TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Kompromisløs forstærkerkraft

Boulder lancerer sin nye 3060 Klasse A-forstærker. Over 200 kg vejer den og leverer svimlende 2 x 900 watt!

forfatter
Publiceret 20/03/2013 - 13:24

Boulder Amplifiers lancerer ikke nye produkter bare for at gøre det. De producerer fortsat de forstærkere, de lancerede for 15 år siden, helt uforandret fra den gang. Jeg husker, vi mødte konstruktøren på CES i Las Vegas i 2002, da var deres nyeste produkt en pladespiller til 200.000 kroner (!), mens alle deres forstærkere var gamle konstruktioner. På spørgsmålet om, hvorfor de ikke oftere er ude med nye produkter, svarede deres medarbejder roligt: ”We believe in doing it right the first time. ” Med andre ord mener de, at forstærkerne er så gode i udgangspunktet, at de ikke behøver at opgraderes til en ny model hvert andet år.

Boulder 3060 har fået nyt udseende siden 2000-serien. Vægten på over 200 kg bør skræmme de fleste.
Boulder 3060 har fået nyt udseende siden 2000-serien. Vægten på over 200 kg bør skræmme de fleste.

Galskab
Nu er en ny model imidlertid klar. 3060 er den største og kraftigste stereoforstærker, som nogensinde er blevet produceret af Boulder. Og det siger ikke så lidt, for dette er ikke et firma, der er glade for svage sager! 2 x 899 watt er slet ikke småtterier, og når det desuden er en Klasse A-forstærker, er det tæt på galskab fra en forstærker, som desuden vejer over 200 kg!

Klasse A
Alle indvendige kredse skal være af typen lineær Klasse A. Med tanke på, at Klasse A-forstærkere er meget lidt effektive, gerne ned til 25 procent, så betyder det, at den normalt skal trække godt over 3000 watt fra strømnettet. Da med over 2000 watt til ren varmeudvikling, som dermed forvandler forstærkeren til en stegeovn! Dette har Boulder løst ved at biasstrømmen aktivt overvåges og automatisk justeres for at øge effektiviteten og reducere tabt energi i form af varme.

Kabinettet er virkelig massivt.
Kabinettet er virkelig massivt.

Driver hvilken som helst højttaler
Hele 120 udgangstransistorer sidder monteret for at producere de 900 watt per kanal uafhængig af højttalerimpedans. Forstærkeren er rustet til at tackle selv store strømvariationer, således at den skal kunne drive en hvilken som helst højttaler.

Ingen egenklang
Bouldes vision har altid været at gengive nøjagtig det, som er på pladen. Er der nogen egenklang noget sted i anlægget, så skal det i hvert fald ikke komme fra Boulder!

Målet med 3000-serien har været at tage alt Boulder har lært fra 2000-serien og gøre det bedre. Mere kraft, endnu bedre lyd – og et opdateret udseende. Forvrængningsniveauer så lave, at farvningen af enhver anden komponent i lydanlægget bliver hørbart. Forstærkere, som ”perfekt kan gengive massive, tordnende crescendoer. Og alligevel, til trods for sin overvældende kraft, holde sig luftig og raffineret, når den bliver bedt om det.”

Boulder hævder lyden ikke kan beskrives, fordi den ikke har nogen egenlyd. ”Bas, mellemtone, høje toner, lydlandskab, opløsning, gennemsigtighed, flow, musikalitet, realisme, separation, vælg din kliché. Alt er bedre.” Dette hævder Boulder om den endnu kraftigere monoforstærker 3050, som stereoforstærkeren 3060 er direkte baseret på. At de dermed vil påstå det samme om 3060 vil være naturligt.

240 volt
Boulder har aldrig troet på kompromisser. Derfor vil 3060 kun blive lavet i 240 volts version for at garantere, at forstærkeren leverer nøjagtig hvad den lover. Amerikanere, japanere og andre, som bor i områder med 100 og 120 volt behøver derfor en heftig spændingsomformer, mens vi i Danmark kan glæde os over at kunne plugge forstærkeren direkte i stikkontakten.

Pris
Prisen? Tal ikke om den. 115.000 dollar koster den, eller næsten 700.000 kroner, før fragt, told og dansk moms er lagt til. Tæt op mod en million færdig importeret, regner jeg med det bliver.

boulderamp.com

 

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
5 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend