Search
Generic filters

Seriøs high-end fra Yamaha

Yamaha viser, at de mener det alvorligt, med pladespiller, forstærkere og højttalere i den allerøverste ende.

Da vi første gang hørte om udviklingen af NS-5000 – de første high-end-højttalere fra Yamaha i 40 år – håbede vi, at det ikke ville være en fuser. Nu kan vi ånde lettet op. For japanerne har rullet et virkelig seriøst forstærkersæt og en gedigen pladespiller ud, som for alvor sætter Yamaha på high-end-kortet igen.

Indtil videre består high-end-serien af højttalerne NS-5000, pladespilleren GT-5000, forforstærkeren C-5000 og effektforstærkeren M-5000. Der er ikke annonceret nogen cd-afspiller, DAC eller netværksafspiller – endnu – så de, der venter på en CD-5000 eller lignende, må væbne sig med tålmodighed.

(Foto: Yamaha)

C-5000

Forforstærkeren er helanalog. Ingen DAC eller USB-tilslutning overhovedet; det er en rendyrket analog forstærker, men med balancerede og ubalancerede indgange samt en avanceret pladespillerindgang. Den er også bygget op med to symmetriske monokredsløb med hver sin strømforsyning i et lavimpedant balanceret kredsløbsdesign.

(Foto: Yamaha)

Den ser uforskammet lækker ud både udenpå og indeni. Kobber er anvendt som afskærmning og jording indvendig, og udvendig finder man bl.a. en knap til tilpasning af pickup samt bas- og diskantjustering (ja da), hovedtelefonudgang og udgangsvælger.

C-5000 vejer næsten 20 kilo. Så kan vi lære det!

(Foto: Yamaha)

M-5000

De to VU-metre på M-5000 klæder retro-designet på effektforstærkeren aldeles glimrende. De lyser op under syv mm Asahi-glas, og M-5000 klemmer 2 x 100 watt i 8 ohm og 2 x 200 watt i 4 ohms belastning ud.

Vægten lander på 26,9 kg, og også her er kredsløbet balanceret.

(Foto: Yamaha)

Strømforsyningen er koblet til både den positive og den negative side af udgangstrinets signal, hvor det almindelige er, at den negative pol er koblet til jord. Yamaha mener, at den flydende kobling eliminerer små ændringer i spændingen og dæmper støj bedre.

(Foto: Yamaha)

Forstærkeren er også konstrueret til at dæmpe vibrationer, som kan påvirke lyden. Transformatoren er skruet fast på en 3 mm tyk messingplade, og den og kondensatorbatteriet samt køleribberne er mekanisk separeret fra bundkortene for at dæmpe vibrationer.

Skruer i messing er anvendt flere steder i stedet for lodning, fordi Yamaha mener, at det giver en bedre mekanisk kobling og dæmper modstand bedre.

(Foto: Yamaha)

På bagsiden ses tilslutningerne plus massive skrueterminaler til højttalerkabler.

GT-5000

For længe siden kaldte Yamaha deres bedste pladespillere Gigantic og Tremendous, deraf navnet GT-5000, og den er virkelig gigantisk. Pladespilleren vejer 26,5 kilo og er 54 cm bred, 25,6 cm høj og 41 cm dyb.

(Foto: Yamaha)

Den er lavet fra scratch, som man siger, med en massiv base, der understøtter en remdrevet indertallerken i messing og en 5 kilo tung, 35 cm stor ydertallerken i aluminium.

Al denne masse hjælper selvfølgelig også med at dæmpe vibrationer, hvilket er vigtigt, for at en pladespiller kan lyde godt.

(Foto: Yamaha)

Den er udstyret med en relativt kort tonearm – 23 cm – som hævdes at kunne tåle pickupper op til 36 gram. Yamaha fortæller, at hastighedsafvigelsen ligger inden for +/-0,1 procent, og det er muligt at finjustere hastigheden med +/-1,5 procent.

(Foto: Yamaha)

Pladespilleren er også udstyret med balancerede udgange bagpå; ingen ledninger er færdigmonteret her, så man kan frit vælge fra øverste hylde.

(Foto: Yamaha)

Priser og tilgængelighed

Priser og tilgængelighed er ikke annonceret. Det eneste, vi ved, er at Yamaha regner med lancering i begyndelsen af 2019.

(Foto: Yamaha)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Efter at Bose måtte trække de første Sleepbuds tilbage på grund af problemer med batterierne, er der nye hørepropper på vej.
  Halo styrer dit B&O-anlæg med Bluetooth eller Wi-Fi.
  Amazon-ejede Ring har lanceret Always Home Cam, der har en helt unik egenskab: Det er en flyvende minidrone, der selv patruljerer dit hjem.
  Bliver Canons billigste professionelle videokamera.
  Lyden i KEF LS50 Meta og LS50 Wireless II skal være væsentlig forbedret med ny teknologi.
  “Det eneste, der er hurtigere end Ludicrous, er Plaid.”
  Men Volkswagen holder fortsat tæt om mulighederne for at opgradere lydanlægget!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Pro-Ject X2

  Vejl.pris 8990 kr Analog vinylvinder

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.