TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Det ligger i luften!

Vil du have du saftig lyd uden synlige ledninger? Læs vores guide til trådløse lydprodukter!

forfatter
Publiceret 07/05/2013 - 08:35

Nogle teknologier ved man ikke, at man har brug for, før de findes. Men når først de er der, klarer man sig ikke uden! Det er absolut tilfældet med trådløse netværk og internettilslutninger, som har gjort det muligt at være tilsluttet hvor som helst når som helst. Teknologien har revolutioneret den måde, vi kommunikerer med omverdenen på – og har samtidig lagt grundlaget for en ny generation af trådløse gadgets, herunder tablets. Der sælges næppe et apparat i dag, som ikke kan kommunikere med netværk på en eller anden måde.

Den trådløse teknik har for længst også nået lydverdenen. Der findes i dag en mængde lydprodukter, som henter musikken direkte fra netværket og kan styres med tablet eller mobil. Men hvad er egentlig forskellene, og hvad bør man tænke på, før man køber et trådløst musikanlæg?

Hvad er trådløs lyd?
Trådløs lyd er kort fortalt overførsel af lydsignaler fra én enhed til en anden, også kaldet streaming. Musikken streames enten direkte fra internettet (via tjenester som WiMP, Spotify og Qobuz), fra en lokal harddisk med lagret musik eller fra tablet eller smartphone. Desuden kan de fleste trådløse musikafspillere også fjernstyres fra mobiltelefon eller tablet ved at downloade den rette applikation.

Fælles for alle trådløse anlæg er altså, at en eller anden del af lydoverførslen sker uden ledning. Det kan være streaming af musik fra netværket til anlægget, direkte til aktive højttalere eller en kombination. Hvilken løsning der passer bedst, kommer an på, hvor omfattende lydgengivelse du ønsker, og i hvor mange rum du ønsker at spille. Du kan købe en fritstående, komplet højttaler, et større multirumssystem eller en musikafspiller beregnet til at tilslutte dit eksisterende anlæg.

Lidt om teknikken

Uanset hvor revolutionerende det kan virke, så er trådløs lyd ikke noget nyt, men er baseret på den over hundrede år gamle radioteknik. Forskellen er, at trådløse netværk opererer på langt højere frekvenser end traditionel radio og bruger digitale signaler, som kan overføre store datamængder.

Wi-Fi
Wi-Fi er en fællesbetegnelse for trådløse netværk, som bruger frekvensbåndet 2,4 GHz. Al information, hvad enten det er internet, musik, billeder eller styresignaler, streames digitalt over netværket som 0’er og 1-taller. For at de forskellige apparater skal kunne kommunikere med hinanden, må de tale samme sprog. Det sprog hedder Universal Plug and Play (UPnP), en international standardprotokol, som gør det muligt for to enheder at kommunikere med hinanden direkte over et netværk.

Wi-Fi Direct
Trådløse produkter kræver sædvanligvis en separat trådløs router for at kommunikere med hinanden, men nu findes også teknologien Wi-Fi Direct, som lader kompatible enheder oprette deres eget lokale netværk og kommunikere direkte.

DLNA
DLNA (Digital Living Network Alliance) er et internationalt samarbejde mellem producenterne inden for audio/videomarkedet. DLNA specificerer retningslinjer, som skal gøre det nemt for forskellige typer hjemme-elektronik som computere, håndholdte enheder og andet lyd- og billedudstyr at kommunikere med hinanden via UPnP.

Bluetooth
Bluetooth er en trådløs teknologi, som opretter et personligt datanetværk mellem en eller flere enheder inden for en begrænset rækkevidde. Bluetooth er en veletableret standard, som understøttes af de fleste mobiltelefoner.

AirPlay
Er Apples trådløse standard, der gør det muligt for en række lydprodukter at modtage streamet musik direkte fra Apple-produkter som iPod, iPhone og iPad over et netværk. Produkter, der understøtter AirPlay, kan også modtage musik direkte fra en computer med iTunes installeret.

NFC
NFC (Near Field Communication) er en standard for smartphones og lignende enheder, som er en hurtig måde at aktivere direkte radiokommunikation via Bluetooth eller Wi-Fi på. Forbindelsen sker ved at holde enhederne i umiddelbar nærhed af hinanden. NFC er i færd med at brede sig til mange trådløse højttalere, hvor du kan få kontakt med mobilen ved ganske enkelt at holde den ind til højttaleren nogle sekunder.

Internetradio

Tivoli_Audio_Networks

Eksempel: Tivoli Audio Networks

En internetradio er måske den mest udbredte trådløse musikafspiller. Ud over at kunne modtage “ægte” radio som DAB/FM kan en internetradio også tilslutte sig til Wi-Fi-netværk og modtage de mange tusind radiokanaler, der er tilgængelige via nettet. Nogle internetradioer understøtter desuden streaming af musik fra diverse musiktjenester eller lokale netværk.

Fordele
En internetradio giver billig, hurtig og nem adgang til live musik og underholdning. Nogle modeller understøtter også DAB/FM og har docking til iPhone.

Ulemper
En lille internetradio giver sjældent særlig kraftig lyd og er derfor bedst egnet til baggrundsmusik. Funktionaliteten er ofte begrænset og ikke særlig velegnet til streaming fra bærbare enheder. I dag findes der også egne apps, som dækker behovet for internetradio.

Bluetooth-højttalere

Sony-SRS-BTX300_White_NFC

Eksempel: Sony SRS-BTX300

Kategorien Bluetooth-højttalere er en af de hurtigst voksende inden for bærbar og trådløs lyd. I stedet for at tilslutte sig netværket via Wi-Fi kobler disse højttalere sig direkte til din mobil eller tablet. Ideelt og smart, hvis du ikke behøver stor rækkevidde.

Fordele
Bluetooth-højttalere er ofte små og portable, med genopladelige batterier, så de kan tages med på stranden eller skibakken. USB-indgang gør, at de også kan fungere som pc-højttalere eller oplade mobiltelefonen.

Ulemper
Begrænset trådløs rækkevidde. Små fysiske mål giver som regel begrænset tryk i lyden, men der findes nogle hæderlige undtagelser, som lyder rigtig fint.

AirPlay-højttalere

Philips Fidelio Soundsphere

Eksempel: Philips Fidelio

Der findes nu et stort udvalg af højttalere, både stereo og alt-i-én løsninger, som understøtter AirPlay. En AirPlay-højttaler dukker automatisk op på netværket som en kompatibel lydenhed til iPhone, iPad og iTunes. Bare vælg lydenhed og spil dine favoritsange.

Fordele
Stort udvalg af højttalere i en række pris- og kvalitetsklasser, som alle giver hurtig og nem adgang til bedre lyd fra alle dine Apple-enheder.

Ulemper
Begrænset brugsområde. Ikke alle AirPlay-højttalere har lige god understøttelse af andre overførselsstandarder, såsom DLNA, og ikke nødvendigvis lige god adgang til musiktjenester som Spotify (de har dog ofte adgang alligevel via iPhone). Lydkvaliteten via AirPlay er begrænset opad til cd-kvalitet.

Trådløs musikafspiller

Sonos_All_W

Eksempel: Sonos

Sonos er et godt eksempel på et velfungerende trådløst musiksystem, som bruger trådløs teknik til både download, streaming og betjening af anlægget. Det, der er specielt ved Sonos, er at produkterne bruger det almindelige Wi-Fi netværk til at kommunikere med andre enheder, men benytter et eget, lukket netværk til at overføre lyd til de forskellige enheder. Det gør systemet vældig stabilt og velegnet til brug i flere rum. Sonos-produkter findes i mange varianter – lige fra rene musikafspillere og forstærkere til komplette højttalerløsninger.

Fordele
Sonos er et vældig stabilt, velfungerende multirumssystem, som giver mange muligheder. Indbygget understøttelse af musiktjenester som WiMP og Spotify. Musikafspilningen styres nemt med egen Controller-app til iPhone og iPad.

Ulemper
Sonos understøtter ikke højopløste musikfiler (24 bit/96 kHz), men er begrænset opad til cd-kvalitet (16 bit).

Hi-fi musikafspiller med streaming

Marantz_NA7004

Eksempel: Marantz NA7004

Her er alternativet for dig, som har et traditionelt stereoanlæg og vil udskifte cd-afspilleren: En trådløs, netværksbaseret hi-fi musikafspiller. Disse kan streame musik direkte fra internettet (nogle understøtter også AirPlay), men er allermest beregnet til at afspille højopløste musikfiler fra harddisk. Musikken konverterer du fra din cd-samling eller køber og downloader fra nettet. Der findes i dag en række musikbutikker på nettet, som tilbyder download af albums i studiekvalitet (24 bit/96 kHz), og for at afspille dem har du brug for en kompatibel musikafspiller.

