Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Billigere Exakt fra Linn

Linns avancerede Exakt-lydteknik bliver nu tilgængelig i den (lidt) billigere Akurate-serie.

Skrevet af / 09/05/2014 - 11:00
Billigere Exakt fra Linn

I forbindelse med sit 40-års jubilæum lancerede skotske Linn i fjor sin nye reference-high-end-serie, Klimax Exakt. Med digital musikstreaming direkte fra hovedenheden Klimax Exakt DSM til de fuldt aktive højttalere Klimax Exakt 350 er dette et diskret, men særdeles vellydende high-end-musikanlæg. Der er bare lige det med prisen.

Nu introduceres teknikken i den (alt er relativt!) noget billigere Akurate-serie. Det nye Akurate Exakt-system består af den kombinerede musikafspiller og forforstærker Akurate Exakt DSM, samt en ny udgave af de aktive Akubarik-højttalere.

AK-DSM-Blk-3QL-72dpi

Systemet ser umiddelbart enkelt ud, men det er bare på overfladen. Hovedenheden kan afspille højtopløste musikfiler via netværk, samt modtage audio- og videosignaler via HDMI. Vinyl-fans er også tilgodeset med et indbygget RIAA-trin, og kender vi producenten af den legendariske LP12 ret, er denne nok også af høj kvalitet.

ADSM_Rear_72dpi
DSM hovedenheden har både analog, digital, HDMI- samt netværkstilkobling. Derefter sender den signalet videre til højttalerne via Ethernet/Cat5e-kabler.

Signaloverførsel til højttalerne sker ikke med normale højttaler- eller signalkabler, men digitalt gennem Ethernet/Cat5e-kabler. Linn selv kalder interfacet Exakt Link. På bagsiden af højttalerne finder man forstærkermodulerne og Exakt delefilteret, som består af en avanceret DSP og rumkorrektionsenhed, samt egne D/A-konvertere for hver af de fem forstærkerkanaler. Disse driver så højttalerenhederne (superdiskant, diskant, mellemtone, øvre bas og subbas) direkte.

Akubarik-Exakt-Connectors-Detail-72dpi_0

Et digitalt delefilter giver konstruktøren større kontrol over det lydmæssige resultatet end tidligere muligt. Til at begynde med kan hver enkelt højttaler opmåles nøjagtigt på fabrikken, hvor selv bittesmå dB-afvigelser kan korrigeres digitalt. Det bliver desuden mulig at kompensere for fase- og tidsforskelle mellem højttalerenhedere i langt højere grad end med analoge delefiltre. DSP-delen kan endvidere optimere lyden til akustikken i lytterummet, selv når højttalerne ikke er ideelt placeret.

Passer til flere højttalere

Klimax.Exakt_.Tunebox-2

Exakt-teknikken vil også blive tilgængelig med eksisterende Linn-højttalere. Fritstående Exakt-delefiltre (Linn kalder dem Tuneboxes) er lanceret til Akurate 242, samt de ældre topmodeller Keltik og Komri. Det kan også tænkes at populære højttalere fra andre producenter vil blive tilføjet til Exakt-databasen hen ad vejen. Da delefiltrene er digitale, vil man nemlig kunne downloade filterprofiler fra nettet. Tunebox’ene har analoge udgange, og kan derfor også benyttes med forstærkere fra andre fabrikanter, når bare man har nok kanaler til rådighed.

I Akurate-form bliver prisen i nabolaget til en kvart million for et komplet anlæg. Men vi kan altid håbe, at Linn vil med tiden genbruge erfaringerne i den rimeligere Majik-serie.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

FiiO genopliver Discman'en

Ny topmodel i Regas MM pickup-serie

Gennemsigtig kassetteafspiller vækker begejstring

Kompakt streaming-forstærker

Forstærkeren "ingen" har råd til

Airplay: Lossless, så lossy, så lossless igen

Måske mangler du sådan en?

Får længe ventede funktioner

Rekord i antal højttalere

Ny pickup-generation fra Rega

Forbedring af flagskibet

Ny streamer fra McIntosh

Scroll to Top