Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Kompromisløs forstærkerkraft

Boulder lancerer sin nye 3060 Klasse A-forstærker. Over 200 kg vejer den og leverer svimlende 2 x 900 watt!

Skrevet af / 20/03/2013 - 13:24
Kompromisløs forstærkerkraft

Boulder Amplifiers lancerer ikke nye produkter bare for at gøre det. De producerer fortsat de forstærkere, de lancerede for 15 år siden, helt uforandret fra den gang. Jeg husker, vi mødte konstruktøren på CES i Las Vegas i 2002, da var deres nyeste produkt en pladespiller til 200.000 kroner (!), mens alle deres forstærkere var gamle konstruktioner. På spørgsmålet om, hvorfor de ikke oftere er ude med nye produkter, svarede deres medarbejder roligt: ”We believe in doing it right the first time. ” Med andre ord mener de, at forstærkerne er så gode i udgangspunktet, at de ikke behøver at opgraderes til en ny model hvert andet år.

Boulder 3060 har fået nyt udseende siden 2000-serien. Vægten på over 200 kg bør skræmme de fleste.
Boulder 3060 har fået nyt udseende siden 2000-serien. Vægten på over 200 kg bør skræmme de fleste.

Galskab
Nu er en ny model imidlertid klar. 3060 er den største og kraftigste stereoforstærker, som nogensinde er blevet produceret af Boulder. Og det siger ikke så lidt, for dette er ikke et firma, der er glade for svage sager! 2 x 899 watt er slet ikke småtterier, og når det desuden er en Klasse A-forstærker, er det tæt på galskab fra en forstærker, som desuden vejer over 200 kg!

Klasse A
Alle indvendige kredse skal være af typen lineær Klasse A. Med tanke på, at Klasse A-forstærkere er meget lidt effektive, gerne ned til 25 procent, så betyder det, at den normalt skal trække godt over 3000 watt fra strømnettet. Da med over 2000 watt til ren varmeudvikling, som dermed forvandler forstærkeren til en stegeovn! Dette har Boulder løst ved at biasstrømmen aktivt overvåges og automatisk justeres for at øge effektiviteten og reducere tabt energi i form af varme.

Kabinettet er virkelig massivt.
Kabinettet er virkelig massivt.

Driver hvilken som helst højttaler
Hele 120 udgangstransistorer sidder monteret for at producere de 900 watt per kanal uafhængig af højttalerimpedans. Forstærkeren er rustet til at tackle selv store strømvariationer, således at den skal kunne drive en hvilken som helst højttaler.

Ingen egenklang
Bouldes vision har altid været at gengive nøjagtig det, som er på pladen. Er der nogen egenklang noget sted i anlægget, så skal det i hvert fald ikke komme fra Boulder!

Målet med 3000-serien har været at tage alt Boulder har lært fra 2000-serien og gøre det bedre. Mere kraft, endnu bedre lyd – og et opdateret udseende. Forvrængningsniveauer så lave, at farvningen af enhver anden komponent i lydanlægget bliver hørbart. Forstærkere, som ”perfekt kan gengive massive, tordnende crescendoer. Og alligevel, til trods for sin overvældende kraft, holde sig luftig og raffineret, når den bliver bedt om det.”

Boulder hævder lyden ikke kan beskrives, fordi den ikke har nogen egenlyd. ”Bas, mellemtone, høje toner, lydlandskab, opløsning, gennemsigtighed, flow, musikalitet, realisme, separation, vælg din kliché. Alt er bedre.” Dette hævder Boulder om den endnu kraftigere monoforstærker 3050, som stereoforstærkeren 3060 er direkte baseret på. At de dermed vil påstå det samme om 3060 vil være naturligt.

240 volt
Boulder har aldrig troet på kompromisser. Derfor vil 3060 kun blive lavet i 240 volts version for at garantere, at forstærkeren leverer nøjagtig hvad den lover. Amerikanere, japanere og andre, som bor i områder med 100 og 120 volt behøver derfor en heftig spændingsomformer, mens vi i Danmark kan glæde os over at kunne plugge forstærkeren direkte i stikkontakten.

Pris
Prisen? Tal ikke om den. 115.000 dollar koster den, eller næsten 700.000 kroner, før fragt, told og dansk moms er lagt til. Tæt op mod en million færdig importeret, regner jeg med det bliver.

boulderamp.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top