Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Streamingtjeneste fra Dr Dre

Dr Dre har sammen med Trent Reznor og Jimmy Iovine bestemt sig for at udfordre Spotify med musiktjenesten Daisy.

Skrevet af / 11/03/2013 - 13:35
Streamingtjeneste fra Dr Dre

Download af mp3’er afløste en kort overgang cd’er som forbrugernes foretrukne musikmedium, men nu er det streaming det gælder. Hvem gider, at musik optager dyrebar plads på harddisken, når de kan slippe? Svenske Spotify viste vejen, og WiMP kom hurtigt efter. Musikudvalget er ganske ens, det er stort set brugergrænsesnittet, som afgør, hvilken tjeneste du vil have.

Superteam
Så det er vel ikke overraskende, at en musikmogul som Dr Dre ikke bare kan stå og se på, at folk forsyner sig af pengestrømmen, uden han selv får sin del af kagen. Derfor har han gennem sit selskab Beats By Dre slået pjalterne sammen med Trent Reznor fra Nine-Inch-Nails (han stod bag filmmusikken til filmen Social Network) og Jimmy Iovine, som enkelte tv-slaver vil genkende som dommer i American Idol, men som nok selv er mere stolt af sin stilling som formand for pladeselskabet Interscope-Geffen-A&B.

Og nu arbejder de tre herrer aktivt med at lancere en streamingtjeneste med det sexede navn Daisy.

Kapital
Det er klart, at man ikke bare lancerer endnu en streamingtjeneste. Men Daisy har i hvert fald kapitalen i ryggen til at kunne klare opgave. Med på holdet er nemlig også milliardæren Len Blavatnik, selveste ejeren af Warner Music Group. Han har ved hjælp af mægtige venner skrabet hele 400 millioner kroner sammen og skudt dem ind i firmaet til de to centrale fyre, således at de skal kunne åbne den musikalske tappehane og streame tonerne ud til de millioner af slutbrugere, de håber at overbevise.

Spotify er på den anden side vurderet til over 17 milliarder kroner. Men Spotify-grundlæggerne Daniel Ek og Martin Lorentzon havde langt fra 400 millioner at rutte med, da de startede op, og Daisy kommer da også, til forskel fra Spotify, til et ganske færdigt opdyrket marked. Så må de bare håbe, der stadig er plads at så på.

Apple-samarbejde?
Som sin rival Spotify, vil Daisy lade brugerne vælge deres egne spillelister. Og esset, de håber på at trække ud af ærmet, er ingen ringere end Apple. Beats har allerede haft samtaler med Tim Cook og hjernen bag iTunes, Eddy Cue, om et potentielt samarbejde.

Foruden Blavatniks grunker har Beats fået et par andre finansmænd med sig, og det er ikke småpenge, som ligger i Beats-navnet heller. Hvor stor startkapitalen nøjagtig er, ved vi ikke, bare at den er stor.

For nyligt købte Coca-Cola og Goldman Sachs sig ind i Spotify for til sammen 600 millioner kroner, så det er ikke småfyre, Daisy skal kæmpe imod.

En i mængden?
For os forbrugere, er det let at spå, at Daisy bliver endnu et valg i rækken, og at eksisterende kunder af Spotify eller WiMP næppe vil blive skiftet ud med Daisy. Men vi skal mærke os, at selveste Trent Reznor, manden bag projektet Nine Inch Nails og nu How to Destroy angels, er kreativ leder i det nye selskab. Det er en meget kreativ sjæl, som var blandt de første store kunstnere, som løsrev sig fra pladeselskabet og i stedet begyndte at sælge musikken selv gennem download og eksklusive bokssæt og tjente gode penge på det. Han var også straks efter lanceringen af den første iPhone ude og tilbyde en egen iPhone-app, som gør, at fans over hele verden kan kommunikere med hinanden gennem tekst og billeder.

Hvis streamingtjenesten Daisy desuden får Apple bag sig, ser vi hurtigt for os en eller anden snedig løsning, som bages ind i iPhone og iPad og gør, at iDims-ejere går sammen i et eneste stort afhængighedsråb.

Planlagt lancering af Daisy er fjerde kvartal 2013.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top