TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

5 tips: Sådan får du fantastisk multirumslyd

Nogle få, enkle greb giver en fantastisk brugeroplevelse.

forfatter
Publiceret 21/04/2016 - 10:52

Af Audun Hage og Geir Gråbein Nordby

Du har læst vores sammenlignende test og bestemt dig for et system, der giver musik i alle rum. Som en selvfølge har du sikret dig, at det understøtter alle de filformater og streamingtjenester, du har brug for. Hvad mere er du nødt til at tænke over?

Der findes højttalere til forskellig brug og forskellige rum. Foto: Sonos
Der findes højttalere til forskellig brug og forskellige rum. Foto: Sonos

1. Den rigtige højttaler til rummet
Multirum handler om at fylde hele huset med musik. Derfor er det vigtigt, at hver højttaler er dimensioneret til det værelse den skal være i, samt til den måde den skal bruges. I soveværelse, køkken og badeværelse drejer det sig ofte om baggrundsmusik. Små, let placerede højttalere fungerer i så fald bedst. I stuen og andre rum, hvor man engagerer sig i aktiv lytning, bør man vælge større højttalere. Og helst to til stereo!

Kun du ved, hvor mange værelser du har brug for lyd i. Det geniale ved multirum er, at det kan udvides undervejs. Du kan tilføje flere højttalere i takt med behovet. På grund af kompatibiliteten anbefaler vi, at du holder dig til samme mærke overalt.

(Foto: Producent)
Det er vigtigt at have høj nok internethastighed. Illustration: iStock

2. Sørg for godt internet!
Når du streamer musik, stiller det krav til kapaciteten i netværket. Det er træls, når musikken begynder at hakke, fordi en anden er i gang med en download, eller nogen ser Netflix i fuld Ultra HD-opløsning. Hastigheden af netværket skal passe til behovet, som kan øges i takt med at udbygger et multirumssysten.

En ordentlig router er vigtig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd, og fordeler automatisk båndene mellem de tilsluttede produkter. Foto: Netgear
En ordentlig router er vigtig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd, og deler automatisk båndene mellem de tilsluttede produkter. Foto: Netgear

3. God Wi-Fi-dækning er en forudsætning
Multirumssystemer bruger dit Wi-Fi-netværk til at sprede musikken trådløst til alle rum. Det betyder, at du får en række nye enheder, der trækker på det trådløse netværk. Tag ikke for givet, at den billige router, du købte i supermarkedet, kan levere tilstrækkelig dækning i alle krinkelkroge af huset! Multirumslyd er afhængigt af godt Wi-Fi, så det kan være nødvendigt at foretage nogle justeringer eller opgraderinger.

Udvid netværket med en "extender", som Asus RP-AC68U. Foto: Asus
Udvid netværket med en “extender”, som Asus RP-AC68U. Foto: Asus

Der er mange greb, du kan gøre for at forbedre din Wi-Fi-dækning i huset. Den første ting du kan gøre, er, at sørge for, at routeren er korrekt placeret. Helst midt i boligen. Står routeren i et hjørne i stueetagen, dækker den næppe i den modsatte ende af første sal. For at udvide rækkevidden kan det være nødvendigt med et ekstra accesspoint eller en netværksextender. En anden praktisk løsning kan være at bruge en netadapter, også kaldet “home plug”, som sættes i en normal stikkontakt og distribuerer hjemmenetværk omkring huset gennem elnettet.

Bemærk, at nogle systemer, som Sonos, laver deres egne Wi-Fi-netværk mellem sig. De har deres egne “boostere”, der forlænger rækkevidden.

Produkter forbindes til netværket på forskellige måder. Læs vejledningen! Skærmbillede fra Sonos' app
Produkter forbindes til netværket på forskellige måder. Læs vejledningen! Skærmbillede fra Sonos’ app

4. Læs manualen!
Hvad enten du er nybegynder eller erfaren bruger, bør du have brugervejledningen ved hånden, når du sætter dit system op første gang. Producenten har som regel de bedste tips om, hvordan man opsætter systemet i den rigtige rækkefølge. Nogle produkter er meget simple, og du behøver kun at trykke på én knap på routeren (WPS) for automatisk at oprette forbindelse eller klike på “OK” for at dele din telefons Wi-Fi-indstillinger. Gentag dette trin for hvert produkt, der skal tilsluttes.

Tablets giver bedre overblik end mobiltelefonen. Foto: Spotify
Tablets giver bedre overblik end mobiltelefonen. Foto: Spotify

5. Tag tabletten for kontrol!
Alle musikanlæg har brug for en god fjernbetjening. Noget af det bedste ved multirumssystemer er, at de kan styres med en app på din telefon. På den måde kan hele familien styre tingene i hver sit rum. Men for at få mest muligt ud af systemet og det bedst mulige overblik over musikken, anbefaler vi at bruge en tablet til dette. Flere produkter har en separat tablet-app, der udnytter det større skærmareal, og giver langt bedre synlighed og brugervenlighed end en mobiltelefon.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Det bedste køb i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Foretrækker gode optagelser Selv om Elipson P1 er firmaets første forforstærker, er den behageligt fri for børnesygdomme. Hvis du leder efter et forstærkersæt i den øvre ende af premiumklassen, kan svaret meget vel være fransk.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend