium giver dæmpning og stabilitet, imens kulfiberlaget hjælper med lav vægt og stivhed, så energien fra pickupnålen ikke forsvinder i vibration og fleksende masse.

Arm hænger på Zirkon-lejer, og hviler på et japansk-udviklet kugleleje, der hævdes at give armen langt friere bevægelse. Kontravægten på bagsiden af armen er også dæmpet med TPE, som siges at reducere resonanserne med 50 procent. Pro-Ject-armen har højdejustering, og kan bruges med pickups op til 25 gram.

Pro-Ject Classic kan købes fra juli, og prisen bliver ca. 8.000 kroner uden pickup eller ca. 8.500 kroner med Ortofon 2M Silver, som er en MM-pickup. Den vil kunne fås i træsorterne valnød, palisander og eukalyptus.

Foto: Pro-Ject
Foto: Pro-Ject

Fakta:
Pickup: Ortofon 2M Silver MM
Hastigheder: 33/45 rpm
Tolerancer: 33: 0,10% / 45: 0,11%
Wow & Flutter: 33: 0,03% / 45: 0,05%
Signal/støj: -71dB
Pladetallerken: 300mm
Leje: Rustfrit stål
Effektiv armlængde: 230mm
Overhang: 18mm
Effektiv armmasse: 13,5 g
Nåletryk: 10 – 30mn
Støvlåg: Ja
Strømforsyning: 15V/1,6A DC
Strømforbrug: 5,0W/<0,5W dvaletilstand
Mål: (BxHxD): 460 x 131 x 351 mm
Vægt: 10,2 kg

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.