Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Endelig bliver Hegel Roon Ready

Hegel lovede os Roon for næsten tre år siden, og nu kommer funktionen langt om længe. I første omgang til forstærkerne H120 og H190.

Skrevet af / 05/03/2022 - 11:00
Endelig bliver Hegel Roon Ready

Hegel er endelig begyndt at rulle en Roon-opdatering ud til deres produkter! De første, der får den, er H120 og H190, og snart vil det samme ske for H390 og H590.

Læs også Hegel H190 Hvad mon de har kommet i drikkevandet hos Hegel? Med den integrerede H190 sætter de endnu en gang ny standard i klassen.

Hvad er Roon?

Nu spekulerer du måske på, hvad Roon er. Jo, det er en brugerflade til afspilning af musik på PC og Mac. Hvor al ens lagrede musik er samlet i et lækkert redaktionelt, nærmest avisagtigt layout. Og hvor ens musikbibliotek bindes sammen med musik-streaming-tjenester som Tidal og Qobuz.

Musiksignalet går også uden om al PC’ens interne lydprocessering. Det betyder bl.a., at uanset hvad man har indstillet opløsningen på lydkortet til, vil den lyd, der kommer ud af Roon, beholde den oprindelige opløsning fra musikfilen. Som regel.

Læs også Roon Labs Nucleus+ Roon kan meget vel være verdens bedste til musik-streaming og multirumsafspilning. Her er netværksafspilleren, der kan løse det meste.

Blev lovet i 2019

Første gang vi skrev, at Hegel ville få Roon-understøttelse, var ved lanceringen af H390 i maj 2019, mens H120 egentlig skulle have været Roon Ready allerede ved lanceringen, som vi skrev i oktober 2019.

Det er derfor ikke nogen overraskelse, at Hegel har måttet tåle en del kritik på Roon-forummet i løbet af de sidste par år. Det kom så vidt, at de i august 2020 gik ud med følgende beklagelse:

“Vi annoncerede denne kommende funktion til presse og messepublikum for godt et år siden, og den er stadig ikke klar. Det ville være let at skyde skylden for forsinkelsen på en større ekstern begivenhed såsom coronakrisen, men det ville ikke være sandt. Sandheden er, at forsinkelsen ikke er forårsaget af én stor ekstern faktor, men snarere en række små interne ting, der tilsammen har holdt os tilbage.”

Video ovenfor: Journalistens anmeldelse af Hegel H120, da den blev testet i marts 2020.

H120 og H190 er først med Roon

Men nu er ventetiden ovre! I hvert fald for ejere af Hegel H120 og H190, som nu kan opdatere softwaren over internettet og dermed få Roon Ready-funktionalitet.

Det betyder i praksis, at Roon-brugere ikke længere behøver et USB-kabel for at afspille musik. Det er nok med et Ethernet-kabel til hjemmenetværket. Tidligere har man måttet bruge AirPlay for at få Roon-tilslutning på denne måde og så gå glip af højopløst musik-streaming.

Vi har prøvet

Vi har selv testet opdateringen med Hegel H120. Du kan finde firmware-opdateringen i opsætningsmenuen, som du kan få adgang til ved at holde play-knappen på fjernbetjeningen inde. Forstærkeren skal være koblet til internettet med et Ethernet-kabel.

Derefter er det bare at gå ind i Roon-programmet, vælge Settings og derefter Audio, så finder du forstærkeren i Roon Ready-oversigten. Aktivér den og giv den det ønskede navn.

Hegel H120 Roon Ready setup
Vi har prøvet Roon Ready-opdateringen på Hegel H120. (Video: Geir Gråbein Nordby)

Ikke bit perfect

Opmærksomme brugere vil opdage – ved at klikke på Signal Path – at uanset hvilken opløsning musikfilen har, vil den blive om-samplet til 105,47 kHz, før den går ind i forstærkerens DAC. En ret underlig opløsning, som det faktisk er første gang, vi har set. Hegel forklarer selv i en e-mail:

“Roon vil vise vores, indtil nu, tophemmelige signalbehandling for disse forstærkere. Det har været et af flere nøglepunkter for, hvordan vi har kunnet lave overkommelige, men rigtig gode DAC’er. Det kan skabe nogle kontroverser, så vi har lavet en særlig hjemmeside om det. Det er en velkendt sag blandt de allerbedste DAC-udviklere, så det er ikke bare noget, vi selv har fundet på.”

Grundlæggende handler det om, at det er rigtig godt i sig selv at have en DAC, der afspiller både PCM- og DSD-signaler “bit perfect”, men at det ikke nødvendigvis er det mest fornuftige i de lavere prislejer. At omkostningerne ved at lave en bit perfect DAC hurtigt kan blive uforholdsmæssig høje og stjæle budget fra vigtige komponenter som DAC-chippen eller de analoge kredsløb.

Derfor finder man en Hegel Optimized Clock i DAC’en i forstærkerne H95, H120 og H190, mens der sidder en bit perfect DAC i de dyrere sager.

Hegel H120 Roon signal path2
Digitalsignalet bliver om-samplet til 105,47 kHz. (Skærmskud fra Roon)

Fornøjelig lyd

Vi er ikke ingeniører og vil ikke udfordre Hegel på dette punkt. Det, vi ved, er at lyden af den i forvejen glimrende H120 gennem Roon-afspilleren er blevet endnu bedre efter Roon Ready-opdateringen.

Vi opfordrer på det kraftigste ejere af H120 og H190 til at prøve selv! Roon har en gratis prøveperiode på 14 dage, og derefter koster tjenesten 10 dollars om måneden, hvis man betaler årligt, eller 13 dollars ved månedlig betaling. Man kan også vælge et livstidsabonnement for 700 dollars (!).

Læs mere: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top