Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets ærespris

Siden 1980 har Peter Lyngdorf kæmpet for den gode lyd, hvilket er kommet en hel branche til gode.

Skrevet af / 09/12/2015 - 01:00
Årets ærespris

Årets ærespris

 Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Frustreret over, at det nærmest var umuligt for menigmand at få ordentlige hi-fi-produkter til en fornuftig pris hos de etablerede forhandlere, grundlagde Peter Lyngdorf i 1980 Danmarks Hi-Fi Klub.

Det hele begyndte med import af NAD-forstærkere og Cerwin-Vega højttalere til det danske marked, men grådige forhandlere “var meget mere interesseret i at sælge billige produkter fra Fjernøsten til samme pris – og dermed tjene dobbelt så meget”.

Peter bestemte sig for, at hvis han skulle give en alt for høj avance til forhandlerne, samtidig med at han måtte besvare spørgsmål fra kunderne, så kunne han lige så godt sælge produkterne direkte til kunderne via postordre. Og som sagt, så gjort!

Den lille forretning voksede sig hurtigt større og fik efterhånden tre demorum. I 1982 blev Denon en del af udvalget, og samme år åbnede firmaet NAD Svenska en butik i Sverige. En butik, der senere blev opkøbt af Danmarks Hi-Fi Klub og derefter omdøbt til Sveriges Hi-Fi Klub.

I 1987 kom de første butikker i Norge, og hvis vi spoler hurtigt frem til nutidens Hi-Fi Klubben, ser vi en kæde med 90 butikker i Danmark, Norge, Sverige og nu også Holland. En vellykket forretningsidé, med andre ord!

Egne mærker
Men i længden var Peter Lyngdorf ikke tilfreds med at sælge andres produkter. I 1983 grundlagde han højttalermærket Dali, der blev et af Hi-Fi Klubbens vigtigste brands. Og i 1998 kom high-end elektronikmærket TacT Audio til verden, efterfulgt af Lyngdorf Audio i 2005, hvor avanceret rumkorrektion var et vigtigt element.

Peter Lyngdorf var i lang tid næsten alene om at mene, at indvirkningen af rummets akustik skulle dæmpes for at få mest muligt ud af et hi-fi-anlæg. I dag har vi lært det, og især i hjemmebiograf-sammenhæng kan man næsten ikke købe forstærkere og receivere uden automatisk rumkorrektion.

Et kritisk blik på pladebranchen
Det spiller dog ikke den store rolle, hvor gode hi-fi-produkter man har, hvis lyden på den musik, man lytter til, som udgangspunkt stinker. De seneste år har Peter Lyngdorf derfor arbejdet på at få pladebranchen til at få ørerne op for god lyd og give os tilsvarende musik.

Gennem projekterne SoundSenze og Nordic Dynamic prøver han og en håndfuld andre at få musikbranchen til at omfavne et lydbillede med et stort dynamisk område – frem for at komprimere musikken ihjel i det (fejlagtige) håb, at den vil skille sig ud, når den bliver spillet i radioen. Lyngdorf vil bevise, at selv radio lyder bedst med dynamisk lyd.

Gennem sit utrættelige arbejde for den gode lydkvalitet er Peter Lyngdorf en vigtig mand for vores branche – og for de virkelig gode oplevelser. Derfor har han fuldt ud fortjent årets ærespris!

Se Peter Lyngdorfs takketale.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ny streamer fra McIntosh

Billig og god musikstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Cambridge-streamer får opdatering

Harman åbner dansk lydforskningscenter

Kompakt streamingforstærker

Rega lover en ny pickup-æra

Små detaljer eliminerer støj

Bambusspiller fra Lenco

Revuelto får bedre lyd

Streamer og streamingforstærkere fra Arcam

Guitarformet kendis-pladespiller

Scroll to Top