TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Organik DAC

Linns high-end netværksafspiller får ny DAC.

Lige siden de skabte pladespilleren Sondek LP12, er skotske Linn gået deres egne veje. I 50 år har de kloge hoveder konstant arbejdet på at forbedre tingene, om det så er ned til mindste detalje, hvis det kan gøre lyden bedre.

Derfor er det f.eks. kun designet, der er det samme på en LP12 fra 1981 og en fra 2021.

Men som mange ved, er Linn mere end den ikoniske LP12, og de senere år er deres netværksafspillere blevet en slags digitale efterfølgere til den analoge og meget mekaniske afspilning. Tag f.eks. Klimax DSM/2, som vi testede for nylig. En helt fantastisk afspiller, der kan tackle alt.

Nu synger den på sidste vers, for Linn har et godt stykke tid arbejdet på at udvikle en ny digitalkonverter, der skal erstatte Katalyst-kredsløbet, som har fandtes siden 2018.

 

Organik DAC

Den nye “hjerne” hedder Organik DAC, og Linn siger, at de har formået at sænke støjgulvet og forvrængningen med -20 dB. “Vi har aldrig set bedre målinger,” siger Phil Budd, der er senioringeniør hos Linn.

Det digitale kredsløb er udviklet af Linn selv, og Organik DAC-arkitekturen vil i hvert fald i første omgang kun blive brugt i de forskellige versioner af flagskibet Klimax DSM.

Organik DAC bliver dog også tilgængelig som opgradering til Klimax Exaktbox og de aktive højttalere Klimax 350 med indbygget DAC.

 

 

Digitalkonverteren er en 24 bit 384 kHz DAC, som understøtter FLAC, ALAC, WAV, DSD (64/128/256), MP3, WMA (ikke lossless), AIFF, AAC og OGG. Samt afspilning fra Tidal, Qobuz, Spotify Connect, AirPlay, Roon, TuneIn og Calm Radio.

Afspilleren kommer i forskellige versioner. Klimax DSM er den mest komplette version med balancerede og ubalancerede udgange, tre analoge indgange – hvoraf den ene er balanceret – Ethernet til netværks-streaming, optisk Ethernet, USB, optisk og to koaksiale BNC-indgange.

Desuden kan den fås med fire HDMI-indgange og en HDMI ARC.

Det bliver også muligt at vælge udgaven Klimax System Hub uden analoge udgange, hvis man f.eks. vil have netværksafspilleren integreret i et eksisterende anlæg med en forforstærker eller integreret forstærker i centrum.

Desuden er der Exakt Link med tilslutning til phono-trinet Linn Ulrika direkte i streameren, og de nye Klimax-enheder kommer i nyt design med et aluminiumchassis fræset ud af ét stykke.

Volumenkontrollen er redesignet og er lavet i ét stykke glas, og den roterer i et messingleje ikke uligt dem på pladespillere.

Hver enkelt afspiller er samlet af én person hos Linn i Skotland og bærer vedkommendes signatur.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Lyd & Billede