TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Ny reference-pladespiller fra Rega

Den har været 40 år undervejs.

Efter syv års forsøg frem og tilbage er Rega endelig klar med deres nye flagskib, Naiad. Den følger selvfølgelig de samme principper som en Rega-pladespiller til 2.500 kroner, men her er alt kørt ud i det ekstreme.

Da pladespilleren startede som en idé i Rega-chef Roy Gandys hoved og efterhånden blev til en skitse på et stykke papir, begyndte en syv år lang proces mod den grammofon, du kan se på billederne her.

Den ser ikke så meget anderledes ud end den prototype, jeg så hos Rega i England for et par år siden, men siden mit besøg hos Roy Gandy har de arbejdet meget med konstruktionen.

Alle pladespillere fra Rega er bygget så lette og stive som muligt, for at resonanser ikke har noget sted at gøre af sig. Naiad er bygget på et ultralet chassis af kulfiber med en kerne af porøs Rohacell og med keramiske afstivere.

Mange har kløet sig i hovedet og fået næsten permanente rynker ved at spekulere over, hvordan man skulle løse elementære konstruktioner, såsom det leje, akslen roterer i. En messingkugle i et stålleje? Kompositplast og aluminium? Løsningen blev aluminiumoxid – zirconium – som den hvide keramiske pladetallerken altså roterer i.

Nålearmen ligner RB1000, som vi har testet før, men den blev vejet og fundet for tung, så valget faldt i stedet på et armrør i poleret titanium med en Aphelion 2 MC-pickup monteret. Med en så let plint gav det ingen mening at bruge en arm med meget masse, så valget faldt derfor på titanium.

Efter over 40 års erfaring med pladespillere, syv års udvikling og over en million kroner i smådele er Rega altså endelig blevet færdige med Naiad. Hvis navn i øvrigt refererer til et drømmeagtigt klaverstykke, som kan lyde meget forskelligt, afhængigt af hvordan det spilles.

Naiad leveres med alt, hvad man ser på billederne: Et vægbeslag i kulfiber, en Rega Atlas nåletryksvægt, en ekstern strømforsyning i Regas fuldstørrelse referencekabinet, værktøj og kabler til montering samt en bog om Regas historie.

Det hele er pakket i en trækasse, og i alt koster en Rega Naiad 30.000 pund – ca. 245.000 kroner, afhængigt af hvilken vej pundkursen svinger.

 

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.