TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Himmelsk musik fra Mac

Mac-brugere anbefales hermed musikafspilleren Audirvana. Med bit-perfect straming og direkte afspilning af DSS.

forfatter
Publiceret 17/12/2012 - 11:37

At afspille musiksamlingen fra Mac eller pc er en nem affære. Typisk bruger man iTunes til Mac og Windows Player eller Winamp til pc.

Problemet opstår, når man skal blande musikfiler med højere opløsning ind i regnestykket, med computeren koblet til en ekstern digitalkonverter (DAC) for bedst mulig lyd ud af stereoanlægget. Man må nemlig fysisk sætte lydudgangen til den opløsning, man vil have. For lav opløsning frarøver potentialet i filer af højere opløsning. Men hvis udgangen sættes til for eksempel 24-bit/192kHz, vil dette mest sandsynligt gøre, at filer med lavere opløsning lyder dårligere, end hvis udgangen var sat til samme opløsning som filen. Dette fordi computeren helt sikkert gør dette job dårligere end for eksempel en DAC. Men hvem gider skifte opløsning, hver gang man skifter sang på anlægget.

DSD
For at smide mere benzin på bålet, så fik jeg for nylig en DAC ind med direkte konverteringer af DSD-signaler. Du ved, SACD-formatet. DSD-filer med filforlængelsen .DFF er nemlig ikke bare sådan at afspille. Du kan glemme at afspille dem i iTunes eller Windows Media Player. Jeg fandt nogle afspillere, som kunne afspille dem ved hjælp af nogle plug-ins, men fælles for afspillere, som kunne afspille dem alle, var, at selv om DSD-filerne kunne afspilles, blev de konverteret til PCM, før de blev sendt ud til DAC´en.

Løsningen
Til sidst fandt jeg Audirvana. Jeg ved, at mange hi-fi producenter er kommet mig i forkøbet her, for dette er ikke et nyt program. Jeg har tidligere luret på det, men alligevel valgt ikke at bruge penge på det. Men efter at have læst, at det kunne afspille alle musikfiler og sende dem bit-perfect ud, inkluderet DSD, måtte jeg bare prøve. Og gæt om jeg blev glad for det!

Audirvana er en musikafspiller til Mac, med et enkelt brugergrænsesnit, lignende det man kender fra stationære medieafspillere og ikke meget forskelligt fra cd-afspillere. Alle filer, som lægges i spillelister, bliver afspillet og sendt videre til DAC´en bit-perfect. Det betyder, at uanset hvad du har gjort i lydopsætningen på Mac OS, det være sig 16 eller 24 bit, 96 eller 192 kHz, så spiller det ingen rolle. Audirvana sender computerens lydfiler ud til DAC´en uden første at sample dem op eller ned. En 16-bit/44,1Khz fil afspilles som netop det, ligeså en 24-bit/192kHz. Dermed er det kvaliteten på DAC´en, som afgør lydkvaliteten. Dette gælder også DSD-filer. Opløsningen på afspillet musik står hele tiden nederst i afspilleren. Opløsningen, som bliver sendt til DAC´en, står nederst til højre. Hvis DAC´en ikke støtter DSD, konverteres disse filer til 24-bit/88,2kHz PCM i afspilleren, før de sendes til konverteren, som du kan se af billedet.

Aurdirvana har et enkelt brugergrænsesnit.

Integrering med iTunes
Som en bonus kan Audirvana integreres i iTunes. Bare kryds af for dette i afspilleren, og herefter er det bare at bruge iTunes som sædvanligt og glemme alt om Audirvana. iTunes er da kun et rent brugergrænsesnit, en fjernbetjening, mens afspilleren er Audirvana. Tro det eller ej, men der er lidt forskel i lyden fra nøjagtig samme musikfil afspillet med iTunes og afspillet med Audirvana. Hvad iTunes gør med musikken, er jeg ikke sikker på, men det må være nogle algoritmer, som slår lydmæssigt ud. Det lyder i mine ører lidt mere fladt og kedeligt med iTunes end i Audirvana (og mange andre musikafspillere). Ulempen ved at bruge Audirvana i iTunes, i stedet for at bruge det som selvstændig afspiller, er, at formatstøtten er begrænset til, hvad iTunes vil spille. Det vil sige ingen Flac-støtte (med mindre du modificerer iTunes lidt) og bestemt ingen DSD-afspilning. For at spille sådanne filer, må du deaktivere denne funktion og afspille musikken med Audirvana.

Audirvana er nem at integrere i iTunes.

Og uanset hvad man måtte mene om lydkvaliteten på iTunes, er det i hvert fald herligt at slippe for at gå ind lydopsætningen i Systemvalg for at skifte opløsning hele tiden.

Pris
Audirvana kan prøves gratis i 15 dage. Herefter koster det en engangssum af 49 dollar. Der findes tilsvarende programmer. For eksempel Amarra, som koster 49 dollar for en ren iTunes-integreret løsning, men da medfølger konverter fra FLAC til AIFF. For 189 dollar får du en Amarra-version, som også kan bruges alene uden iTunes.

Ikke til pc
Hverken Audirvana eller Amarra findes til Windows. Men pc-brugere har også muligheder, og de indlysende er måske Winamp eller Foobar2000, som begge er gratis. DSD-plug-in til Foobar2000 findes her, jeg er usikker på, om det findes til Winamp.

Selv har jeg ikke formået at blive nogen Windows-ekspert på området, så hvis du har tips til, hvordan man afspiller højopløste musikfiler og sende lyden ud i 1:1 til lydkortet/DAC´en, så bruge gerne kommentarfeltet.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

I er altså helt forkert på den vedr. Jura E8 maskinen; Hvis man vil have en mælkedrik, skal man da ikke flytte koppen, men bare lade den stå under udløbene i højre side – der kommer både kaffe og mælk ud fra de to udløb der, og det er ligegyldigt hvad der kommer først! HVIS man så kun ønsker en ren kaffemodel, bruger man udtagene i midten. Enten er jeres prøve eksemplar i stykker, eller I har forklaret det forkert… sorry to say…

Endelig fylder Burmester hullet med 218 og 216 Det tog sin tid, men nu er to nye forstærkere klar.
Mød ARNE Svenske Engström laver deres første integrerede forstærker.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fuld vintagestil på High End-messen i München.
Sådan en kunne vi da godt tænke os! Den nye pladespillerreference MoFi MasterDeck og RIAA-trinet MasterPhono kunne vi godt tænke os i vores stereorack.
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend