TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Højopløst lyd bekræftet i blindtest

Kan debatten endelig lægges død? Blindtest bekræfter hørbare forskelle mellem CD-kvalitet og højere opløsning.

forfatter
Publiceret 20/12/2019 - 09:47

Debatten om, hvorvidt højopløste formater giver en lydmæssig fordel eller bare er spild af båndbredde, foregår stadig mellem hi-fi-entusiaster og andre kloge-åger.

Nu ser det ud til, at stridsøksen kan begraves, og vi kan se fremad. Efter en blindtest lavet i oktober 2019 ved Audio Engineering Society-messen i New York fremlagde to ingeniører fra universitetet i Hiroshima – Yuki Fukuda og Shunsuke Ishimitsu – bevis for, at lyttere faktisk kan høre forskel på lyde optaget og afspillet ved forskellige sampling-frekvenser. Forskellen i forhold til tidligere undersøgelser er, at de to brugte testtoner i stedet for musik til at producere forskellene.

Testtonerne var både hvid støj og impulssignaler. Begge gengiver hver eneste frekvens inden for båndbredden med lige meget energi. Forskellen består i, at hvid støj er kontinuerlige frekvenser, der distribueres tilfældigt i tid, mens pulssignaler er de samme frekvenser samlet på et specifikt tidspunkt. Hvilket resulterer i en forsvindende kort transient, som et lille smæld.

De opløsninger, der blev brugt, var 48, 96 og 192 kHz, alle med 16 bit ordlængde. Testpanelet bestod af syv unge deltagere af blandet køn og med en gennemsnitsalder på 22.

ABX-test

Man lavede ABX-sammenligninger, hvor man ved, hvilken der er A, og hvilken der er B. X er enten A eller B, men er ukendt for forsøgspersonen. Under lytningen af de tre skal man gætte, om X er A eller B, og hvis svaret efter mange forsøg er positivt, med tilstrækkelig høj statistisk signifikans, kan man fastslå, at der er en forskel.

Både hovedtelefoner og højttalere blev brugt under testen, og alt udstyr var mellemdyrt. Hovedtelefonerne var Sennheiser HD650, DAC’en med hovedtelefonudgang var Fostex HP-A4BL, og højttalerne var de aktive japanske Fujitsu Ten Eclipse, som kostede ca. 10.000 kroner, før de gik ud af produktion.

I ABX-sammenligningerne kunne deltagerne høre forskel på de forskellige opløsninger næsten hver gang med højttalere og det meste af tiden med hovedtelefoner.

Der blev også lavet en såkaldt MUSHRA-test (Multiple Stimuli with Hidden Reference and Anchor). Her var konklusionen ikke lige så klar, men man mente, at den alligevel viste, at det var muligt at høre forskel.

Det skal siges, at en MUSHRA-test – som vi har forstået det – kræver færre forsøgspersoner for at opnå statistisk signifikans, mod at de til gengæld er trænede lyttere. Det præsenteres ikke, som om lytterne i dette panel var trænede, hvilket kan være en af grundene til, at testresultatet ikke var lige så klart.

Hvad med udstyret?

En anden ting, der ikke kommer frem i denne rapport, er hvorvidt udstyret rent faktisk er i stand til at gengive lyd med høj båndbredde uden at tilføre ekstra forvrængning. F.eks. kan en billig forstærker gå i “selvsving”, hvis den fodres med signaler med for høj frekvens. Fordi elektronikken ikke kan følge med.

Den øgede forvrængning kan være hørbar, og i så fald kan højopløste signaler pludselig give dårligere lyd. Det vil en ABX-test ikke afdække, da kravet kun er, at forsøgspersonerne kan høre forskel, ikke om det ene er bedre end det andet.

Det er under alle omstændigheder en interessant undersøgelse, der kan føjes til bunken af beviser for, at mennesker godt kan høre forskel på forskellige opløsninger.

I hvert fald 22-årige …

Kilde: Stereophile

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Tak for en informativ artikel. Nu er jeg nysgerrig om helt konkret tips til iTunes download. Hvad vil I anbefale? Jeg har forstået Apples kodning Apple Lossless-kodning er den mest ukomprimerede. Der er også WAV-kodning. Hvad vil I anbefale som det ultimalive hos Apple?
Med de bedste julehilsner
John

Great, Scott! DeLorean Alpha5 får lyd fra Cambrige Audio Kan det blive en bilstereo med hele 1,21 gigawatt?
Nye og bedre musik-streamere fra Auralic Æstetik, isolering og vibrationsdæmpning har fået en overhaling i Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1, ligesom afspillerne endelig understøtter AirPlay 2.
Nu kan du designe dit helt eget Burmester-stereo Det er tilladt at drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv skræddersy et system og teste placeringen i dit eget hjem.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend