TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Rega Reference EBLT drive belt

Rega-pladespillere kan lyde bedre med en ny drivrem.

En pladespiller er en kompliceret mekanisk konstruktion, der er følsom over for vibrationer, interferens og elektromagnetisk stråling. I det hele taget er en pladespiller en konstruktion, hvor alt – hver eneste lille detalje – kan være afgørende for lydkvaliteten.

Derfor findes der mange forskellige retninger, altså måder at lave pladespillere på, selv om det grundlæggende princip med en roterende tallerken i vater og en nål, der genererer elektricitet, er det samme for alle grammofoner.

Nogle producenter, såsom Rega, foretrækker at rotere tallerkenen ved hjælp af en rem. Den kan være af forskellige materialer, men det mest almindelige er gummi.

En jævn og flad eller rund rem i gummi eller silikone er afgørende for præcisionen, og Rega laver deres egne remme med en maskine, som de selv hævder er bedre til at skære remmene helt præcist. Så de ikke påvirker lyden negativt.

Nu har de fundet en måde at lave drivremmen endnu bedre på, og den nye Rega Reference EBLT-rem lover at reducere afvigelser som wow og flutter på alle Regas pladespillere.

Illustrationen viser en sammenligning med en almindelig rem på Regas allerbilligste pladespiller, Planar 1, og samme grammofon med den nye Reference EBLT-rem.

I Regas målinger viser de, at standardremmen giver en W&F-afvigelse på 0,253 procent, den allerede tilgængelige Advanced EBLT-rem har en mindre afvigelse på 0,162 procent, mens den nye Reference EBLT-rem formår at reducere afvigelsen endnu mere, til 0,075 procent.

Analogt pletskud Regas flagskib lyder guddommeligt og er hver en krone værd, selv om det måske ikke ser ud, som om man får særlig meget for pengene.

Med bedre rotationsstabilitet får man mere korrekt hastighed, og reduceret afvigelse giver bedre lyd.

Remmen vil efterhånden blive standard på Planar 8 og Planar 10, men kan selvfølgelig bruges på alle Rega-pladespillere fra Planar 1 og op.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

3 kommentarer til “Rega Reference EBLT drive belt”

 1. Hah, Købte to sprit nye RP1. Begge lød lidt som en lirekasse, betjent af en beruset landevejssvend.. De skulle nok have prøvet disse bælter 🤣

  Svar
  • P. S. Vil benytte enhver lejlighed til at “shame” Rega over disse totalt underlødige pladespillere. Under al kritik! Har siden købt en brugt P3-24 med hvidt bælte og ekstern PSU, som har helt ok fin nok pitch stabilitet med de samme plader (selvom træerne ikke vokser ind i himmelen). Kommer klart til at prøve det nye bælte 👍

   Svar
 2. Hej
  Har lige skiftet til de nye remme, og ja, det kan være lidt som gammel vin på nye flasker, men jeg synes umiddelbart efter et par lyt, at man kan høre forskel.
  Det virker som om at lyden bliver mere klar/stram i det, men igen, det er meget små ting.
  Men hvis man går op i tingene, og har en af de dyrere REGA pladespillere, så vil man (jeg) gerne optimere den så meget som muligt.
  Hvilket også betyder, at jeg har skiftet filt måtten ud med en fra Funk Firm, hvor jeg kunne høre forskel med det samme.
  Så ja, hvis man går op i det og gerne vil optimere, så kan jeg kun anbefale de nye remme 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.