Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Får vi Tidal i high definition i 2016?

I løbet af næste år kan Tidal åbne for højtopløst streaming med MQA-codec'en.

Skrevet af / 04/12/2015 - 10:00
Får vi Tidal i high definition i 2016?

Musiktjenesten Tidal har allerede givet os musik i tabsfri cd-kvalitet. Det næste bliver mulighed for støtte for HD-kvalitet med den nye MQA-codec. Højtopløst musik kodet med denne teknologi vil kunne afspilles i den oprindelige form, som masteren blev produceret i.

Vi har tidligere skrevet om MQA-codec’en.

Genial pakning af lyd
Det er Meridian, der står bag MQA, som er en smart måde at pakke optagelser med frekvenser højere end 20 kHz. Kort fortalt bruger man som udgangspunkt standardard PCM-format med en digital ordlængde på 24 bit. Men da kun de 18 mest betydende bits indeholder musik – på grund af støjgulvet i enhver analog signalvej fra mikrofon til mikserpult – så bruges de 6 overflødige, mindst betydende bits i stedet som “opbevaringsplads” for de høje frekvenser. En proces, som Meridian kalder indkapsling, og som efter tabsfri komprimering kun kræver omkring 1 Mbit/s i båndbredde. Altså omtrent det samme som cd-kvalitet efter samme tabsfri komprimering. Og i modsætning til, hvad man skulle tro, øges mængden af ​​data – og dermed kravet til båndbredde – ikke i takt med med højere samplingfrekvens. De 6 mindst betydende bits har faktisk mere end tilstrækkelig kapacitet til at indeholde frekvenserne i både en 384 kHz og 768 kHz optagelse.

Bedre end PCM
Yderligere hævder Meridians Bob Stuart, at en 44,1 kHz lydoptagelse, der er kodet med MQA, lyder bedre end en konventionel PCM-optagelse med 96 kHz samplingfrekvens, fordi man på en snedig måde slipper for Nyquist-filtrering af de øverste frekvenser. Med nutidens teknologi PCM får man nemlig et præ-ekko af lyden lige ved filteret, hvilket er unaturligt. Som Bob Stuart siger: “En lyd starter ikke, før den begynder.

Tidal vil støtte MQA
Tidal har altid meldt klart ud, at de ønsker at støtte MQA-codec’en, og da Bob Stuart besøgte Norge i foråret, kunne Tidals Pål Bråtelund meddele, at de allerede havde en udvikler-version af afspilleren, der understøttede MQA.

Pål Bråtelund siger nu i følge magasinet What Hi-Fi, at “planerne om at begynde på at streame højtopløste filer i MQA-format til næste år er godt på vej.”

Overfor os er han dog lidt mere forbeholden, og svarer i en SMS, at: “Vi har demonstreret MQA i et stykke tid nu. Men jeg har ikke sagt, hvornår og hvordan det kommer.

Vi ved fra tidligere, at 2L vil være med i legen, og at Tidal ønsker at tilbyde omkring HD-5.000 albums til at begynde med, når MQA lanceres.

Krav til udstyret
På udstyrssiden får du brug for en MQA-kompatibel afspiller. Det kan for eksempel være en pc eller mobiltelefon med Tidal (når denne får MQA-support). DAC’en må også have MQA-kompatibilitet for at opnå fuld masterkvalitet, imens du med andre DACs vil få en lydstrøm i 16-bits PCM-lyd (cd-kvalitet).

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Argons bedste bliver bedre

High-end pladespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død - købes af Lenbrook

Denon laver en pladespiller igen

Nye tonearme til pladespillere

Kan du se, hvad der er nyt?

Lyd & Billede
Scroll to Top