TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Tidsmaskinen

AudioNote er altid gået deres egne veje. Deres topmodel er ingen undtagelse og forbinder i går med i dag på en helt anderledes måde.

forfatter
Publiceret 12/11/2012 - 13:33

AudoNote er et britisk firma ledet af danskeren Peter Qvortrup. En gang i tidernes morgen stod Peter for den europæiske distribution af Snellhøjttalere, som han personligt var meget begejstret for. Snell var nok de første til at håndmatche delingsfilterkomponenterne til at passe elementet i hvert højttalereksemplar og havde desuden højttalerkabinetter, som blev konstrueret til at få helt specifikke egenskaber frem.

Da Peter Snell døde, lykkedes det efterhånden Peter Qvortrup at få lov til at fortsætte med at bygge Snells originalserier, som han i årenes løb forfinede og optimerede til en serie, som spænder vidt i pris og præstation. Men grundkonstruktionen er bevaret.

Så begyndte han at repræsentere japanske Kondos AudioNote-produkter og havde snart udviklet en serie britiske varianter af disse konstruktioner. Kondo og Qvortrups veje skiltes senere, og AudioNote navnet ligger nu hos Qvortrup.

Anlægget giver ikke indtryk af at koste så meget, som det gør. Det er ikke noget en velbevandret indbrudstyv ville bruge meget tid på. Han skulle bare vide….

Topmodellerne
AudioNote har produkter fra det billige til det uhyggeligt dyre. I København ligger AudioConsult, en butik, der blev grundlagt og ejet af Qvortrup og tidligere passet af hans far. Den stærke mand gennem mange år i butikken er imidlertid Andres van Espensen, som byggede butikken op til at være en af de største hi-fi butikker i Danmark. Dette til trods for, at grundlaget er et højt specialiseret britisk hi-mærke.

Inde i et relativt nyt lytterum, butikken er blevet større de seneste år, står noget af det bedste AudioNOte kan præstere. Anlægget var ikke helt indspillet ved mit besøg, men ” det tager nærmest år”, som Anders van Espensen siger.

Som sluttrin anvendes Ongaku, og ved at ændre volumen på den, kan man også ændre lydkarakteren, da det medfører en impedansændring. Her lød det bedst, når man stillede volumen et par trin under max. Det løste samtidig en del rumproblemer, og eksempelvis blev cembaloen på et musikeksempel også mere sprød.

Jo, højttalerne er konstrueret til at skulle placeres i hjørnet. 

Systemet er AudioNotes såkaldte Level 5, hvor ingen anstrengelse eller omkostning er sparet for at optimere grundkonstruktionerne. Indgangstrinnet hedder M9 og har en separat strømforsyning, cd-transporten hedder CDT5 og har rør i digitaldelen og den separate dac, med NOS 6463 i analogdelen, hedder – DAC5.

Alt dette var koblet til AN-E Signature højttalere med separat delefilter, som koster omkring en halv million. Hele anlægget koster godt og vel tre millioner.

Den integrerede forstærker Ongaku anvendes kun som sluttrin i den her opstilling.

Tidsmaskine?
Ja, det er hvad Anders van Espensen selv siger om anlægget. Det var jeg først med på, da jeg lavede den sidste fakta kolonne med ham, og jeg fortalte om mine indtryk. Jeg er helt enig. Sådan stod der i mine noter: Man ligesom vokser sammen med anlægget – lyder lidt som optimeret ”gammeldags gengivelse”.

Hvad betyder så det? Jo, det betyder, at man faktisk får lidt af den der følelse, man fik, da man var ung og bare fokuserede på det, der blev spillet. Det var oplevelsen og musikken det handlede om, hvilket gjorde, at jeg på det tidspunkt sad og spillede en blanding af eksempelvis Deep Purple, Pink Floyd, Cornelis, Bach, Led Zeppelin og ikke mindst Beatles med største fornøjelse af det indtryk, musikken gav.

Det er faktisk det, som dette anlæg kan – men her får man også både detaljer og en betydelig rumfølelse med. Det lyder dog ikke, som det, du normalt kommer til at lytte til på hi-fi udstillinger og demoer. Men, du bliver meget afslappet, når du lytter….

Det er en varm og stor – og ret anderledes – gengivelse, hvor der ikke fokuseres på pinpoint-oplevelsen af de forskellige instrumenter eller musikerne i rummet. I stedet er det helheden, som er i fokus. Og helhedsoplevelsen. I starten synes man, at man savner noget, men det afløses snart af en slags indre ro i din krop – og det er en skøn fornemmelse at få, når man lytter på musik.

En kunde kom ind og tog plads, mens vi spillede et nummer med Supertramp – han gik næsten i selvsving! På den anden side var det også et nummer, som måske viste de allerbedste sider af dette anlæg. Manden var næsten chokeret over det indtryk, musikken gjorde på ham. Det lød på ham, som han skulle hjem og regne på, hvad han havde råd til – han var helt solgt.

Vi byttede også kort sluttrinnet til Shorshu, som er en model Jinro med indgangstransformatorer. Det gav yderligere lidt mere bas, men måske også for meget andet. Bare denne ændring stillede krav til, at man skulle justere højttaleropstillingen en smule, for at få det så godt som muligt.

Anders van Espensen har været med i butikken fra første dag. 

Ind og lyt!
Vores anbefaling? Hvis du kommer forbi København, er det bare at benytte lejligheden til at gå ind og få en lidt anderledes hi-fi oplevelse, en ”tidsmaskine”. Vær ikke bange for at gå ind i hi-fi butikkerne og udvid dine referencer – det er først, når du har fået en masse forskellige lydoplevelser, at du ved, i hvilken retning netop DU skal gå. Og der er ingen købetvang…

Her får du hvert fald en oplevelse, som sætter virkelig krydderi på dit indtryk af den musik, du hører.


Et vue fra en anmelders hverdag. Plader, notesblok og telefon…

AudioNote Level 5
Ongaku
M9
CDT5
DAC5
AN-E Signature

 

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend