Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Rørpost-tog fra Teslas stifter

Elon Musk, som er manden bag el-sportsvognen Tesla, har offentliggjort sit næste projekt: Et ultralyntog, der skal bringe pendlere af sted med næsten 1300 kilometer i timen.

Skrevet af / 13/08/2013 - 14:20
Rørpost-tog fra Teslas stifter

Det ligner en krydsning mellem et metrotog og et rørpostsystem. Den amerikanske erhvervsmand og opfinder Elon Musk præsenterede i går sit bud på et massetransportsystem til pendlertrafik mellem storbyer. Projektet hedder Hyperloop, og består af førerløse “kapsler” med en højde på 1,1 meter og en bredde på 1,3 meter. Kapslerne skal bevæge sig gennem et næsten lufttomt rør, drevet af elmotorer.

Hver kapsel kan rumme op til 28 passagerer, og kan opnå en hastighed på knap 1.300 kilometer i timen. Det vil betyde, at pendlere mellem San Francisco og Los Angeles kan gennemføre turen på en halv time, medregnet tiden til acceleration og deceleration.

Projektet forventes at koste 6 milliarder dollars (ca. 33 milliarder kr), hvis det bygges i en udgave for passagerer. Elon Musk har også en udgave på tegnebrættet, som kan transportere biler. Den ventes at være ca. 25% dyrere i opførelse. Selv om det lyder som en hel del penge, påpeger Elon Musk på sin blog, at det vil være betydeligt mere omkostningsfuldt at bygge en traditionelt højhastighedsjernbane, som kræver betydelige arbejder med nivellering og fundering af skinnenettet. Hyperloop-banen vil, hvis den bygges, være hævet over jorden på betonpiller.

Hvis Hyperloop bliver en realitet, sker det dog ikke med Musk selv som entreprenør. Han har rigeligt at gøre med Tesla Motors og rumprojektet SpaceX. Hyperloop er derfor lagt ud som open source.

Hyperloop

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top