Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Til at tude over, så lækre er de

Sonus faber har skabt de måske lækreste højttalere nogensinde med den nye Olympica-serien, som kommer til efteråret.

Skrevet af / 10/05/2013 - 15:14
Til at tude over, så lækre er de

Man må tage hatten af for Sonus Faber. Italienerne klarer gang på gang at skabe nye højtalere, som vækker begæret hos mange, som har et snert af audiofili. Testvinden i L&B i Venere-serien er et ferskt eksemplar, men du gode Gud, så dejligt Amati, Cremona og Homage-serien spiller. Og ser ud.

Nu er der dukket en debuttant op. Olympica skal i løbet af efteråret erstatte den kritikerroste Cremona-serie og vil til at begynde med bestå af tre modeller.

Sonus-faber-Orchestra-I-pair

Olympica I er den lille stativmodel på billedet herover, hvor designet og udførelsen er typisk Sonus faber. Nydelig træfiner med godt forarbejdede detaljer. Som netgrillen på siden, hvor den spalteformede basrefleksport munder ud.

Se billedet her:

Sonus-faber-Orchestra-I-side-vent

Olympia-serien er opkaldt efter Teatro Olimpica i Vicenza, som så mange andre Sonus faber højttalere har de en musikalsk reference.

Alle elementerne er nye, designet er udviklet af Sonus faber sammen med ikke ukendte elementproducenter, og kabinettet er i natur- eller grålakeret valnøddetræ og er assymetriske for at minimere interne resonanser og stående bølger.

Den lille Olympica I bruger Sonus faber MW15XTR som basmellemtone og en helt ny 29XTR2 29 mm diskant. Den større Olympica II har desuden en Sonus faber W18XTR 9-tommers bas, baseret på samme teknologi, som i non plus ultra Aida-højttaleren.

Her er mellemtonebassen fra Olympica I skiftet ud med en Sonus faber M15XTR, som er en ny mellemtoneenhed, taget frem specielt til Orchestra-serien.

Sonus-faber-Orchestra

Den foreløbige topmodel i serien er Orchestra III. En trevejs gulvstående model, med et lidt større kabinet og et ekstra baselement.

Den 111 cm høje Orchestra-højttaler bruger et ekstra W18XTR-baselement, som Sonus faber konservativt anslår til at række ned til 35hz i bassen. Effektivt. Det betyder, at det kan du faktisk opleve hjemme, i modsætning til mange producenters teoretiske data.

Sonus-faber-Orchestra-II-and-III

Højttalerne på messen var bare prototyper. Der fandtes ingen officiel demo af nogen af højttalerne, så vi må vente til efteråret, før vi kan have testeksemplarer at fortælle om.

I mellemtiden kan man glæde sig over, at Sonus faber omsider tilbyder træfiner, også i Venere-serien, som vist her:

Sonus-faber-Venere-walnut

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Djævelen har fået nye kræfter

Legendarisk forstærker genopstår

Live Podcast-episode fra Elgiganten Campus

High-end som du næppe har set før

Billigere streaming-receivere fra Yamaha

Gæt hvad dette er!

Scroll to Top