Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Diamanthøjttaleren

Den lille Raidho C1.1 er en af de bedste højttalere, vi har hørt. Nu kommer en ny version med diamantmembran!

Skrevet af / 03/01/2013 - 13:06
Diamanthøjttaleren

Jep, du læste rigtigt, diamant. Raidho har leget og eksperimenteret sig frem til en membrantype, som ikke bare bruger diamantstruktur, men faktisk er lavet på samme måde, som naturen selv laver diamanter. Well, i hvert fald næsten. Mens naturens egne diamanter er klare, når de er slebet og forædlet, er industrielle diamanter ikke gennemsigtige og kan desuden formes til foretrukken størrelse og tykkelse.

Samtidig med at man beholder den triangelformede krystalstruktur, som er med til at gøre diamanten så hård.

Raidho har tidligere brugt en hård keramisk aluminiumoksidstruktur på deres membraner.

Den gamle membranstruktur har en hårdhed på 9 på Morhs skala for hårdhed, mens diamant havner på 10. Ikke store forskelle måske, men skalaen er ikke logaritmisk, og diamant er faktisk 140 gange hårdere end den keramiske struktur i membranen i C1.1.

Det betyder, at man kan flytte resonansfrekvensen over 20 kHz og dæmpe den med mere end 36 dB, således at den ikke påvirker membranens egenskaber negativt og farver lyden.

Diamantlaget på membranen i D1 (se billedet), D2 og D3 er ”skudt” på en keramisk overflade med en hastighed omtrent på linje med lys og lægger et 10 mikrometer lag på den keramiske overflade. Således har Raiho klaret at lave en let, stiv og død membranoverflade, næsten blottet for resonanser og hørbare farvninger.

Raidhos diamantserie præsenteres på CES 2013 i Las Vegas og estimeret pris for D1 er 25.500 USD i sort og 28.500 USD i valnød, med stativer.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Live Podcast-episode fra Elgiganten Campus

High-end som du næppe har set før

Billigere streaming-receivere fra Yamaha

Gæt hvad dette er!

Burmester præsenterer ny forstærker

Kraftig forstærker til streaming

Scroll to Top