Der er CD-afspillere, og så er der CD-afspillere

Man kan ikke klandre Esoteric, når det gælder finish og teknologi, men kan vi diskutere prisen?
forfatter

At high-end er ensbetydende med dyrt, er ikke altid sandt. Det kan dreje sig om mange penge, men så må man spørge sig selv, hvad man får for pengene.

Nogle gange undrer vi os også, for det er ikke alt, hvad vi tester, der ser ud – eller lyder – som en million.

Hos japanske Esoteric går man op i, at det både skal se godt ud og lyde godt, og derfor er deres CD-afspillere bygget som panservogne med mildest talt avanceret og dyr teknologi indeni. Deraf prisen, vil vi tro.

(Foto: Esoteric)

De for nyligt opgraderede SACD/CD-afspillere i det, som Esoteric ville kalde mellemprisklassen, har fået nye afspilningsmekanismer og flere tekniske opgraderinger.

Afspillerne i den nye XD-serie er næsten identiske; det er ikke let at se forskel på K-10XD og K-03XD, men nogle forskelle er der.

Den dyreste af dem, K-01XD, har Esoterics nye afspilningsmekanisme Atlas 01 med en 2 cm tyk stålbro, der holder det roterende leje stabilt og dæmper vibrationer med ren og skær masse. CD’erne spændes fast før afspilning, og det skulle give overlegen læsepræcision.

I den billigere K-03XD er der den samme mekanisme, men her har Atlas 03, som den hedder, en lidt tyndere 18 mm bro.

Annonce
(Foto: Esoteric)

De anvender begge Esoterics Master Sound Discrete DAC, som blev introduceret i den svinedyre Grandioso D1X-afspiller. Konfigurationen er nedskaleret lidt, men de to CD-afspillere bruger stadig en clock pr. DAC-kredsløb.

Afspillerne har USB-indgang, der understøtter 22,5 MHz DSD med asynkron overførsel til DAC’en, og PCM-signaler kan opsamples til 768 kHz, ligesom afspillerne kan lave PCM-til-DSD-konvertering. De kan også afspille MQA-filer og har fuld afkodning af MQA fra alle indgange, inklusive USB.

Priserne afspejler forhåbentlig de to CD-afspilleres formåen, for 175.000 kroner for K-01XD er ikke småpenge. K-03XD er lidt mere overkommelig med en pris på 115.000 kroner, men vi taler afgjort ultra-high-end her.

(Foto: Esoteric)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også