TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Streaming af musik og video

CD-formatet er ved at udånde. Samtidig falder filmsalget på fysiske medier. Erstatningen er streaming. Men hvad er det? Og er kvaliteten på samme niveau?

forfatter
Publiceret 17/08/2011 - 14:44

Streaming beskriver processen at føre lyd- video eller billedsignal digitalt fra en kilde til en modtager. Hos kilden ligger signalet som en datafil, som konverteres til lyd eller billede direkte hos modtageren. Enten lagringstedet for datafilen er en lokal computer eller harddisk i et hjemmenetværk eller fjerne servere, hvor brugeren får adgang gennem internettjenester som for eksempel Wimp, Spotify eller YouTube, så er princippet det samme.

Lokal streaming
For brugeren har streaming den fordel, at en fysisk pladesamling er overflødig. I stedet for en stadig voksende CD-samling, som kræver megen vægplads, og som udseendemæssigt kan stride mod det øvrige interiør, er musiksamlingen lagret på en computer eller harddisk. I dag koster en bærbar harddisk i lommeformat på 1 terrabyte typisk kr. 800. Rund regnet bliver det 50 øre for at lagre et helt musikalbum på en time i ukomprimeret CD-kvalitet. Du får plads til omtrent 1600 album af en times varighed på en sådan harddisk – som passer i lommen!

Internetbaseret streaming
Endnu mere praktisk end at kopiere musik og film til en harddisk, er online streaming tjenester. Så kobler du dig bare til internettet, går til den aktuelle tjeneste og trykker ”play”.

YouTube er efterhånden bredt anerkendt som den største video-portal på internettet. Her finder du de fleste videoer, inklusive brugernes hjemmelavede klip. Mange bruger til og med denne tjeneste til at høre musik. Efter vores mening er lydkvaliteten til dette brug som regel for dårlig, plus at muligheden for spillelister er fraværende.

Heldigvis findes glimrende alternativer i form af tjenester som svenske Spotify (ikke tilgængelig i DK p.t.) og norske Wimp samt TDC´s Play, som alle har glimrende musikudvalg (læs: du finder det meste!) og stort set god lyd, såfremt du betaler for tjenesten og vælger højest mulig opløsning i opsætningen. Tjenesterne lader dig nem søge efter kunstner, genre eller album, som du ønsker at høre, og resultatet kommer lynhurtigt frem.

Hvor god er kvaliteten?
Hvorvidt lyd- eller billedkvaliteten er god nok er i princippet ikke afhængig af streaming i sig selv. Streaming tillader i teorien ubegrænset opløsning. Altså bedre end CD-kvalitet på lydsiden, og bedre end Blu-ray kvalitet på billedsiden. Det kommer an på hvad slags metode streaming du bruger. Software, protokol og ikke mindst hvilken opløsning originalfilen, som skal streames, er i.

Internetbaserede streamingstjenester baserer sig altid på højkomprimerede lyd- og billedformater. Musik kan være alt fra dårlig MP3-opløsning (under 160 kbps) til god (256 kbps eller mere), og det kan være i andre formater. Wimp bruger AAC+ i 256 kbps, mens Spotify bruge Ogg Vorbis i 320 kbps. Begge disse protokoller er bedre end MP3, men fælles for begge er, at de ikke lyder lige så godt som CD.

Filmklipstjenesten YouTube bruger endnu højere komprimering. Her kan du glemme lydkvalitet i nærheden af CD-kvalitet, og selv med HD-opløsning er videokvaliteten begrænset. Vi anbefaler derfor kun denne tjeneste til det, den er beregnet til, nemlig at se på filmklip.

Bruger du Apple AirPlay støtter dette højopløst lyd gennem dit netværk, helt op til 24-bit/192 kHz opløsning. Det forudsætter, at du afspiller musiksamlingen via iTunes på PC eller Mac. Bruger du iPod, støtter den maksimalt 16-bit/48 kHz. Altså CD-kvalitet.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
High End-messen i München åbner i denne uge Den største og vigtigste messe for alle hi-fi-interesserede finder sted den 19.-22. maj. Lyd & Billede er selvfølgelig på plads!
Tangent-forstærkersæt får premiere på High End-messen i München Danske Tangent er har lavet et diskret forstærkersæt. Men både størrelsen og prisen er mindre end forventet.
De ti bedste high-end-forstærkere lige nu Her finder du de ti af de bedste integrerede high-end-forstærkere lige nu.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
CD-afspiller med vakuumrør McIntosh MCD12000 bruger rør i signalvejen.
Tre budgetvenlige pladespillere fra Pro-Ject Pro-Ject E1 kommer bl.a. i en version med Bluetooth.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend