Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

High-end lyd til folket

Dynaudio har frisket Excite-højttalerne op og lykkedes over al forventning under demoen på messen i München.

Skrevet af / 10/05/2013 - 11:46
High-end lyd til folket

Blandt svinedyre og enorme forstærkere og højttalere, er der nogle lyspunkter, som giver smag på mere. Dynaudios lancering af den nye Excite-serie, som oprindelig blev lanceret i 2008, blev en mere spændende affære, end jeg havde troet. Ofte er det sådan, at opgraderinger er hypet så meget, at man sidder tilbage med skuffelse, efter musikken er stoppet.

Ikke denne gang.

Excite-serien har vi testet jævnligt siden 2008, og vi har stort set været begejstret over det, vi har hørt. Men fem år er længe, selv for en højttalerserie, og før eller senere kommer en opgradering eller erstatning: Den nye modelrække er helt ny.

Dynaudio-Excite-reveal

Designet er nyt, men alligevel et forsigtigt redesign af originalen fra 2008, mens delefilter og elementer er helt nye. Den nye Excite-serie består af fire modeller. Excite X14 er den lille stativhøjttaler på billedet herover, til 999 Euro parret (ca. 9.000 kroner), mens højttaleren ved siden af er den mindste af de to gulvstående. Excite X34 til 2.290 Euro (ca. 17.000 kroner).

Dynaudio-Excite-Center

En centerhøjttaler kommer også, X24 til 690 Euro (ca. 6.000 kr.) for dem, der skal have hjemmebiograf, men der findes ingen subwoofer i samme serie. Dem kalder Dynaudio kort og godt SUB, og her findes der modeller i flere størrelser. Og prisklasser.

Målet med den nye Excite-serie har været at skabe mere letdrevne højttalere, som kan drives af selv små forstærkere. Som heller ikke behøver at koste en bondegård. Under demoen af X34 brugte Dynaduio Deutschland en NAD D3020, en lille 30 w integreret forstærker med digitale indgange (se billedet øverst) og det lød vældig friskt og balanceret.

Langt mere åbent og detaljeret end jeg husker Excite-serien og med god, stram og kontrolleret bas. Men som samtidig havde muskler nok til at flytte luft i de laveste oktaver på de slanke X34-højttalere.

Dynaudio-Excite-range

Dynaudio har hørt på kritikken og taget fat i frontgrillene, som fastgøres med magneter på fronten, i stedet for plastpluggene på den gamle Excite-serie. Pænt er det også. Når du tager grillen af, ser du ingen sorte huller, der hvor grillen fastgøres.

De to gulvstående har fået nye sokler, i klædelig grålakeret letmetal, som sørger for sikker og stabil placering.

Den største model, X35, koster 2.990 Euro (ca. 25-30.000 kr.) parret og er den eneste trevejsmodel med eget mellemtoneelement.

Dynaudio-Excite-rosewood

Højttalerne, som er på vej ud i butikkerne hen over sommeren, vil findes i hvid eller sort lak eller rosentræ og valnødfinér for dem, som foretrækker det.

Efter første indtryk at dømme, vil jeg tro, at Excite-serien har et potentiale til at være attraktive højttalere for dem, som ønsker high-end lyd, uden samtidig at betale high-end pris.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

0
Lyd & Billede
Scroll to Top