High-End

Sådan ser den ud, den lidt billigere VT80, som leverer 75 W pr. kanal, og kan bruge en række forskellige udgangsrør.
forfatter

Rørforstærkere er ikke kun for samlere af kuriosa. Selv om teknologien er gammel, kan en rørforstærker godt spille bedre end moderne transistor- eller hybridforstærkere. Noget af grunden til dette er den måde, som den andenharmoniske forvrængning opfører sig, hvilket får mange rørforstærkere til at lyde så godt.

Hos Audio Research bruger de stort set ikke andet til forstærkning end vacuumrør. Og at de lyder supergodt, fandt vi ud af i testen af deres GS150 for et år siden.

Desværre var den svinedyr – og dermed utilgængelig for langt de fleste af os. Men den kommende VT80 er betydelig billigere.

Foto: Audio Research
Foto: Audio Research

Den hører med i den nye Foundation-serie, som er langt billigere end GS-serien. USD 8.000  koster den i hjemlandet, så regn med lidt over 70.000 kroner herhjemme, når forstærkeren lander i en hi-fi butik i nærheden af dig.

Den leverer 75 watt i hver kanal, fra fire KT150-rør, men den kan også bruge 6550, KT88 og KT90. Og der er automatisk justering af biasstrømmen til rørene.

Forstærkeren har både ubalancerede og balancerede indgange bagpå, og et display på fronten, der viser hvor mange timer, timer rørene har været i brug.

Den har også udgange til 4 og 8 ohms højttalerbelastninger, individuel sikring for hvert før, og den kan selv slukke, hvis der ikke er noget signal i et styke tid.

Annonce

VT80 passer fint med den nye forforstærker LS28 i Foundation-serien, som også har rør. Serien består også af Digitalkonverteren DAC 9 og pladespillerforstærkeren PH9.

Foto: Audio Research
Foto: Audio Research

FAKTA:
Udgangseffekt: 2 x 75 watt (RMS, 20-20.000 Hz)
THD: højst 1% ved 75 watt, 0,05% ved 1 watt
Signal/støjforhold: 115 dB
Rør: 2 sæt parmatchede KT150, 2 x 6H30
Indgange: XLR og RCA
Højttalertilslutning: banan/spade, 4 og 8 ohm
Dimensioner (B, H, D): 48,3 x 26,2 x 49,3 cm
Vægt: 20,7 kg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også