Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Kommentar

Bedre lyd med ren strøm

Ren strøm bliver vigtigere, jo dyrere og bedre hi-fi-komponenter man har. Du har brug for et strømfilter!

Skrevet af / 29/01/2022 - 18:03
Bedre lyd med ren strøm
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Når det gælder hi-fi og jagten på bedre lyd, er der nogle kategorier, jeg skyr som pesten. Ikke nødvendigvis fordi det er humbug og overtro (det er der også meget af), men fordi jeg ikke kan finde nogen videnskabelig logik i, at det skulle virke. Dæmpefødder til mange tusind kroner til både forstærkere og digitale kilder står højt på listen over ting, jeg aldrig kommer til at teste.

Strømprodukter var også på den liste i mange år. Ganske vist har jeg i mit voksenliv overværet sessioner på hi-fi-messer, hvor det var svært at påstå, at man ikke kunne høre forskel, selv mellem to forskellige strømkabler. Men på vej hjem holdt jeg op med at tænke på det og gik tilbage til mit hi-fi-anlæg plugget direkte i væggen med uskærmede, sorte strømkabler. Og fik bekræftet, at ja, det lød stadig godt.

KeithMartin scaled 1
Keith Martin fra IsoTek demonstrerede Corvus for os i Oslo Hi-Fi Center i 2017. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Når lyset bliver ved med at brænde

Der gik mange år, før jeg satte mig for at udforske det dér med strøm. Jeg havde hørt flere forklaringer på, hvorfor det er vigtigt, men købte det egentlig ikke.

Det var under en seance med Keith Martin fra IsoTek, at lyset blev tændt, og siden har det nægtet at slukke igen.

“Kort fortalt har du to typer støj i lysnettet derhjemme,” sagde Keith tilbage i 2017. “Der er differentialstøj, hvor alle produkter, der er sluttet til en stikkontakt, sender støj tilbage i elnettet og påvirker hinanden. Og så er der fællesstøj (common mode noise), altså RF-støj eller elektromagnetisk interferens (EMI), som al distribueret strøm er ‘smittet’ med. Det er, fordi alle strømførende ledere fungerer som antenner og lækker støj til hinanden.”

Shunyata 60 Hz stoy for og etter
Shunyatas egne målinger af 60 Hz støj, med og uden deres filter. (Grafik: Shunyata)

Elektromagnetisk støj

Vi lever med elektromagnetisk støj omkring os hele tiden. Og man behøver ikke at bo tæt på et kraftværk eller under en højspændingsledning for at være udsat. En switch-mode strømforsyning alene kan lave ballade. Du ved, sådan en klods, man plugger i et stik væggen, og som giver strøm til internet-routeren eller den bærbare, eller oplader mobiltelefonen. Hvis du tænker over det eller bare tager en rundtur i dit hus, vil det gå op for dig, at der er switch-mode strøm overalt.

Dit TV, din parabolmodtager, soundbar, printer og PC, dine trådløse multirumshøjttalere og det meste andet i hjemmet, bortset fra hvidevarerne, bruger switch-mode strømforsyninger. De er nemlig meget hurtigere og mere effektive til at levere den strøm, apparaterne har brug for, end lineære strømforsyninger. Ulempen er, at sådan en strømforsyning laver en pæn portion elektromekanisk støj.

De almindelige sorte strømkabler kan gøre problemet værre.

“Et stykke kabel er en leder, som igen er en antenne. Uanset om det ligger på jorden eller er trukket vertikalt, vil det opfange radiofrekvenser, ligesom teleskopantennen på din bordradio. Og alle disse billige sorte 100 kroners strømkabler er frygtelig dårlige i forbindelse med det her,” siger Keith.

psu Standard EU scaled 1
Hjemmet er fuld af switch-mode strømforsyninger, som er slemme støjkilder. (Foto: Creative Commons)

Differentialstøj

Den anden type støj, differentialstøj, hvor produkter, der er sluttet til samme strømnetværk, “smitter” støj til hinanden, er måske et større problem for hi-fi-anlægget.

Igen er switch-mode strømforsyninger værst. De giver meget mere differentialstøj end lineære strømforsyninger, og når man lægger al støjen sammen, får man meget mere forvrængning på elnettet med switch-mode strømforsyninger end med traditionelle.

Du har brug for et effektivt strømfilter

Af de nævnte årsager vil jeg argumentere for et godt strømfilter. Og efter at have hørt og testet nogle stykker af slagsen er jeg endnu mere sikker i min sag. Som en bonus får man også et effektivt overspændingsværn med i købet.

Isotek EVO3 Corvus Initium2 scaled 1
IsoTek EVO3 Corvus er et overkommeligt strømfilter, som giver lydkvaliteten fra de tilsluttede komponenter et stort løft. Hele ni udtag giver en ekstra god samlet effekt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

IsoTek EVO3 Corvus: Imponerende god

Den største aha-oplevelse fik jeg med det billige strømfilter EVO3 Corvus fra IsoTek. I stedet for at gøre ingenting, som jeg lidt havde forventet, løftede det lydkvaliteten fra mine eksisterende komponenter i en sådan grad, at jeg bare ikke kunne sende det tilbage igen. Det virkede, som om lyden var helt i fase for første gang, og det, jeg tidligere troede var et godt stereoperspektiv, lød pludselig grumset og sløret.

For 6.000 kroner giver Corvus-filteret en effektiv filtrering til hele ni komponenter, så man kan tilslutte alle sine hi-fi-komponenter og mere til. Forbedringen sker så i hvert eneste led i kæden, og jeg lover dig, at det gør et godt hi-fi-anlæg endnu bedre.

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II er en god forstærker til prisen, men det er ikke her, man skal bekymre sig om strømfilter og ren strøm. (Foto: Tangent)

Mindre forskel med billige komponenter

Forskellen var derimod mindre med dårligere udstyr. En billig forstærker til under 5.000 kroner har ofte en så dårlig en strømforsyning alligevel, at det ikke gør den meget bedre, hvis den får ren strøm. Men hvis man har et stik tilovers i sit filter, skal den selvfølgelig tilsluttes alligevel. Om ikke andet, så slipper man for, at den forurener elnettet yderligere.

I Corvus-filteret er ingen af stikkene serieforbundet, men er alle individuelt direkte koblet til filteret indeni. De smitter således ikke hinanden med differentialstøj.

Det største kompromis er, at de deler det samme filter, og lyden kunne have været endnu bedre, hvis alle stikkene havde hver sit filter. Dermed er det muligt at få endnu bedre lyd. Men det næste trin op ad kvalitetsstigen vil ikke gøre et lige så stort udslag. Herfra koster enhver lille forbedring mange penge.

Shunyata Hydra Delta D6 scaled 1
Shunyata Hydra Delta D6 hjælper virkelig på lyden, men den koster så også 29.000 kroner. (Foto: Lasse Svendsen)

Shunyata Hydra Delta 6: Vi taber kæben

Med Corvus blev jeg bidt af strømbacillen. Jo dyrere og bedre produkt der var tilsluttet, jo større var forskellen som regel i lydkvalitet mellem at bruge filteret eller ej.

Det spillede egentlig ikke nogen rolle, om forstærkeren var såkaldt digital. “Digital” kan bare betyde, at den har en switch-mode strømforsyning, men der kan også være forskel på selve måden at forstærke på. Uanset om det var Hegel, McIntosh eller Devialet, der var tilkoblet, var forskellen dog tydelig.

Læs også Bedre lyd med strømstyring Støj er noget, man absolut ikke vil have, og strømrensning er en effektiv måde at slippe af med støjen på.

Men der er stadig plads til forbedring. Det opdagede vi, da vi fik Shunyata Hydra Delta D6 ind til test sidste år. Der blev vi næsten mere irriteret end imponeret over, hvor meget strømfiltrering havde at sige:

Det virkede, som om de store Sonus faber-højttalere forsvandt i den blå luft, og rummet udvidede sig. Klaverlyden hang kraftigt midt i rummet, og vokaler flød vægtløst rundt, mens basdynamikken naglede os til Ekornes-stolene.

Vi så på hinanden igen, Geir slog ud med armene, og jeg sank resigneret ned i den orange stol. For fanden da,” skrev Lasse Svendsen dengang.

Shunyatas strømkabler og filtre er som udgangspunkt produkter fra søsterselskabet Clear Image Scientific, der laver kabler og strømstyring til medicinsk udstyr, hvor det er afgørende, at man kan aflæse data som f.eks. hjerterytme uden interferens eller støj på signalet.

Det er ikke lige så vigtigt med god lyd, som at hjertet slår rigtigt, men princippet fungerer mindst lige så godt på audiofilt udstyr, mener Shunyata, der selvfølgelig har mere eksklusive kabinetter på deres produkter.

IsoTek EVO3 Sigmas 989x555 1 IsoTek EVO3 Sigmas rear 989x555 1
<
>
IsoTek EVO3 Sigmas har to 16 volt udtag og fire 10 volt. Den fungerer glimrende – det skulle da også bare mangle til 29.000 kroner. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

IsoTek EVO3 Sigmas: Endnu tættere på himlen

IsoTek og Shunyata har forskellige tilgange til det samme problem, men de fungerer begge glimrende.

For tiden har jeg IsoTek EVO3 Sigmas derhjemme. Et langt dyrere filter end Corvus og monteret i et gedigent hi-fi-kabinet. Her får man to 16 ampere stik til meget strømkrævende komponenter – f.eks. et par mono-effektforstærkere eller et par aktive højttalere.

Derudover er der fire 10 ampere stik til komponenter, som har brug for mindre kraft. Forforstærker, DAC og hovedtelefonforstærker kan alle plugges i her. I Sigmas er alle stik koblet til hver sit dedikerede filter, hvor Corvus har ét fælles filter, som alle stikkene deles om.

Ud over mine hi-fi-komponenter har jeg min stationære PC tilsluttet, med en 1000 watt strømforsyning og en processor og en GPU, der konstant hiver i strømforsyningen og normalt vil forurene elnettet. Opsætningen inkluderer også den fantastiske forstærker Devialet Expert 250 Pro.

EVO3 Sigmas er ikke noget nyt filter, men blev lanceret tilbage i 2014. Men en god konstruktion er en god konstruktion, og det leverer varen på fantastisk vis. Skaller lag på lag af støj væk og afslører musikken i al sin rene pragt.

Jo mere dynamik der er i musikken, jo mere taber man kæben. Klassisk musik åbenbarer sig, mens instrumenterne i blues og jazz får lov til at udfolde sig frit. Næsten som at føle, at lokalet fyldes med cigarrøg og svedlugt fra jazzklubben.

Sbooster BOTWII scaled 1
Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5 volt version har fået en fast plads foran journalistens USB-DAC. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Udskift de små strømforsyninger

Endelig vil jeg lige slå et slag for at udskifte de dårlige switch-mode strømforsyninger, især på udsatte produkter som pladespillere og DAC’er.

F.eks. har jeg et problem med strømforsyningen til den nævnte PC med hørbar støj, der forplanter sig til det USB-kabel, der går ind i min DAC. Nogle DAC’er er værre end andre, men ingen af dem slipper helt af med støjen. Hver gang jeg trækker musen hen over musemåtten, lyder der en svag elektrisk brummen, som forplanter sig til DAC’en. Ja, også digitale komponenter har i allerhøjeste grad analoge problemer.

Løsningen var at cutte den strømførende ledning i USB-kablet og erstatte den med ren strøm, i dette tilfælde fra en Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5 volts udgave.

Den bruger jeg nu, uanset om jeg skal drive en USB-DAC, der får al strøm gennem USB-kablet, eller jeg skal bruge USB-indgangen på en DAC, der har sin egen strømforsyning. Resultatet er i begge tilfælde, at den hørbare støj ikke alene er væk, lyden er også markant bedre.

Strøm gør virkelig en forskel

Uden at jeg helt forstår det tekniske ved strømforurening, og hvad et strømfilter rent faktisk gør, så er der ingen tvivl om, at det har en effekt. I nogle tilfælde en stor effekt. Lyden bliver markant renere, og stereoperspektivet mere skarpt fokuseret med et strømfilter, der virker.

De kommer i forskellige prisklasser og former, og nogle fungerer bedre end andre. Og husk: Når du først har investeret i et filter, giver det meget mere mening med ordentlige strømkabler. Men du behøver ikke at gå amok af den grund – det vigtigste er, at kablerne er godt afskærmet. Sådan nogle kabler kan du få for under en tusse.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

3 kommentarer til “Bedre lyd med ren strøm”

 1. Søren Løvfelt

  Det her minder om “kabel teorierne”. Køb et af vores fantastiske kabler, og din hi-fi vil få dig til at ville gå i kloster. Okay nu har jeg ikke hørt de forskelle i taler om her, men efter jeg fandt ud af kabel hoaxen, er jeg nok et svært tilfælde. Tak for testen venner.

  Søren Løvfelt Larsen
  KEF LS 50W II, KC 62 over NAS.

 2. Thorkil Vad Jessen

  Jeg troede heller ikke på at strømskinner havde en effekt på lyden, indtil en hifi-medarbejder gav mig lov til gratis at afprøve en Isotek Evo3 Polaris strømskinne.
  Og ja, det var endog meget tydelig forskel. Jeg vil sige en bedre investering end at købe endnu dyrere højtalerkabler.
  Og så blev billedet på mit TV faktisk også en del bedre.

  Thorkil Vad Jessen
  Sonus faber Lumina V, Primare i15

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt streaming-forstærker

Forstærkeren "ingen" har råd til

Airplay: Lossless, så lossy, så lossless igen

Måske mangler du sådan en?

Får længe ventede funktioner

Rekord i antal højttalere

Ny pickup-generation fra Rega

Forbedring af flagskibet

Ny streamer fra McIntosh

Billig og god musikstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Cambridge-streamer får opdatering

Scroll to Top