TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Balanceret lyd hele vejen

TEAC udsender både pladespiller og phono-forstærker.

Nostalgikere vil huske TEAC for kassette- og spolebåndoptagere snarere end pladespillere, men de har faktisk givet sig af med vinylhøvle en stund. Nogle af dem er virkelig gode, og det kan også være tilfældet med den her.

TEAC TN-5BB er, som man kan se, en remdrevet pladespiller med gennemsigtig akryltallerken og noget så usædvanligt som balancerede lydudgange bagpå. Det har også ubalancerede udgange, men med de balancerede kan man koble grammofonen til de balancerede indgange på phono-trinet, hvilket vi straks vender tilbage til.

(Foto: TEAC)

Ellers er pladespilleren udstyret med en S-formet tonearm fra japanske SAEC med noget, de kalder knivsægophæng, og et aftageligt pickuphus. Armen har også højdejustering op til +6 mm og automatisk armløft ved pladens slutning.

Chassiset, der bidrager betragteligt til den samlede vægt på 10,6 kg, er lavet af en sandwich af kunstig marmor, washi-papir og MDF-plade, og har fire højdejustérbare fødder i aluminium på undersiden.

(Foto: TEAC)

Under den 20 mm tykke akrylplade sidder der en optisk sensor, som registrerer rotationshastigheden og korrigerer den med en servo, der styrer motorens hastighed via et såkaldt Platter Rotation Sensing Servo System (PRS3). Som kan indstilles til 33 1/3, 45 og 78 rpm.

TEAC-pladespilleren leveres med en Ortofon 2M RED MM-pickup og kommer til salg i løbet af september til ca. 12.000 kroner.

(Foto: TEAC)

Phono-trin

Omtrent samtidig kommer TEAC PE-505, som er en phono-forstærker til MM- og MC-pickupper med balancerede ind- og udgange. Altså perfekt til TEAC-pladespilleren.

Phono-trinet har valgbare RIAA-kurver – Decca, Colombia og RIAA – så det er kompatibelt med ældre plader. Det har også valgbar belastningsimpedans i syv trin fra 1 til 10 kilo-ohm i MC-trinet og valgbar kapacitans i MM-trinet.

(Foto: TEAC)

Desuden har det et subsonisk filter, som dæmper bassen under 17 Hz (24 dB/oktav), og brugeren kan måle den korrekte belastningsimpedans på en tilkoblet pickup med en knap på fronten.

RIAA-trinet fra TEAC har også demagnetisering, som kan afmagnetisere jernkerner på MC-pickupper og step-up-transformere ved at spille en plade i 30 sekunder med omskifteren på fronten i Demag-position.

Prisen for PE-505 bliver også ca. 12.000 kroner.

(Foto: TEAC)

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.