Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Når genbrug ikke er genbrug

Sonos har hen over julen været inde i en shitstorm over miljøfjendsk "genbrugsfunktion". Grønt er det ikke - men det er egentlig heller ikke helt sort.

Skrevet af / 02/01/2020 - 13:40
Når genbrug ikke er genbrug

“Enkelt og bæredygtigt. Send en kvalificeret enhed til genbrug, og få 30 procent rabat.”

Det lyder grønt og bæredygtigt, men i virkeligheden er Sonos’ tilbud om at sende gamle enheder til genbrug blottet for miljøhensyn.

Sonos har siden oktober kørt en såkaldt Trade Up-kampagne. Har du for eksempel en gammel Connect:Amp eller en Play:5 af første generation stående, kan du få 30 procent rabat på køb af en ny og moderne enhed, når du sender den gamle til genbrug. Det er kun udvalgte enheder, der alle har mere end 10 år på bagen, der kvalificerer til opgradering.

Selvdestruktions-knap

Årsagen til miseren er “Recycle”-funktionen, der skal aktiveres i app’en for at få den kvittering, der udløser rabatten ved køb af nyt. Når man har aktiveret funktionen, går en nedtælling i gang. Og efter 21 dage bliver alle data i enheden slettet. Men det er ikke det hele. En enhed, der er gået i Recycle Mode, kan ikke mere genaktiveres, men er reduceret til en fuldkommen uanvendelig klump elektronikskrot.

Sonos-enheder, der er sendt til genbrug på den måde, kan altså ikke genbruges!

Det har med god grund gjort brugere i hele verden sure. Ikke blot er det en usædvanlig lemfældig omgang med ordet “genbrug”. Det er også meget dårligt signal at sende i en tid, hvor grønt er det nye sort, og genbrug i miljøets navn er svaret på klodens fremtid. Man fristes til at sige: “Sonos, how dare you?!”

Man fristes til at sige: Sonos, how dare you?!

Fra Sonos’ side er den officielle forklaring, at de gamle enheder mangler den processorkraft og hukommelse, der kræves for den bedste “Sonos-oplevelse”. Og ved at gøre opgraderede produkter uanvendelige sikrer man, at de ikke falder i hænderne på nye brugere, der kunne blive skuffede.

Hvis du synes, at det lyder hult, så er det, fordi det er det!

Hold dig fra loppefund

Som selvlært elektronikfusker og samler af vintage-hi-fi kan jeg ikke lade være med at blive rent ud sagt pissesur på Sonos over, at de på den måde gør fuldt funktionsduelige apparater ubrugelige! OK, det kan godt være, at en 10 år gammel Play:5 ikke understøtter AirPlay 2. Men den kunne stadig have leveret musik i årevis til en familie, hvis tekniske krav eller økonomi passer bedre til at købe på loppemarkedet end i strøgbutikken.

Og det betyder, at der fremover vil være god grund til at holde sig i skindet, når man møder en ældre Sonos-enhed på de lokale spejderes loppemarked eller i genbrugspladsens brugtbutik. Man kan nemlig ikke se på en deaktiveret Sonos, at den er gjort ubrugelig.

Rabatten er den samme, hvis du smider den i skraldespanden, dumper den i en uberørt skovsø eller pakker den ind i julepapir for at bruge den som hadegave.

Og selv om funktionen hedder “Recycle”, er det alene op til brugerens samvittighed at indlevere den dræbte Sonos på genbrugspladsen. Rabatten er den samme, hvis du smider den i skraldespanden, dumper den i en uberørt skovsø eller pakker den ind i julepapir for at bruge den som hadegave.

Ikke værre end andre

Når det er sagt, og når Sonos har modtaget den nødvendige og fortjente afklapsning for sin brug-og-smid-væk-mentalitet, så er Sonos reelt ikke så meget værre end resten af elektronikbranchen. For gadget-industrien producerer umådelige mængder af skrot hvert år.

Og alt imens det er første gang, jeg har set en  decideret selvdestruktions-knap på et stykke forbrugerelektronik, så er en Sonos-højttaler, der har modtaget aktiv dødshjælp i rabattens navn, kun marginalt mere ubrugelig end den dynge af tablets og smartphones, som jeg allerede har liggende i skuffen. Enheder, der er funktionelt uanvendelige, fordi styresystemet ikke længere lader sig opdatere til en version, som der stadig laves apps til. Eller de trillebørfulde af forældet PC-hardware, der ikke er lavet drivere til i årevis. Produkter, hvor der ikke er en dråbe “tidssvarende brugeroplevelse” tilbage.

Kunne man blot indløse noget af alt dette i bytte for nyt legetøj – for eksempel i form af en indleveringspræmie på genbrugspladsen – så ville vi faktisk være et lille skridt nærmere bæredygtig genbrug.

Sonos’ Trade Up

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

0
Lyd & Billede
Scroll to Top