Fordele
For dig, som er optaget af højest mulig lydkvalitet. Højopløste musikfiler er hi-fi-alternativet til komprimerede MP3-filer og giver plads for endnu bedre lydkvalitet end cd.

Ulemper
Høj pris. Hi-fi musikafspillere er udstyret med dyre D/A-konvertere og analoge udgangstrin, som trækker prisen op. En anden ulempe er, at brugervenligheden kan halte i forhold til billigere løsninger som Sonos og AirPlay. Men også her findes der hæderlige undtagelser. Bemærk: Selv om musikafspillerne er trådløse, kan det være en fordel med kablet tilslutning (Ethernet) for stabil afspilning af højopløste musikfiler.

 

Trådløse hi-fi-højttalere

FT_05.indd

Eksempel: Dynaudio Xeo 3

Dynaudio Xeo 3 er en fuldaktiv trådløs højttaler. De to stereohøjttalere indeholder forstærkere, aktivt delefilter og D/A-konvertere, som sørger for meget høj lydkvalitet. Højttalerne kobler sig ikke til det almindelige trådløse netværk, men kommunikerer i stedet direkte med Dynaudios egen sender over en egen kanal på 2,4 GHz båndet, med en rækkevidde på 50 meter. Den lille sender har tre fysiske lydindgange, inklusive optisk og USB-digitalindgang. Kildevalg og lydstyrke styres fra den medfølgende fjernbetjening.

Fordele
Dynaudios løsning giver høj lydkvalitet, og du kan tilslutte andre lydkilder som tv og Blu-ray direkte til koblingsboksen.

Ulemper
Højttalerløsningen er ikke fuldstændig trådløs. Du kan ikke streame musik direkte til højttalerne fra smartphone eller tablet – alt må gå via koblingsboksen. Xeo 3 understøtter heller ikke højopløste musikfiler.

Forstærker/receiver med indbygget streaming

Pioneer VSX-1021-K_iPhone

Eksempel: Pioneer VSX-1022

Streaming-teknologien kommer nu også indbygget i alt fra billige surround-receivere til dyrere stereoforstærkere. Forstærkerne kobler sig til netværket og får adgang til den musiksamling, du har lagret på harddisken. Nogle forstærkere understøtter også AirPlay eller DLNA/UPnP og kan styres med tablet eller smartphone.

Fordele
For dig, der skal bygge et mere omfattende anlæg, kan det være fint at købe en forstærker, som har indbygget trådløs lyd – så slipper du for at købe ekstra bokse.

Ulemper

En separat forstærker bliver nødvendigvis en del af et større system og er ikke vejen at gå, hvis du bare skal have bedre lyd i køkkenet eller soveværelset.

Trådløse pc-højttalere

Logitech_Z906

Eksempel: Logitech Z906

Logitechs pc-højttalere kan leveres med en egen Bluetooth-adapter, som gør dem til et trådløst lydsystem. Z906 er deres største system med kompakte, men kraftfulde højttalere, som desuden er THX-godkendt til pc-brug.

Fordele
Du kan få bedre lyd fra pc’en, samtidig med at du kan bruge højttalerne sammen med bærbare enheder som mobil og tablet. Smart, hvis du bare skal have lidt federe lyd, når du f.eks. ser film eller spiller spil på din tablet.

Ulemper
Selve højttalerne er ikke trådløse, men får signal via den forstærker, som sidder monteret i bashøjttaleren. Det er kun opkoblingen til hovedenheden, der er trådløs.

 

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Ny CD-afspiller fra Marantz Marantz CD 60 er en spritny, moderne CD-afspiller med premiumkomponenter til en fornuftig pris.
Pladespiller til Metallica-skiver Blandt Pro-Jects mange nyheder på High End-messen faldt vi for denne Metallica-inspirerede pladespiller.
Lyd & Billede Podcast: Episode 2 Stadig smartere produkter volder problemer, når softwaren ikke fungerer. Vi forklarer, hvorfor trådløse hovedtelefoner ikke er bedst, og hvilken slags træningsur der er bedst.
High End 2022: Nye forstærkere og CD-afspiller(!) fra Denon Integreret forstærker med HEOS og en CD-afspiller afsløret ved München-messens åbning.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend