Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Nyhed

En Pass Labs-forstærker man har plads til

Pass Labs laver næsten kun enorme forstærkere. Klasse A-forstærkeren INT-25 er heller ikke nogen lilleput – bare mere kompakt end de andre.

Skrevet af / 21/02/2020 - 14:32
En Pass Labs-forstærker man har plads til

Nelson Pass er en veteran i hi-fi-branchen og kendt for sine forstærkere. Pass er blandt de mange, der mener – og blandt de få, der råber højt om det – at det ikke er nok at måle på en forstærker for at vide, hvordan den lyder. Man skal lytte!

Læs også: Vivid Audio Kaya 90 – jagten på det perfekte

Pass Labs bygger transistorforstærkere med digre udgangstrin, store kølefinner og enorme strømforsyninger. Alt sammen med komponenter fra øverste hylde og alt sammen for at lyde så godt som muligt, men også for at holde i en menneskealder.

INT-25 er mere kompakt

INT-25 er en mindre, integreret forstærker fra den amerikanske producent. Det er stadig en velvoksen sag med en kampvægt på 23 kilo, og med rimelig seriøse kølefinner. Men set ved siden af til andre Pass Labs-forstærkere skulle man næsten tro, at Rick Moranis havde været der med sin skrumpepistol.

INT-25 er mindre end andre Pass Labs-forstærkere, men den er bestemt ikke nogen lilleput. (Foto: Pass Labs)

Ren klasse A

Fordi forstærkeren og udgangstrinene er skrumpet, kræves der mindre kraft og enklere kredsløb med færre komponenter i signalvejen. Hvilket igen giver mindre forringelse over tid. Det gør også, at man kan lave en forstærker, der opererer i ren klasse A.

Pass Labs er overbevist om, at klasse A-drift lyder bedre end noget andet. Men det er ikke særlig effektivt, da forstærkeren arbejder på fuldt tryk – selv når der ikke er noget musiksignal at forstærke! Det er grunden til, at den slags forstærkere altid har lavere udgangseffekt end tilsvarende klasse AB-forstærkere.

I INT-25’s tilfælde taler vi 2 x 25 watt i klasse A, hvilket faktisk er meget respektabelt. Ikke mindst fordi det fordobles til 2 x 50 watt i 4 ohm.

Ét sæt udgangstransistorer pr. kanal

Pass har taget en ny transistorteknologi i brug, hvor man i stedet for stribevis af små parallelle udgangstransistorer bruger to gigantiske industritransistorer i udgangstrinet i hver kanal. Hver af disse tåler svimlende 700 watt og 40 ampere!

Med flere transistorer i udgangstrinet vil store dele af strømmen altid vælge at passere gennem den transistor med den laveste modstand. Det er grunden til, at det er uhyre vigtigt at vælge transistorer med den lavest mulige indbyrdes tolerance. Altså at de måler så ens som muligt. Men da de aldrig vil være helt ens, vil man altid få noget såkaldt “current hogging”, når man har flere transistorer, der arbejder parallelt. Det har Pass Labs elimineret med INT-25.

Et nyt bias-kredsløb overvåger og kompenserer for temperaturændringer, og transistorerne er koblet direkte til højttalerne uden ballastmodstande for at få den mindst mulige forvrængning og den højest mulige dæmpningsfaktor (i dette tilfælde 500:1). Det skal også forbedre klasse A-driften med lavimpedans-højttalere.

På bagsiden finder man tre RCA-indgange. That’s it! (Foto: Pass Labs)

Ingen balanceret indgang

Indgangstrinet på er forstærkeren er single-ended. Det er med til at holde prisen nede (efter Pass-målestok), da komponentforbruget halveres. Derfor er der heller ingen balancerede XLR-indgange på bagsiden. Kun tre analoge RCA-indgange. Du finder også udgang til et enkelt højttalerpar her. Men der er ingen andre udgange, så du f.eks. kan tilføje en XA-25 effektforstærker og bi-ampe.

Pris

Prisen på Pass Labs INT-25 er høj, men ikke helt umulig for ægte entusiaster: 7.250 dollars (ca. 49.000 kroner). Danske gebyrer kommer oveni ved bestilling fra udlandet.

Fakta

 • Type: Integreret klasse A-forstærker
 • Effekt: 25 W rms @ 8 ohm / 50 W rms @ 4 ohm
 • Harmonisk forvrængning: 0,1 % @ 25 W, 8 ohm, 1 kHz
 • Båndbredde: 100 kHz (DC -2 dB)
 • Indgangsimpedans: 48.000 ohm
 • Dæmpningsfaktor: 500:1
 • Analoge indgange: 3 x RCA
 • Gain: 26 dB
 • Mål: 43 x 15 x 45,5 cm
 • Vægt: 23 kg
 • Finish: Sølv

 

passlabs.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top