Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Forfinet subwoofer fra REL

Med den nye R-528SE lover REL en subwoofer i referenceklasse.

Skrevet af / 05/03/2013 - 10:55
Forfinet subwoofer fra REL

Britiske REL er kendt for én ting: Subwoofere. De findes i alskens prisklasser, fra 3.500 op til omkring 35.000 kroner. R-serien er den næst billigste serie, med startpris på 9.000 kroner for R-218.

Den glimrende R-528 har tronet på toppen af serien til 14.000 kroner. Men nu kommer SE-versionen, som til 17.000 kroner forfiner basgengivelsen yderligere.

REL har udskiftet den indbyggede forstærker, men effekten er de samme 500 watt. Kabinettet er blevet opgraderet med ekstra afstivninger, og højttalerelementet har fået visse forbedringer.

Membraner af karbonfiber
R-528SE har fortsat samme opsætning med en fremadrettet 12-tommers bas med membran af karbonfiber, mens et passivt radiatorelement – også af karbon – slår nedad. Passiv radiator benyttes i stedet for basrefleks og har fordelen af at udligne overtryk og undertryk i kabinettet, når baselementet slår henholdsvis ind og ud. På den måde simuleres et større kabinet og udvider frekvensområdet, der bliver gengivet. En anden fordel er, at en passiv radiator ikke er udsat for forvrængningen, som en refleksport har som følge af friktion, når luft presses gennem en smal pibe.

Subwooferen er tilgængelig i håndpoleret, sort pianolak, og de adskiller sig endvidere fra standardversionen ved at logoet på toppen og siderne, såvel som fødderne, er beklædt i nikkebelagt krom, for et mere eksklusivt udseende.

Højniveau
Som alle subwoofere fra REL, anbefales R-528SE tilsluttet med højniveau tilslutninger, altså højttalerkabler – og ikke RCA-stik, ved lytning til musik i stereo. Et specielt kabel følger med til dette formål. På den måde får subwooferen nøjagtig det samme signal ind som højttalerne, og teorien er så, at den integreres bedre i lydbilledet og giver øget kontrast mellem svage og stærke signaler i basområdet. RCA-tilslutning bruges derimod når subwooferen skal bruges i en surroundopsætning.

Målene er temmelig kompakte af at huse to 12-tommer, omkring 40 x 45 x 43,5 cm. Vægten er 26 kg.

Pris: Ca. 17.000 kroner.

rel.net

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Djævelen har fået nye kræfter

Legendarisk forstærker genopstår

Live Podcast-episode fra Elgiganten Campus

High-end som du næppe har set før

Billigere streaming-receivere fra Yamaha

Gæt hvad dette er!

Scroll to Top